Skal du til Athen? Vi har fundet de allerbedste spisesteder til både den store og lille pengepung

Skal du til Athen? Vi har fundet de allerbedste spisesteder til både den store og lille pengepung

Athen er noget rod. Uorganiseret kaos. Larm, mennesker, trafik, dufte og bagende varme. Det er åbne arme og taxichauffører, der tørrer dig. Det er god energi og solhatte til salg. Byen, der har årtusinder af kulturhistorie at byde på, er absolut et besøg værd – og så har den undergået lidt af en kulinarisk revolution på det seneste: Athen har genfundet sin plads i solen.

Offentliggjort

Athens mange bydele spreder sig horisontalt og kompakt ud under det allestedsnærværende Akropolis, en konstant påmindelse om at tiden som byen blot er til låns.

Denne hektiske metropol, hvor selv en tur med metroen er en rejse gennem historien, er meget mere end en indgang til øhop, dagsture til Delphi og fastlandets sandstrande.

Athen er fødested for den vestlige civilisations demokrati, kunst, videnskab og filosofi og stedet, hvor Platon, Sokrates og deres venner slog deres toga-folder.

Med en dokumenteret historie, der spænder over ca. 3.400 år er Athen også en af verdens ældste byer, og det både ses og mærkes.

Grækenland, og ikke mindst hovedstaden Athen, blev hårdt ramt af den økonomiske krise, der rystede verden i 2008. Efter mere end et årti med national gæld, ustabilitet, nedlukninger og offentlige nedskæringer er 2024 spået til at blive året, hvor landet endelig kommer tilbage på fode.

Den græske tragedie er endelig vendt til økonomisk opblomstring, ikke mindst grundet udenlandske investeringer og en voksende turismesektor.

I dag har hippe bagerier, nytænkende spisesteder og moderne vinbarer fundet deres plads side om side med nogle af verdens mest imposante museer i den multikulturelle hovedstad, og et af verdens største byfornyelsesprojekter er i gang, hvor den gamle lufthavn lå.

I denne pulserende organisme af en by tjener grønne parker som åndehuller, og kunstgallerier gnider skuldre med årtusinder gamle templer og ruiner.

Grafittimalede huse, trafikkens puls, støjen fra kaffekopper i caféerne, cigaretrøg og duften af frokost bliver en lige så velkoordineret dans som den, der hver time på dagen udføres af elitesoldaterne ved parlamentet.

Byen, der altid har balanceret på en knivsæg mellem fortid og fornyelse, er blevet hip — og netop nu en af Europas mest spændende foodie-destinationer.

Det kulinariske forår

Mens hoteller skyder op i tidligere tvivlsomme bydele og arbejderklassekvarterer fyldes med hipster-caféer, trendy boghandler og sexede restauranter, finder vi også et styrket fokus på den lokale identitet.

For med en økonomisk indsprøjtning udefra, med alt hvad der følger af designhoteller, fremmed cuisine og udenlandske brands, er athenienserne også begyndt til at se mere indad og fokusere på, hvad de kunne være i fare for at miste.

Den mulige trussel mod den lokale identitet har ført til en opblomstring af Athens madscene, hvor også unge kokke holder et skarpt øje på de græske køkkentraditioner.

Denne kulinariske revolution mærkes ikke kun i fine dining-sfæren, men også hos traditionelle taverner, der fornys og løftes i niveau, på streetfood, som forfines, og små huller i væggen, der hyldes.

Men blikket rettes også mod de nye, internationale køkkener i byen, der lokker athenienserne til at være mere eksperimenterende i de gastronomiske udfoldelser.

”Jeg tror, at noget af baggrunden for vores ”kulinariske forår” er, at græske kokke begynder at få mere tillid til vores kulinariske traditioners internationale appel. For nogle år siden var der en større tendens til at efterligne de italienske og andre internationale madtendenser. Vi er langsomt ved at komme os over den økonomiske — men også psykologiske — krise, vi led som nation, og vi byder dem, der vælger at besøge Athen, meget velkomne,” fortæller Isabella Zampetaki, der er madskribent og formidler historier om græske råvarer under navnet Herbs in Her Pockets.

”Grækenland har et væld af lokale køkkener og produkter, og væksten i turismen i de senere år har bragt en masse rejsende til landet, der er interesserede i at smage dem, og dertil har vi selv fået fornyet interesse for vores kulinariske traditioner,” fortsætter hun.

