Fem tips og tricks til at få en havørred på krogen
Fat de lange underrør, smæk en pandelampe i ansigtet, og grib den nærmeste fiskestang, for november er en kold, mørk og fantastisk fiskemåned. Havørreden er den ultimative fangst, og vi har forhørt os hos lystfisker extraordinaire Gordon P. Henriksen om fem tips og tricks til at få havets mest mystiske fisk på krogen.
”Havørreden er lidt ligesom damerne. Den er smuk, mystisk, lunefuld og uopnåelig. Det er dét, der gør den så eftertragtet. Samtidig er den svær at fange. Der skal lægges nogle timer i det, og man bliver aldrig rigtig klog på den – selv dem, der ikke laver andet end at fiske havørred. Det er mystikken, der er dragende. Og så smager den vildt godt. Folk vil gerne have ét magisk tip til, hvordan man fanger en masse havørreder. Det er næsten umuligt at give. Men hvis jeg skulle give ét tip til havørred-fiskeri i november, så er det at tjekke en flue ud, der hedder ’kobberbasse’. Den virker rigtig godt i fjordene, fordi den ligner en lille reje eller en tangloppe, og så behøver du ikke en fluestang for at fiske med den. Du bruger bare en almindelig spinnestang med et bombardaflåd. I november kan det godt betale sig at fiske med mindre madding. Om sommeren spiser havørreden store ting, men når vandet er koldt, er de mere til små snacks. Der er kobberbassen et godt valg. Hvis man synes, det er hyggeligt at binde selv, så er den verdens nemmeste flue at binde. Men du kan også finde den i alle grejbutikker.”
2. Vær mobil
Annonse
”Fjordene er stedet for havørred i november. Havørred kan fiskes hele året, men når vandtemperaturen falder, kan de bedre lide at være i vand, der er mere ferskt. Derfor trækker de mod fjordene og åerne for at gyde. Et godt tip er at fiske op og ned ad kysten. Bevæg dig! Find fisken i stedet for at vente på, at den kommer til dig. Du skal ikke bare stå et sted og kaste i en halv time. Du skal have dækket en kystlinje af. Hvis du ikke fanger noget det første sted, så hop ind i bilen, og kør fem kilometer ned ad kysten. Hvis du vil gå efter det store trofæ, kan du fiske efter en såkaldt ’overspringer’. Det er en havørred, der ikke går op i åerne for at gyde, men som bliver ude i havet hele vinteren for at æde sig stor og tyk. Det er dem, man drømmer om at fange. Der er Møn og Bornholm fede steder.”
Gordon P. Henriksen
Danmarks mest kendte lystfisker. Fangede sin første fisk som syvårig og har været hooked lige siden. Især kendt fra tv-programmer som ’Storrygeren’ på DR2, ’Nak & Æd’ på DR1 og fra sin podcast ’Fisketegn’ på Radio24syv. Han har en kandidatgrad i miljøbiologi og kommunikation og lever i dag af lystfiskeri. Har firma-et Megalops, der laver guidede fisketure, foredrag og PR inden for lystfiskerbranchen. Aktuel med bogen ’Et liv i fisk’ med et væld af guides til fiskeeventyr i Danmark og opskrifter lavet i samarbejde med nogle af landets bedste kokke.
3. Dyrk dit netværk
”Hav styr på det lokale netværk af lystfiskere i dit område. Du kan få friske opdateringer om, hvor der er gode chancer for fangst gennem Facebook, den lokale grejbutik eller foreninger. Det kan være guld værd at have et netværk og have en forståelse for, hvad der rykker lige nu. Du får ikke alt serveret, for lystfiskere er hemmelighedsfulde, men hvis du spørger pænt som nybegynder, så er folk klar til at komme med gode anbefalinger. Ellers skal du drikke en lystfisker fuld og lade dem blære sig med deres største fiskeoplevelser. Så kan det være, at de kommer til at afsløre mere, end de vil.”
4. Vejr beredt
”Der er et ordsprog, der siger: ’When it blows from the west, they bite the best, when it blows from the east, they bite the least.’ Det passer meget godt. Når der er stigende temperaturer og stigende lufttryk, er havørreden mere aktiv. Generelt er vejret afgørende. Der er ét bestemt vejrfænomen, der er virkelig godt til at fange havørred. Det opstår, når der har været is på fjordene. Lige når isen smelter, har man typisk et vindue på en halv dag, hvor det kan gå helt amok med havørreder. Sådan nogle dage kan man godt gå rundt og trippe op til.”
5. Østers og Fernet Branca
Annonse
”Man skal sørge for at have det godt, når man er på tur. Hvis man forbereder lidt hjemmefra, bliver komforten høj, og så kan man bedre trodse elementerne. Forbered dig på, at du ikke fanger noget, så bliver turen det fedeste uanset hvad. Jeg har engang haft østers med på en havørred-tur. Vi mødtes på kysten klokken fem om morgenen og fik østers og Fernet Branca. Og glem ikke bålkaffen. Fuld zen-mode.”
Opskrift på 'Ninjaruller' ved kysten
Et twist på de klassiske vietnamesiske sommerruller, der kan laves på stranden eller i jollen med din friskfangede havørred. Havørreden er exceptionel at spise rå og rispapiret blødes naturligvis op i havvandet.
Ingredienser
Til tre personer
100 g. rå havørred skåret i tynde strimler
Havvand
2 forårsløg
½ agurk
Et stykke ingefær
Rispapir
Toppen af en spidskål
Mynte
Koriander
Soya
Limesaft
Sød chilisauce
Sådan gør du
Skær forårsløg, agurk, ingefær og spidskål i tynde strimler. Dette kan eventuelt gøres hjemmefra. Rispapiret dyppes i havvand i cirka 30 sekunder, indtil det er blødt og kan rulles. De rå stykker havørred placeres på rispapiret sammen med de snittede grøntsager og lidt mynte og koriander. Herligheden dryppes med soya og limesaft, hvorefter rispapiret rulles omkring det hele. Rullerne dyppes i en klassisk sød chilisauce og køres ned med den lavthængende novembersol i ansigtet og havets brusen som lydspor.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.