Det er sommer, og folk vil have dig til at spise vandmelonsalat med feta. Eller en kold agurkesuppe med letsaltet laks. Måske serverer de også lidt grillet courgette med mandler og gedeost.
”Det smager dejligt,” siger du.
Men din mave skriger på kulhydrater, og din hjerne fantaserer om varmt, saltet svinekød.
Annonse
Det er der heldigvis råd for, lige så snart du er hjemme i dit eget køkken.
Her er fem opskrifter, der kombinerer vores alles yndlingsingredienser, bacon og pasta.
Et godt råd: Når ingredienserne er så få og enkle, som de er i pastaretter, gælder det om at finde ordentlig kvalitet. Det gælder ikke mindst for baconen, der skal være fed og ordentligt lufttørret. Køb fx et helt stykke fra Aalbæk og skær det selv i den tykkelse, du kan lide det (tykt).
TIP: Det kan ofte være nyttigt at tilsætte en skefuld af kogevandet til en pastasauce, hvis man synes, at der mangler lidt væde. Kogevandet er fuldt af smag og stivelse og dermed mere interessant end vand fra hanen. Tænk på det, inden du hælder det hele i vasken.
Annonse
Opskrifter til 2 personer
Bacon, svampe, spinat, piskefløde, pecorino
Det skal der i:
200 g bacon skåret i tern
200 g portobellosvampe eller champignoner i tykke skiver
100 g vasket spinat – helst rigtig spinat, ikke baby – bladbeder giver også en god smag
Annonse
50 g pecorino (eller parmesan, hvis du er mere til det)
2 dl piskefløde
250 g pasta (spaghetti, tagliatelle, linguine)
Sådan gør du:
1. Mens pastavandet koger, rister du baconen ved lav varme, så fedtet smelter fra, uden at baconen branker.
2. Løft baconen af panden, og kom svampene på i stedet, Steg dem et par minutter ved høj varme.
3. Kom spinaten i panden, når svampene har fået farve. Skru ned for varmen, og lad spinaten synke sammen i et par minutter. Tag spinat og svampe af panden.
4. Kom piskefløde i panden, og lad det koge halvt ind.
5. Tag pastaen op af kogevandet, når den er næsten færdig. Vend den op i flødesaucen, og tilbered den til rette konsistens under høj varme.
6. Vend bacon, svampe, spinat og pecorino i pastaen, og lad det hele stege videre under omrøring i 30 sekunder. Smag til med salt og sort peber.
Tomat, bacon, hvidløg, chili
Den her opskrift, som romerne kalder all’amatriciana, er så simpel, at man næppe tror det. Men med gode råvarer er den fortrinlig.
Det skal der i:
200 g bacon skåret i grove tern
500 g meget modne tomater
1-2 fed hvidløg
Chili efter smag
Pecorino
300 g pasta (bucatini, rigatoni)
Sådan gør du:
1. Rist baconen, uden at den branker, til den har fået farve på alle sider.
2. Snit hvidløget i tynde skiver. Rist det ved lav varme i baconfedtet sammen med chilien, til det er gyldent.
3. Tilsæt tomaterne, som du har hakket. Hvis du er en stræber, har du også flået dem først ved at dyppe dem i kogende vand og derefter pille skrællen af. Men det er okay med mig, hvis du lader den sidde på.
4. Kog saucen igennem ved lav til mellem varme i 15-20 minutter, indtil den er glat og tæt. Spæd den eventuelt med lidt kogevand fra pastaen.
5. Når pastaen er næsten færdig, tager du den op af vandet, og koger den færdig i tomatsaucen. Spis retten med rigelig revet pecorino og masser Af friskkværnet sort peber.
Spidskål, bacon, citronskal
Det skal der i:
200 g bacon skåret i tern
300 g spidskål
Revet skal af en citron
2 skalotteløg, fint hakket
1 fed hvidløg
250 g pasta (penne, rigatoni)
Bredbladet persille
Parmesan
Sådan gør du:
1. Snit kålen i stykker på cirka 2x2 cm.
2. Kog den i det saltede vand, som du vil bruge til pastaen, i ca. 1 minut
3. Sæt pastaen over at koge.
3.Rist baconen sagte.
4. Tilsæt løg, hvidløg og kål, og steg det hele ved lav varme i cirka 5 minutter. Tilsæt lidt kogevand, for at gøre det mere saftigt.
5. Tilsæt citronskallen og pastaen, og lad det hele koge sammen under omrøring. Spis med hakket bredbladet persille og masser af parmesan.
Bacon, hestebønner, parmesan, løvstikke
Hestebønner er en stor luksus, når de er friske. De er også et kæmpe pillearbejde. Du kan erstatte dem med en god bønne på dåse, fx et Annalisa-produkt . Eller du kan bruge friskbælgede ærter, de skal bare kun koge med i saucen ultrakort. Hvis ikke du kan finde løvstikke, så brug timian.
1. Bælg bønnerne. Skub den lille hinde af hver enkelt bønne med neglen. Kog dem 1 minut ved høj varme i det saltede vand, som pastaen skal koges i.
2. Rist baconen sagte på en pande.
3. Tilsæt det hakkede løg, og lad det svitse sammen ved lav varme.
4. Tilsæt løvstikke eller timian, bønner og en en øsefuld kogevand fra pastaen.
5. Skru op for varmen, og kom den næsten færdigkogte pasta i panden, kog videre i panden under omrøring i cirka et minut.
6. Sluk for varmen. Drys masser af revet parmesan over, og vend det sammen, så osten smelter, og retten bliver lækkert cremet. Servér med masser af sort peber.
Okseragout med bacon
Det skal der i:
100 g oksetykkam, oksebryst eller en anden fed udskæring
2. Rist baconen gylden i en tykbundet gryde eller pande med høje kanter.
3. Tilsæt oksetykkammen, og brun den af ved høj varme.
4. Tilsæt hakkekødet, og brun det af under omrøring. Hvis baconfedtet ikke strækker til, så tilsæt olivenolie til stegning.
5. Tilsæt finthakket løg, bladselleri og hvidløg, og svits det ved mellem varme.
6. Tilsæt rødvinen samt hakket rosmarin, timian og knust enebær og kværnet sort peber efter smag, skru ned på laveste blus, tildæk med låg, og lad det hele simre i 2 timer. Kig til ragouten af og til, og tilsæt ekstra vand om nødvendigt.
7. Kog som sædvanligt pastaen færdig i saucen det sidste minuts tid. Servér med friskrevet parmesan.