Og det er noget af et skift i en by, hvor de fine restauranter i årtier mest var franske eller japanske. Nu mikses det traditionelle med det moderne, og alt fra sund middelhavskost til syndige desserter bør udforskes på en tur til byen.

Athen er muligvis båret frem af en storslået historie, men byen bærer i sig selv også på en både nyfunden og ældgammel, endda charmerende, selvsikkerhed.

Grækerne har lige så mange navne for deres spiseinstitutioner som dagen er lang. Forskellige etablissementer tjener forskellige formål: Et kafeneio er et gammeldags kaffehus, hos et souvlatzidiko kan du få souvlaki, en psarotaverna er en fisketaverna osv. osv.

Men det handler om så meget mere end maden, når Athenerne spiser ude. Det er en social funktion, det er en opladning, en atmosfære, en vibe. Fra familierestauranter til street food, fra Michelin til fiskebar — her er både kantet og traditionelt, urbant og cool, intimt og autentisk.

Vi lader maven vise vej og guider til nogle af de bedste og mest interessante spisesteder, markeder og deli’er byen pt. kan byde på.

FINE DINNING

Soil

Skal turen til Athen byde på lidt ekstra luksus, er det ikke nogen dårlig idé at booke bord hos Soil. Der gik ikke engang et år, fra restauranten åbnede dørene i december 2021, til den modtog en michelinstjerne plus den grønne michelinstjerne for bæredygtig gastronomi. Soil landede dertil i 2024 på det anerkendte magasin Food & Wine’s liste over de 20 bedste restauranter i verden. Chefkok Tasos Mantis har tidligere arbejdet i mangt en trestjernet michelinrestaurant, såsom Geranium i København, Frantzén i Stockholm og The Fat Duck i Bray i England, og så er han en af spydspidserne i indsatsen for at løfte og udvikle græsk gastronomi. Til trods for alt dette, er restauranten, der har til huse i en smuk neoklassisk bygning med tilhørende gårdhave, bogstaveligt talt nede på jorden.

Navnet Soil (jord) er velvalgt, da jord-til-bord-restauranten har en ubrydelig navlestreng til Mantis’ køkkenhave, som hans far hjælper til i. Den samme person som introducerede Mantis til havens vidundere som knægt. Fokus er på grøntsager, græske urter og spiselige blomster fra køkkenhaven, hvor alle ansatte tilbringer tid for at forstå, hvordan blomster, urter og økologiske grøntsager dyrkes. Mantis vil gerne vise, hvad den græske jord kan producere, og hvordan afgrøderne kan bruges på nye, kreative måder. Der er én tasting menu, udgjort af moderne cuisine i sæson, lavet på klassiske teknikker med solid base i græsk madlavning med et nordisk touch. Det er kreativt og bæredygtigt med en holistisk tilgang til rene råvarer under sloganet ”earthy gastronomy”. Du møder bl.a. amberjack og rejer med appelsin, pecannødder, morgenfrueblomster samt ged med bønner og vildtvoksende hvidløg — dertil vin fra små producenter. Menuen skifter efter årstid.

Se mere på soilrestaurant.gr

Aleria

Lad dig ikke snyde af det eklektiske décor (tænk en nedtonet version af Francis’ og Ludivines hus i filmen ’A Good Year’ fra 2006) og den lidt skumle Metaxourgeio-bydel, hvor vi finder Aleria. Restauranten ligger i en skøn bygning fra det 19. århundrede og har en charmerende gårdhave indrettet til lune sommeraftener. Målet for ejer Nikiforos Kechagiadakis var at kombinere hjemlig gæstfrihed med fine dining, og det er lykkedes. Chefkok Gikas Xenakis sørger for moderne græsk cuisine på bordet og ønsker at fremhæve den rige gastronomiske tradition via alt, hvad land og hav byder på. Xenakis er uddannet fra Le Monde Culinary School og har arbejdet på flere avantgarderestauranter i og uden for Grækenland. Han er opvokset på landet, hvor naturen, fisketure i weekenden og hans mors mad blev indflydelser, der stadig gør sig gældende. Der er fokus på de lokale, friske råvarer i sæson, og du kan prøve en tasting menu, der også kommer i pescetar- og vegetarversion. Aftenen byder bl.a. på hortopita: sprød filodej med lag af vilde urter og feta, et absolut must; efterfulgt af risotto med tomat, zucchiniblomster og mint; langtidsstegt lam med creme af kæmpebønner, selleri og kommen og en finale bestående af chokolade med hasselnød, johannesbrød-crumble og mandarinsorbet. Alt er delikat og veltilberedt. Der er mere end 200 flasker på vinkortet, kendte og sjældne, upcoming og etablerede fra 15 forskellige lande – naturligvis også masser af græske – som sommelierne vælger med omhu. Aleria har vundet mange prestigefulde priser siden åbningen i 2006 og er også at finde i Michelinguiden.

