Her skal du spise i Red Hook Brooklyn

Lobster rolls, burgers, whiskey, kimchee og paletas. Der er mad fra hele verden i denne afsides beliggende bydel i det sydlige Brooklyn, som alligevel er let nok at komme til, hvis man hopper på en vandtaxi. Mira Arkin har spist sig igennem Red Hook.

Her skal du spise i Red Hook Brooklyn
Offentliggjort

De blev hårdt ramt af orkanen Sandy i efteråret 2012. Stort set alle kældre i Red Hook var oversvømmet, og mange steder nåede vandet næsten en meter op ad væggene i stueplan. Red Hook var allerede på vej frem, før Sandy ramte, men området blev banket tilbage af de enorme vandmængder. To år efter og med stor indsats fra beboere og hjælp fra resten af New York er Red Hook tilbage på plads og igen på vej op. Boligpriserne stiger, og butikker og restauranter skyder op overalt i de historiske pakhuse langs vandet og omkring bydelens hovedåre, Van Brunt Street.

LÆS OGSÅ: Guide: 25 restauranter, du skal besøge i New York

I 1920’erne var Red Hook verdens største industrihavn, fuld af pakhuse og fabriksbygninger og masser af aktivitet. Den aktivitet døde mere eller mindre i løbet af 1960’erne, hvor Red Hook blev til et fattigt og øde kvarter, som ikke var sikkert at færdes i. Men de smukke bygninger overlevede og indeholder i dag kontorer, gallerier og små butikker. Red Hook er ved at blive det, man kalder gentrificeret (den kreative og kulturelle klasse flytter ind og de oprindelige beboere flytter væk, red.). Det sker både til glæde og ærgrelse for de ’gamle’ beboere. Alle dem, som ikke længere har råd til boliger i Williamsburg, Cobble Hill og Park Slope, har måske råd til noget i Red Hook, som efterhånden bliver mere og mere ’pænt’, selv om det stadig har et råt præg.

Der er ingen subway-stationer i nærheden, og samtidig er Red Hook delvist afskåret fra resten af Brooklyn af den trafikerede vej Brooklyn-Queens Expressway, som udgør en form for grænse i forhold Brooklyns mere eksklusive kvarterer, Carroll Gardens og Cobble Hill nord for. Men vandtaxien for enden af Wall Street sejler Manhattan-indbyggerne over til den store Ikea, der ligger langs vandet i Red Hook, og ad vandvejen går det let at komme over Hudson River til de stille gader i Red Hook.

Pludselig er man i et helt andet New York, noget der minder om en langsom fiskerby, hvor alle tager den med ro. Og ligesom i resten af USA er der mad over alt. Mange tager til Red Hook for at besøge det store madmarked, Red Hook Food Vendors hver weekend i sommerhalvåret, hvor især det latinamerikanske køkken er velrepræsenteret. Men der er masser af andre steder at besøge hele året rundt.


Sådan kommer du til Red Hook

Vandtaxi
Ikea Express Shuttle sejler dagligt fra Pier 11 for enden af Wall Street og stopper både ved Fairway og Ikea i Red Hook. Turen tager 20 minutter og sejler dig forbi Govenor Island og Frihedsgudinden, og du får en fantastisk udsigt over den sydlige del af Manhattan. Enkeltbillet koster $5 på hverdage og er gratis lørdag og søndag. Hvis du køber for over $10 i Ikea, får du billetten refunderet.
nywatertaxi.com

Subway og bus
Tag F eller G toget til Carroll Street, hvor fra der ikke er langt at gå. Ikeas gratis shuttle bus samler folk op fra subway-stationerne Borough Hall/Court St. (2, 3, 4, 5 og R tog), Smith/9th St (F og G tog) og 4th Ave/9th St (F, G og R tog). Bussen sætter folk af igen foran Ikea, 10 minutters gang fra Van Brunt Street.


