Opskrift: Fire bitre cocktails til din brandert
Bitre cocktails kræver tilvænning, men når du først har fået smag for det bitre univers, er der masser af gode smagsoplevelser i vente. Vi har allieret os med bartender Diogo Ferreira, der guider til de bedste, bitre sager.
Foto: Getty Images
I gamle dage blev bitre cocktails oftest set i hånden på ældre mænd, som det fx portrætteres i tv-serien ’Mad Men’, men i takt med at cocktailscenen over hele verden er blevet mere udbredt, er de bitre drinks også blevet langt mere populære. Ser man på ranglisten over de mest solgte cocktails på verdensplan, har andenpladsen i årevis været indtaget af Negronien, som må siges at være den mest klassiske cocktail i det bitre univers, og den er kun overgået af ’The Godfather of Cocktails’, Old Fashioned.
Oprindeligt blev bitre drikke fremstillet som medicin mod fx halssmerter eller fordøjelsesproblemer. Den bitre smag kom fra helende urter, der blev præserveret i alkohol for at forlænge holdbarheden, men da kloge mennesker opdagede, at det også kunne drikkes for fornøjelsens skyld, bevægede den medicinske drik sig fra apotekerne og ind på barhylderne rundt om i verden.
I dag produceres en række bitre flasker stadig med basis i urter, som infuseres med en smagsneutral alkohol, hvorved de bitre smage fremhæves. Den mest kendte bitre urt er malurt, som fx findes i absint. Udover urter indeholder bitter alkohol ofte citrus, som fx grapefrugt, der ligeledes har en bitter smag, men også kan give balance med syre, og det er blandt andet en af grundene til, at du oftest finder en appelsin- eller citronskal i din bitre cocktail.
Ser man på den bitre smag rent biologisk, er den en af tungens fem grundsmage, som også omfatter sødt, salt, surt og umami. Den bitre smag registreres bagerst på tungen, og derfor går der ofte nogle sekunder, inden smagen vælter frem i munden, når man har spist eller drukket noget med bitre nuancer.