Se mere på aleria.gr

DE HIPPE

Rozalia

Exarchia er kendt som den anarkistiske bydel: hip og fuld af liv, streetart, boghandlere og barer. I en bilfri gade, hvor restauranternes borde insisterende breder sig mellem husene, ligger tavernaen Rozalia. Her er fokus på grillretter, velsmag og friske kvalitetsråvarer uden dikkedarer, og der er masser af plads til store familiemiddage indenfor i den overdækkede gårdhave. Prøv fx en helt enkel grillet kyllingefilet med cremet sauce og pommes frites – det er comfort food, der fylder maven og smager alletiders til sølle 9 euro. Er der noget grækerne kan, så er det at lave pommes frites, og på de fleste græske restauranter med respekt for sig selv, laves de fra bunden af de bedste kartofler. Er du ikke til grillet kød eller fisk, er der også grillede grøntsager på menuen.

Efter middagen kan du gå en tur op til udsigtspunktet Lofos tou Strefi, hvor de lokale drikker øl og nyder solnedgangen over byen. Fortsætter festen til ud på natten, er der ikke langt til Stani (stani1931.com) et godt sted at spise en græsk morgenmad. Prøv den traditionelle galaktoboureko før du slentrer ad gågaden Aiolou fra området ved Omonoia-pladsen til Monastiraki, hvor der også er et godt loppemarked og nogle fine kirker på vejen.

Se mere på rozalia.gr

Diporto

Et stenkast fra det centrale madmarked ligger Diporto, der nærmest bogstaveligt talt er et hul i væggen. Du kan nemt komme til at gå forbi stedet, der holder til i kælderen i en faldefærdig bygning. Her er ikke noget skilt, ej heller nogen menu. Stedet har på godt og ondt vundet indpas hos de hippe, influencere og turister, men det har ikke ændret andet end lidt på priserne. Diporto, der betyder ”to døre”, åbnede i 1887 som et sted, hvor det arbejdende folk fra området kunne få stillet frokostsulten og få en lille skid på. Og hvad er en bedre indikator på et steds succes og kvalitet end langtidsholdbarhed? Det føles mest af alt som at være dumpet ned i en tidslomme fra 1950’erne, når du går ned ad trappen og sætter dig ved et af de papirbeklædte borde. Her er rent ud sagt ikke så meget pis, og der lefles ikke for nogen: Her bliver serveret, hvad der er i gryderne, og det er, hvad der er i sæson og kan købes på markedet. Dertil retsina, tappet fra tønderne langs den ene væg, og som traditionen foreskriver bestilt og betalt efter kilo. Brød serveres på papirdugen, klar til at opsuge resten af væden fra gryderetter med kikærter i olivenolie, lam og kogte grøntsager, horiatiki (græsk salat), fisk eller ost. Enkelt og lækkert

9 Sokratous, Athen 105 52

Okra

Okra er et godt sted, hvis det skal være romantisk, eller man vil samle en flok venner og deles om flere småretter. Den moderne bistro ligger på tagterrassen i en bygning på den livlige Monastiráki-plads med en blændende udsigt til Akropolis og byens lys, der gradvist tændes, mens det blå middelhavsmørke falder på. Lokale ingredienser – de fleste økologiske – hylder græske traditioner med et moderne tvist. Der er smæk på smagen, og der lægges hårdt ud med en frisk gazpacho med kirsebær og timianolie.

Der er masser af fisk og grønt på kortet, men med mange marinader og skæve smagskombinationer. Fra tuntatar med fersken, chili og aioli til kongekammuslinger med sort hvidløg, gedeost og lime. Gå ikke glip af en tallerken almyra, en strandurt, der er både sund og udsøgt med citron-

olie og urter. Dertil serveres et helt fantastisk surdejsbrød med friskost og olivenolie. Suppler med cocktails og prisvindende vin fra det spændende drinkskort og slut af med et mastikshot. Er du stadig tørstig bagefter, så smut over til The Foundry Suites, der har et godt udvalg af græsk vin og øl i alle dens former fra håndplukkede mikrobryggerier og vingårde (thefoundrysuitesathens.com/roof-garden).