Red Hook Lobster Pound

Hummer behøver ikke være fancy. Det har amerikanerne længe vidst, og ægteparret Susan Povich og Ralph Gorham har med deres hummerbutik taget New Englands traditionelle lobster roll til Brooklyn med stor succes. En lobster roll er en slags sandwich med masser af hummerkød vendt med smeltet smør eller mayonnaise. I Red Hook Lobster Pound kan man få hummer på flere måder, men det er lobster rolls, der er specialet. Hummerne, som kommer direkte fra fiskere i Maine, fiskes op fra de to store tanke i butikken og tilberedes for gæsterne, der kan tage deres mad ind i det ydmyge lokale ved siden af, hvor man sidder ved langborde med bænke. Der er papirservietter og Tabasco til alle, og det hele minder utroligt meget om en pølsevogn eller grillbar. Her er det bare hummer, der serveres. Prøv den klassiske Maine style lobster roll med mayonnaise. Den kommer i smørristet brioche med en god, lokalt lavet, sprød og saftig pickles til. Går du efter at have det smådårligt bagefter (på den gode måde), kan du som tilbehør kaste dig over en lobstermac'n'cheese med både groteske mængder ost og hummer på én gang. Red Hook Lobster Pound har fået flere locations, bl.a. en stand på Smorgasburg i Williamsburg, der fungerer som en del af loppemarkedet The Brooklyn Flea Market, og så har de en foodtruck, hvis rute kan følges på Twitter @lobstertruckny.

Red Hook Lobster Pound
284 Van Brunt St.
redhooklobster.com

La Newyorkina

Ligesom alle amerikanske byer har en diner, har alle mexicanske byer et paleteria, hvor der sælges knasende, kolde ispinde – paletas – som man kan køle sig ned med på en varm dag. Bag La Newyorkina står Fany Gerson, der selv har mexicansk baggrund og har flere kogebøger bag sig. I et lille lokale ved siden af Brooklyns store kafferisteri Stumptown står hun og sælger sine smukke, farvestrålende ispinde, som håndlaves dagligt fra baglokalet. Hun bruger mest lokale råvarer til isene, foruden specialvarer fra Mexico så som hibiscus, chili og den særlige mexicanske chokolade. Man skelner mellem vandbaserede- og mælke- eller flødebaserede paletas. Udover paletas laver Fany også andre typer is, og i vinterhalvåret bager hun småkager og laver slik. La Newyorkina ligger lidt hemmeligt på en meget stille vej, hvor der tilsyneladende kun er lastbiler og lagerlokaler. Det ser lidt øde ud, men ring på klokken ved siden af døren, så kommer Fany eller en af hendes kolleger ud fra værkstedet og lukker dig ind i den hyggelige butik. La Newyorkinas søde sager findes også andre steder i New York, bl.a. hos Dean & Deluca og Big Gay Ice Cream.

La Tiendita
(La Newyorkina)
61 Commerce St.
lanewyorkina.com

Defonte's Sandwich Shop

Fra det feminine og elegante ismageri bliver det straks mere maskulint for enden af vejen, hvor Defonte's Sandwich Shop ligger. Defonte's er en institution i Brooklyn, kendt for enorme hero sandwichs i fluffy hvide flutes medligeledes enorme mængder fyld i italiensk-amerikansk stil (provolone, mortadella, stegt aubergine, grillet peberfrugt, corned beef, roastbeef,Virginia-skinke, mozzarella og den slags). Her kan man sagtens forestille sig Tony Soprano stå med fedtindsmurte læber og kværne en meatball sandwich, før eller efter han whacker en eller anden.Og der hænger faktisk også signerede billeder af det meste af The Sopranos rollebesætning på væggene, foruden andre store navne som Al Pacino, Dustin Hoffman og Pamela Anderson! Man bestiller ved disken, og 10 sekunder efter er din sandwich smurt på bestilling. Her kommer håndværkere, politibetjente, studerende og åbenbart også kendte skuespillere. Folk enten elsker eller hader Defonte's. Det er for meget af det gode, men nogle gange er det præcis det, man har brug for.

Defonte's Sandwich Shop
379 Columbia St.
Ingen hjemmeside – tjek Facebook

Court Street Grocers
Hero Shop

Orker du ikke at løbe ind i en italiensk gangster, skal du måske købe din hero sandwich et andet sted. I det mere posh Carroll Gardens i Brooklyn ligger den lækre madbutik og deli Court Street Grocers. I Red Hook har samme folk åbnet en lille sandwichbutik, som man virkelig ikke opdager, hvis man ikke ved, den ligger der. Et stykke nede ad en stille gade ligger den hyggelige minishop, som laver mere moderne og moderate, men stadig snaskede hero sandwich med italienskamerikansk fyld. Alle kombinationerne er dejlige og deres hjemmelavede limonadeiste er også værd at prøve.

