Sådan griller du din bøf
Grillmester: Hér begår du din største fejl, når du steger din bøf
Hav tålmodighed, og lad tiden komme dig til gode.
Foto: LASSE HAANDBÆK JENSEN
Den amerikanske kok og forfatter bag succes ’Kitchen Confidential’ Anthony Bourdain har en opsang.
Og den går til dig, der ikke kan lade din bøf være, mens den steger, eller kan vente med at spise den, så snart du tager den af panden eller grillen.
LÆS OGSÅ: Gastros ultimative opskrift på bearnaisesauce
For det er ifølge Anthony Bourdain, der er aktuel med bogen 'Appetites', en total misforståelse, at du skal prikke og stikke til dit kød, mens det steger.
Det fortalte han, da han for nylig medvirkede i Marc Marons "WTF"-podcast.
"Ingen i dette land (USA, red.) ved, hvordan man griller en 'backyard steak'," sagde Anthony Bourdain og fortsatte:
"De tilbereder kødet ved for høj temperatur, men den største fejl er, at folk hele tiden stikker og prikker til kødet for at tjekke, om det er færdigt indeni."
LÆS OGSÅ: Opskrifter: 4 forskellige bud på en god bøf
Ifølge Anthony Bourdain bør gaflen slet ikke være fremme, når man griller. Og den skal slet ikke stikkes ned i kødet undervejs. Det samme gælder for kniven - du skal ikke skære din bøf over på midten for at se, hvor langt du er i stegningen.
Når du skal vende din bøf, skal det ske med en tang, og så lad for guds skyld være med at presse bøffen ned mod grillen for at speede processen op - det er safterne, du presser ud af kødet.
Anthony Bourdain sidste anke er, at alt alt for mange serverer kødet direkte efter, at det er blevet stegt. Det er en stor misforståelse. Kødet skal have lov til at blive liggende 10 til 15 minutter, efter du har taget det af panden. Det giver nemlig saften i kødet mulighed for at fordele sig ordentligt i kødfibrene - og den skal nok holde sig varm.
Selvom der ikke findes noget vidundertip til at stege din bøf perfekt, er det en god idé at vænne sig til at bruge fingrene til at mærke på kødet, hvor stegt det er.
Groft sagt føles en rød bøf blød og eftergivende, mens medium føles mere fjedrende og saftspændt – som et ungpigebryst, siger lumre, nostalgiske kokke – og gennemstegt er decideret fast. De finere detaljer derimellem kommer med øvelsen.
Læs mere her om, hvordan du steger den perfekte T-bonesteak.
LÆS OGSÅ: Munchies-chef:"Kød virker på sociale medier. Selv et dårligt billede af barbecue-ribs vil altid klare sig bedre end det smukkeste billede af en salat"
LÆS OGSÅ: 8 lækre måder at spise råt kød
LÆS OGSÅ: Klar ved grillen? Her er de gyldne råd der vil imponere gæsterne