Se mere på okra.gr

Her skal du bo

Electra Metropolis

Et stenkast fra Syntagma-pladsen og i gåafstand fra de fleste store seværdigheder ligger det femstjernede Electra Metropolis lunt i svinget. På et minut kan du være på Ermou, hovedshoppingstrøget i Athen eller i det charmerende, men turistede Plaka-kvarter, og ramme nogle af byens bedste vinbarer, taverner og restauranter på vejen. Hotellet, der har til huse i en bygning opført i græsk modernisme og nu er fuldrenoveret i retrochic-stil, har dele af Themistokles' Mur i fundamentet samt et kapel fra det 16. århundrede, som man simpelthen bare har bygget henover, ved hoveddøren. På tagterrassen kan du nyde en god middag med en fremragende udsigt til Parthenon eller køle ned i poolen med en drink. Ved lobbyen findes en mindre restaurant med sliders og cocktails, og der er spa i kælderetagen.

electrahotels.gr

Monument

Får du alligevel lidt hjemve, mens du besøger Athen, så fortvivl ikke: Med ønsket om at bevare en vigtig del af den lokale kultur, har folkene bag Monument nænsomt renoveret en efterladt, men bevaringsværdig bygning designet af arkitekten Ernst Ziller i 1881. Det er nu et komfortabelt luksushotel med bl.a. skandinaviske møbler. Det er et mix af gammelt og nyt, som det skal være, når man er i Athen. Her er også en lille spa, rooftop-terrasse og lækre, lokale produkter danner basis for morgenmaden. Monument er placeret i bydelen Psyri, tæt på både gode restauranter og sightseeing, herunder Akropolis. Boutique-hotellet er at finde i Michelinguiden for hoteller og på Condé Nast Traveller’s hotlist 2024.

monumenthotelathens.com

BUDGET

Atlantikos

På Atlantikos’ fisketaverna skal du muligvis vente lidt i kø på et bord, men det er det værd. Sprælfrisk fisk tilberedt lige som den skal, ankommer i store portioner, så snart du har sat dig. Her får man kvalitet for pengene i en afslappet atmosfære. Fisken enten grilles eller dybsteges, men selv en tallerken dybtstegt ”alt godt fra havet” er let og luftig. Til højdepunkterne hører fiskesandwichen med calamari eller havaborre, hvid fisk bagt med grillede grøntsager og tun-souvlakien.

Avliton 7 Psyri, Athen 10563

Bougatsadiko Thessaloniki og Zoumbourlou

På et lille torv i den livlige bydel Psyri finder du Bougatsadiko Thessaloniki, et charmerende lille sted, der laver de traditionelle bougatsa; en filodej i mange lag med forskelligt fyld. Prøv deres spanakopita, en spinattærte med feta, løg og æg, og slut af med den søde, lune bougatsa, en cremetærte lavet på æg, semulje og vanilje. Tærterne laves dagligt, og kommer du på det rette tidspunkt, kan du se, hvordan de mange lag dej kastes rundt midt i caféen med det rustikke, fortællende interiør (Pl. Iroon 1, Athen 105 54).

Bagefter skal du blot krydse torvet for en god kop kaffe hos prisvindende Zoumbourlou. Græsk kaffe har en lysere ristning end fx den tyrkiske og laves i varmt sand. Der er mange slags overtro og traditioner forbundet med det græske kafferitual, fx skåler man aldrig i kaffe, bobler betyder held, og mange, især ældre, kan spå i kaffegrumset, der samler sig på bunden af koppen. Dertil serveres en sød klat mastik, en harpiksagtig saft fra mastiktræet, i et glas vand. ’Ubåden’, som de kalder den, renser ganen og giver sødme mellem kaffetårene (zoubourlou.gr).

Det søde punktum

Grækerne forstår sig på det søde liv — også når det kommer til det spiselige. Udover kage, er is altid en god idé, især i Athens hede, og her finder du masser af gode steder, hvor den italienske tradition for gelato blandes med græske ingredienser og skaber nye smagskombinationer. Her er nogle af de bedste steder:

Lukumades – en af verdens ældste desserter, som selv Aristoteles følte sig inspireret til at skrive om. De små kugler af dej steges i olie og serveres varme med honning og kanel og blev i diskform overrakt sammen med olivenkransen til vinderen af de første olympiske lege allerede i 776 f.v.t. 

lukumades.com

Mitropolitikon – skøn baklava gennem 80 år.