Court Street Grocers
Hero Shop
116 Sullivan St.
courtstreetgrocers.com/redhook

Hope & Anchor

Det ligner en helt almindelig diner og så alligevel ikke. For på væggene hænger fotografier af underlige monstre (undskyld, rollespilsnørder, hvis det er helt klassiske figurer, jeg bare ikke kender), toilettet er tapetseret med gammeldags tatoveringer, og hver fredag og lørdag er der karaokeaften. Alt sammen superhyggeligt i en mærkelig tattoo-diner-gothblanding. Hope & Anchor er en diner med en ung og lettere alternativ nerve. Her kommer folk, der ligner rockstjerner, forældre med børn, unge, gamle osv. Ved nabobordet spiste en far sen morgenmad med sin nok 8-årige datter, der til faderens store forfærdelse udtrykte sin utilfredshed med de gamle Starwarsfilm, som hun fandt kedelige. Menuen er klassisk med både mexicanske, græske, italienske og alle mulige andre referencer. Der er alt, hvad man kan drømme om til morgenmad, et dejligt udvalg af mundvandsfremkaldende sandwich, burgere i alle afarter (and, sennep og chutney i en pretzel!) og spændende salater.Og så er der cocktailbar med det hele.

Hope & Anchor
347 Van Brunt St.
hopeandanchorredhook.com

Baked

Lige ved siden af ligger stedet, hvor du skal spise din dessert. Baked sælger amerikanske søde sager, når de er bedst: pie, cookies, whoopies, brownies, cupcakes, cakebars, marshmallows og lagkager. Kaffen er fra lokale Stumptown, og der er altid mange mennesker i butikken. Matt Lewis og Renato Poliafito åbnede Baked i 2005 med det mål at lave et virkelig godt amerikansk bageri, som ikke var en cupcakebutik. Der kan nu alligevel altid købes cupcakes i Baked, men så sandelig også en hel masse andre dejlige kager. Især deres cakebars er værd atprøve, for det er noget, der ikke er til at finde i Danmark. Prøv fx deres Peanut Butter Crispy (rice crispies medkaramel med peanutbuttermælkechokoladefyld og toppet med mørk chokoladeganache) eller Millionaire (sprødmørdejsbund med et tykt lag mørk chokoladeganache med salt på). Og så er der selvfølgelig Bakeds egen opfindelse: The Brookster – en browniebund med chocolate chip cookiefyld. Og så skal man heller ikke have mere at spise den dag.

Baked
359 Van Brunt St.
bakednyc.com

Cacao Prieto/Widow Jane Distillery

Men måske skal man have noget at drikke? Daniel Prieto Preston, en rig opfinder og faldskærmsudspringsnørd, står bag destilleriet Widow Jane og chokoladefabrikken Cacao Prieto, der deler lokaler i et smukt gammelt pakhus på Conover Street. Med det reneste kildevand fra Widow Jane-minen i Rosendale, NY (ca. midt mellem New York City og Albany) laver Daniel og hans kolleger bourbonwhiskey på gamle GMO-fri majssorter. Og i samme lokaler laver han også økologisk chokolade af single estate-kakaobønnerog rørsukker fra hans families egne plantager i Den Dominikanske Republik. Man kan få guidede ture til både whiskeydestilleriet og chokoladeproduktionen. Ikke en dårlig kombi med chokolade og whiskey under samme tag. Og så går der endda høns i den indendørs gård. Rundt om hjørnet ligger cocktailbaren Botanica, også ejet af nørden Daniel, hvor bartenderne torsdag til søndag mixer drinks, selvfølgelig med produkter fra Widow Jane og Cacao Prieto.

Cacao Prieto/
Widow Jane Distillery
214 Conover St.
widowjane.com

The Red Hook Winery

Der bliver ikke kun brygget whiskey i Red Hook, der bliver også lavet vin. The Red Hook Winery er et vineri, der laver vine udelukkende af druer fra New York State. 15 forskellige vingårde fra bl.a. Long Island og Hudson Valley leverer druer til vineriet, som står for alt fra presning til blanding og lagring. Der arbejdes med mange forskellige druer, deriblandt riesling, sauvignon blanc, blaufränkisch, cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Vineriet står klar med større og mindre smagninger. Alt sammen med fabelagtig udsigt over bugten, for The Red Hook Winery ligger på en mole i et gammelt bomuldslager.

