Klokken har slået t-shirt-vejr, solen har forstået at blive på himlen til efter, du har fået fri, og det betyder kun én ting. Der skal noget grillmad indenbords – og det kræver først og fremmest noget grej. Vi guider til fire gode grill, der går godt til de nyanlagte fliser.
Medmindre du er die-hard entusiast, træner op til noget alene i ødemarken eller alligevel ikke kan mærke dine fingre, er vintersæsonens hagl og isslag nok ikke dér, hvor du står og kigger forelsket ned i haveorgelet, mens du betragter den erotiske dans af kul og kød udspille sig.
Men nu er det sommer – officielt set i hvert fald. Og om ikke det betyder varmere dage og vådere nætter, betyder det i hvert fald, at den gamle Weber skal ud og trone på fliserne. Og ligeså skal du. ’Jeg griller hver dag, hele sommeren’ er dit mantra. Og det skal det også være. For hvad er bedre end en spand med pilsner, nogle billige spareribs fra Fakta og hele slænget ovre til en omgang petanque i haven?
Men den gamle kugle trænger til en udskiftning. Den har gjort det godt, men hvad med noget nyt? Der er en regel om, at man skal have det rette værktøj til jobbet. Og det gælder også, hvad angår grill. Det er fint med en jack-of-all-trades kuglegrill, men hvad med når du skal ryge noget, bage noget, forkulle noget eller grille på farten? Vi har samlet en håndfuld brandvarme forslag på din næste grill, hvor de er lidt mere specialiserede end som så.
Annonse
For næste gang du sidder dér med en tom tallerken og barbecuesovs helt oppe mellem øjenbrynene og siger ’det er faktisk først nu, at grillen er god’, så tænk lige over, om det ikke er grejet den er gal med? Det er det jo næsten altid.
Ooni Karu
Hvis du ikke var klar over det i forvejen, så er en god pizzaovn den hemmelige ingrediens til gode italienske tærter. Det er måske ikke umiddelbart dét, man forestiller sig at finde på en grill-guide, men den går lige an. For du står trods alt ikke inde i lejligheden og soder stukloftet til med denne her sag. For den kan blive 500 grader varm – på kun 15 minutter. Den perfekte temperatur til især napolitanske pizze (ja, jeg skrev ’pizze’). Ooni har en lang række ovne at vælge imellem, men Karu er modellen, der kører på ægte brænde eller kul, og er den du skal have. Gas-modellen kan gå an, hvis du er doven.
Big Green Egg XL
Hvis du har en Big Green Egg, så mener du det. Og naturligvis er der ingen vej udenom, at du skal have den i XL-versionen. 61 cm grillflade er ikke en millimeter for meget. Ægget er lavet i noget som de kalder ’NASA-teknologi’-keramik, og er vel egentlig bare marketing-slang for, at skidtet kan blive helt vildt varmt uden at krakelere. Du kan både bage, stege, ryge og grille i herligheden. Og som det er med så meget andet dejligt grill-grej, kan du købe dig fuldkommen fattig i ekstratilbehør.
Annonse
Traeger Pro 780
Denne her grill oser USA. På Traegers hjemmeside, hvor der for det første står, at det er dem, der har opfundet træpille-grillen, hvis der var nogen, der skulle være i tvivl, måler de størrelsen på deres forskellige grill alt efter, hvor mange burgers du kan grille ad gangen. På Traeger Pro 780 kan du grille 34 bøffer på samme tid. Det svarer til seks hele kyllinger eller seks sider med spareribs, som der også står på hjemmesiden. Det særlige ved et Traeger er, at de varmes op ved at fylde en tank på siden med træpiller, hvor grillen automatisk tilfører piller til brænderne i bunden alt efter, hvad du har sat temperaturen på. Det gør den for vild til at ryge eller bage ting i. Den har selvfølgelig også en app tilknyttet og ’all-terrain wheels’, hvis du var bekymret for det.
Everdure CUBE by Heston Blumenthal
Heston Blumenthal har det med at designe nogle produkter, vi alle sammen bare må eje. Hvor mange kender du for eksempel ikke, der har været ude i Elgiganten og samle en espressomaskine fra Sage op og skal hjem og lege hjemmebaristaer? Præcis. For det virker, det Blumenthal blander sig i. Og det ser Everdure CUBE grillen i den grad også ud til at gøre. Kort fortalt er det mest bare en engangsgrill på steroider. Lige bortset fra, at det ville være vanvittigt kun at bruge den en gang, og at den er langt langt bedre. I grunden er der tale om en almindelig transportabel kulgrill, designet så smart, at den ikke bliver titusinde grader varm og først kan flyttes dagen efter, du har brugt den. Der er også blevet kælet lidt ekstra for risten, brugervenligheden og ekstra features – som skærebrættet og serveringsbakken der klipses fast på toppen.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.