39 Voulis, Athen 105 57

Da Vinci Gelato – kan man spise italiensk gelato i Grækenland? Selvfølgelig kan man det. Frisklavet og baseret på traditionelle middelhavsopskrifter og gamle teknikker.

lartecono.com

Konstantidis – prisvindende, græsk is og fantastiske desserter, et paradis for søde tænder siden 1920.

konstandinidis.com

Goat It Ice Creamyes, det er is lavet på gedemælk fra Kreta, og ja, det er godt!

goatit.gr

Cremino – økologisk is af får, ko og bøffelmælk fra små farme. Læs dagens smage i vinduet, de skifter hver dag: fra is lavet med rosenblade fra haven til klassisk chokoladeis.

50A Nikis, Historic Centre, 105 58

Streetfood

Hoocut

Gyros er en græsk klassiker, men der er desværre ingen garanti for, at man finder en god en af slagsen, blot fordi man er landet i Athen. Hoocut nær Monastiraki blev født i 2018 som hjertebarn af de fire græske topkokke, Periklis Koskinas, Manos Zournatzis, Spyros Liakos og Vagelis Liakos. Ambitionen var at lave sunde gyros med lokale kvalitetsråvarer og dermed forny den klassiske streetfood på en ukompliceret måde – og det er lykkedes.

Alt laves fra bunden på stedet under nose-to-tail-filosofien, og hos Hoocut er der ikke noget roterende spyd, i stedet tilberedes kødet for hver ordre. Du kan vælge mellem kylling, okse, lam, blæksprutte og sort gris-pølser, der grilles og skæres helt tyndt med en specialdesignet kniv kaldet en mezzaluna. Der er heller ikke pommes frites inde i pitaen, da det generelt anses som billigt fyld. Måske stedets største kvalitetsstempel er besøget fra Gordon Ramsay, Gino D’Acampo and Fred Sirieix for et par år tilbage, hvor de konkurrerede med kokkene om at lave den bedste gyros (hoocut.com).

TIP Prøv også Athinaiko, Thanasis, Kapsa, Tylixto eller Kostas.

Madmarked

Evripidou, VarvakeiosAgora ogEpirus Taverna

Hele området omkring det centrale madmarked i Athen bærer kælenavnet "byens mave" og er et spændende bekendtskab. Lad duftene lede dig ned ad krydderigaden Evripidou, hvor specialbutikker i generationer har forsynet både den menige athenienser som byens superkokke med alverdens specialiteter. Det er en multikulturel tidsrejse, der får appetitten til at stige. Nogle butikker er dedikeret til krydderier, nogle blot til mel, andre til æg eller honning. Her finder du også deli’er med charcuteri i lange baner, herunder Miran, der har ligget her siden 1922, hvor du fx kan smage bøffelpølse og lagret feta og skylle det ned med en Raki chaser.

Til højre for markedet har Strounga tou Moria afsat alle slags græske oste, yoghurt og smør siden 1886. Hos Telis får du saftige, grillede svinekoteletter, som både statsministre og astronauter har sat tænderne i. Det er super niche, at hele gader er dedikerede til køkkenudstyr, bric-a-brac og dørhåndtag, så føler du dig overvældet, kan det anbefales at hoppe på en guidet madtur, fx. hos Greek Travel Tellers. (greektraveltellers.com)

Selve madmarkedet ligger i Varvakeios Agora, som det har gjort siden 1886. Her fås alt, hvad hjertet kan begære af grøntsager, kød, fisk, ost, oliven, nødder, bælgfrugter og meget mere. Dyk ned i den livlige atmosfære, og smag på delikatesserne, men gør et stop for frokost hos Epirus Taverna, der ligger midt i slagterområdet. Denne lille mageirio, som grækerne kalder de lokale nabolagsrestauranter, der serverer hjemmelavede simreretter i afslappet atmosfære, er kendis-godkendt af både Jamie Oliver og Anthony Bourdain, hvis portrætter skæver ned fra væggen. Vælg, hvad du vil have direkte fra gryderne bag disken – menuen skifter dagligt. Ofte vil der være supper og gryderetter, bønner og ladera – grøntsager kogt i olivenolie og tomat (4 Filopoimenous, 10551 Athen).