For mindre end 3.000 kroner får man en bemærkelsesværdig spiseoplevelse på trestjernet restaurant i de italienske bjerge
Trestjernede restauranter kan være en gedigen skuffelse i almindelighed og i Italien i særdeleshed, især når man kommer som gastro-turist fra vores ekstremt høje niveau i Danmark. Ristorante Piazza Duomo i Alba, Piemonte, er en dejlig undtagelse. Og så er der tilmed masser af grønt på menuen, også fra restaurantens egen køkkenhave.
Foto: PR
Den hyggelige lille domkirkeplads i den piemontesiske trøffelby Alba med masser af levn fra antikken og middelalderen skilter meget diskret med sine spisesteder. Faktisk så diskret, at det kan være svært at finde den røde dør i en lille sidegade. Den åbner sig, da vi præsenterer os som nogle af de få heldige gæster, der har fået bord denne aften.
Chefkokken, Enrico Crippa, er på sin vævre, hurtige måde her og dér og alle vegne i sit trestjernede michelinkøkken, og en hær af dygtige, professionelle, men også smilende tjenere, der hurtigt viser sig at have glimt i øjet, sørger for, at vi kommer til bords i det laksefarvede rum med en form for fresker på væggene og udsigt til torvet.
Marchesi, Bras og Adria
Enrico Crippa blev uddannet i Milano og har ud over sin mester, Gualtiero Marchesi (tidligere køkkenchef i Milano og anses, som grundlægger af moderne italiensk køkken) to store forbilleder; Michel Bras (tidligere køkkenchef i Laguiole og anses som kokken, der indførte de mange grøntsager på tallerkenen) og Ferran Adria (tidligere køkkenchef på El Bulli, kendt som verdens bedste restaurant i en årrække). Så med masser af grønt, en passende glæde ved gastro-fysiske eksperimenter og en fornem inspiration fra de tre år, han tilbragte i Japan i slutningen af 1990’erne, har Crippa skabt sig sit helt eget, meget grønne køkken, for som han selv siger, så kræver klodens forhold, at vi formår at få grøntsagerne til at smage fremragende, så vi spiser flere af dem.