The Red Hook Winery
175 Van Dyke St.
redhookwinery.com

Hometown Bar-B-Que

Over for Red Hooks store (og meget dejlige og absurd velassorterede) supermarked, Fairway, ligger et afsindigt godt barbecuested. Hometown Bar-B-Que er en gammeldags, men alligevel moderne barbecuehall, hvor man bestiller oppe ved grillen, får sin bakke med mad og finder et sted at sidde ved langbordene. Det er afslappet, kødheftig mad, og hvis man ikke før har fået ægte amerikansk barbecuemad, er det her et godt sted at starte, hvis man ikke lige kommer forbi Texas. Det er en kunst at lave god barbecuemad. Hometowns kokke bruger hver aften mange timer på at ryge kødet til næste dags grill i deres store pit smoker – en barbecueovn, som griller kødet i indirekte varme ved lav, konstant temperatur i op til 16 timer. Inden kødet kommes i smokeren, krydres det med hjemmelavede, tørre krydderiblandinger – dry rubs – med inspiration fra både Texas og New York, men også Caribien, Mexico og Vietnam. Inden servering grilles kødet i restaurantens åbne grill. Resultatet er helt fantastisk velsmagende, mørt kød med dyb krydring og meget intens smag. En åbenbaring, hvis man ikke før har fået ægte barbecue. Deres brisket (oksebryst) og beef rib (tværreb) er overjordisk lækre. Tilbehøret er klassisk sydstatscomfortfood som collard greens, der minder om grønlangkål lavet i svinefond, cornbread og coleslaw, og på bordene står Hometowns egne chili og bbq-saucer til ekstra dyppelse. Baren har et stort udvalg af amerikanske øl og bourbons og laver gode cocktails.

Hometown Bar-B-Que
454 Van Brunt St.
hometownbarbque.com

The Good Fork

Skråt over for Hometown ligger den amerikansk-koreanske og meget hjertevarme lille restaurant The Good Fork. Her fornemmer man virkelig at være et sted, de lokale beboere elsker at komme. Alle kender hinanden, og da restauranten blev ramt af orkanen Sandy, fik indehaverne donationer fra 200 af Red Hooks indbyggere til hjælp til betaling af de $75.000, det kostede at bygge restauranten op igen. Og man forstår godt de lokales kærlighed til stedet. Det er mad, man ikke bliver træt af at spise. Menuen er sjov og varieret og præget af både sæson, det amerikanske køkken og det faktum, at køkkenchef Sohui Kim er af koreansk baggrund og i øvrigt udlært på Blue Hill på Manhattan, der er kendt for sit lokale, bæredygtige køkken. Hun laver selvfølgelig sin egen kimchee, og du kan kaste dig ud i retter som hjemmelavede dumplings og koreanskinspireret steak and eggs med kimchee-ris eller en god stegt frilandskylling med kinesiske sorte bønner i smørsovs.

The Good Fork
391 Van Brunt St.
goodfork.com

Steve's Authentic Key Lime Pie

Endnu et sted, man ikke finder, hvis man ikke leder efter det. Men det gør man til gengæld, for alle har hørt om Steve's Authentic, som det bare kaldes. Steve Tarpin kommer fra Florida og har været i "the pie making business" i 20 år. Som Steve fortæller: "Alle fra Sydflorida burde kunne lave en key lime pie. Men det kan de bare ikke, så derfor måtte jeg jo gøre det." Key lime er en særlig slags limefrugt med meget aromatisk saft. Den er mindre og har flere kerner end almindelige limefrugter og smager mere bittert og syrligt, hvilket gør den perfekt til desserter. En klassisk key lime pie laves med en tærtebund af digestivekiks, limecreme lavet af kondenseret mælk, æggeblommer og key limejuice, toppet med marengs. Steves key lime pies er perfekte og klassiske. Men han laver også sjove varianter, bl.a. en mini key lime pie på en ispind, dyppet i et tykt lag mørk chokolade, som ikke er til at stå for. Drys forbi Steve's Authentic. Han sidder tit selv udenfor på en af bænkene og drikker kolde øl og ryger smøger med sine venner. Køb en pie, og gå ned til vandet, og nyd udsigten. Man kan se Frihedsgudinden derfra, og man har hende næsten for sig selv.

Steve's Authentic Key
Lime Pie
185 Van Dyke St.
stevesauthentic.com



LÆS OGSÅ: Velkommen til mit Brooklyn på Euroman.dk
LÆS OGSÅ: Spis som en newyorker på Altfordamerne.dk
LÆS OGSÅ: Hot hottere Brooklyn! på Rumid.dk