Velbekomme: Her får du det bedste smørrebrød i København

Man går jo aldrig galt i byen med en god omgang smørrebrød til frokost.

Velbekomme: Her får du det bedste smørrebrød i København
Offentliggjort

Palægade

Efter lokalerne brændte i 2020 blev restauranten genrejst af formel B-drengene Kristian Arpe-Møller og Rune Amgild Jochumsen, og det er, som om alt er ved det gamle, selvom hele staben er ny, og restauranten også gennemgik nogle kosmetiske ændringer.

Palægade 2.0 serverer noget af byens bedste smørrebrød – der skal måske målfoto til for at se, hvem der er allerbedst, men Palægade er ubetinget med i opløbet.

Råvarerne er som udgangspunkt de bedste, der tyes ikke til lette løsninger nogen steder, og den kunstneriske udførelse er i absolut top. Og øl og især snapseudvalget er rigtig godt. Og servicen!

Møntergade

Restaurant Møntergade opstod i kølvandet på Restaurant Palægades brand og den efterfølgende turbulens, der betød et brud mellem Palægades personale og restaurantens ejere.

Og vupti, så havde byen endnu en fantastisk frokostrestaurant og om aftenen en ditto fantastisk luksusbistro. Karina Pedersens smørrebrød tager udgangspunkt i det klassiske frokostkøkken, men tager den skridtet videre med tvist og nytænkning. Møntergades stegte sild med bløde løg, sennep og sprøde kapers er verdens bedste, og hummertataren med friteret æggeblomme, løgmayonnaise og syltet løg blev allerede på Palægade en nyklassiker.

Der er naturligvis øl og masser af snaps på kortet, og så giver det enorme vinkort faktisk også mulighed for at gå den vej til smørrebrødet. Janni Horst Hansen, Rasmus Amdi og Simon Olesen står i spidsen for den allestedsnærværende betjening. Møntergade er som et yndlingsstamsted, der har ligget der altid.

Judie

I højsæsonen kan Nyhavn være et område, som man flygter væk fra. Men nu har Judie også gjort det til et sted, man kan finde ro. Smørrebrødsrestauranten åbnede i sommeren 2023 og ligger på det gamle teaterskib, der tidligere husede Café Liva, på den stille side af Nyhavn.

Det er Marc Van Hauen og Frede Sten Madsen fra Janice på Vesterbro, der har slået sig sammen med smørrebrødstalentet Chris Franklin Gammelgaard Andersen om at åbne frokostrestauranten.

Anslaget er klassisk med et moderne tvist, og det, man først bemærker, er, hvordan alle elementer i stykkerne er fuldstændig i orden. I skrivende stund består kortet af 11 forskellige stykker smørrebrød, hvor der er alt fra flere slags sild til smørstegt rødspætte og tatar. Stedet tilbyder en chef’s menu til 325 kr., hvor man får dagens to smørrebrød og en dessert.

Restaurant Carl Nielsen

Restauranten i det smalle, skæve hus kom til midt i corona-tiden og tog alle med storm. Og med rette, for her er virkelig tale om en nyfortolkning af smørrebrødet, der kommer i smalle, aflange stykker. Men her er ikke bare møbleret om på de klassiske anretninger – nej, her er virkelig tænkt nyt. Læg endelig ud med sild, allerede her ser man det nyskabende. Dildsilden, peberrodssilden og lakridssilden er noget af det bedste, man kan gøre for sig selv til frokost.

Schønnemann

Så bliver det næsten ikke mere københavnerklassisk, omend der faktisk også er nytænkning på det enorme smørrebrødskort med mere end 100 forskellige stykker. Også snapsekortet er imponerende.

Maden er solid og veludført, og man bliver i den grad mæt. Stemningen er stort set altid fortættet og intens, og man bliver næsten allerede en smule beruset, før der er skænket noget i glasset. Og når tjeneren så skænker snapsen, så er det med spørgsmålet om, hvorvidt den skal være pinlig, rimelig eller fornuftig. Schønnemann er ikke uden grund manges stamsted, og det kan være svært at få plads.

Restaurant Sankt Annæ

En københavnerinstitution fra 1894. Et lillebitte, intimt sted med store armbevægelser, hvad smørrebrød angår.

Temmelig omfangsrig smørrebrødsseddel med omkring 30 numre, stort set alle klassikerne. Læg hertil diverse frokostretter og dagens tavleretter. En lille perle med eminent betjening.

Aamanns 1921

Djævlen er i detaljen på Aamanns, hvor mange små enkeltdele summer op i perfektion. Stort set ingen ingredienser kommer uden at have været gennem en større proces, og således er de enkelte stykker et harmonisk hele sammensat af så mange og ret beset komplicerede enkeltdele.

Og ”harmoni” er vigtig, for ingen enkeltdele får lov til at dominere, ethvert stykke har sin hovedrolleindehaver – gris, oksekød, kartoffel, laks, sild ... som så bakkes op af diverse enkeltdele. Der er så mange smagsnuancer i hvert stykke!

Selma

Svenske Magnus Petterson er ikke tynget af den danske smørrebrødstradition, og således laver han sit helt eget smørrebrød, der stort set ikke minder om noget, man har set før. Den står bl.a. på tatar med tang, letsaltet makrel med yuzu og kryddersild med brunet smør.

Mikkeller er medejer af stedet, hvilket i sagens natur sætter sit præg på det righoldige øludvalg. Og så er der rigtig mange hjemmelavede snapse at vælge imellem. Som noget ganske atypisk for en smørrebrødsrestaurant er der også åbent til aften.

Restaurant Kronborg

Med rette en anmelderdarling og publikumsucces. Topklassisk smørrebrød og med garanti for den helt særlige københavnske frokostkælderstemning.

Lumskebugten

Der findes vel næppe et skønnere sted at spise smørrebrød om sommeren end på torvet foran Lumskebugten. Erwin Lauterbach lod godt nok forklædet gå videre i 2022, men det skal ikke holde dig fra stedet, som byder på klassiske stykker og en service, der giver minder om en svunden tid.

Told og snaps

Der er en helt særlig stemning på en klassisk dansk smørrebrødsrestaurant, som på mange måder er det nærmeste, man herhjemme kommer den intense og fortættede stemning på et romersk trattoria ved frokosttid. Der er stamkunder, og der er førstegangsbesøgende, unge og gamle, turister og lokale – alle samlet om glæden ved maden og lysten til selskabet. Man er der ikke, fordi det er smart og nyt, man er der, fordi man vil have en restaurantoplevelse, der ikke er en ”forestilling” eller et ”koncept”. Der er høje stemmer, latter og nærhed.