Midt i København produceres to ton svampe om ugen. Men er det en god idé at gro fødevarer i byerne?
På Refshaleøen i København dyrker Bygaard to ton svampe om måneden. Supermarkeder har dem på hylderne, og toprestauranter serverer dem. Men er det overhovedet en god idé, at dyrkning af fødevarer foregår i byerne? Gastro har besøgt et sted, hvor svampene gror.
Porten til den gamle skibscontainer glider op, og indenfor er den fugtige luft tyk af damp, som blødt duvende lægger sig over de hylder, der strækker sig fra gulv til loft i containeren. Her dufter af jord og skovbund, og da den hvide damp lægger sig, bliver det tydeligt, hvad containeren rummer: Hylde efter hylde er fyldt med poser med mycelium, hvorfra stolt struttende kejserhatte vokser.
Det lyder industrielt, men det er langt fra nogen rå storskalaproduktion, vi kigger ind i. De seks pensionerede containere fyldt med spisesvampe udgør livsgrundlaget for Bygaard; en af Københavns få urbane fødevareproducenter, som siden 2022 har produceret svampe i et tidligere industriområde på Refshaleøen.
Det lille bylandbrug er samtidig den foreløbige kulmination på stifter og medindehaver Lasse Carlsens årelange drøm om at skabe en bæredygtig fødevareproduktion i byen. Målet er at bringe fødevarerne tættere på slutbrugerne.
”I mine øjne passer svampe perfekt til byproduktion. De kan laves på et lille areal med en lille investering, og de giver et stort udbytte. Og så har de et CO2-aftryk, der er 57 gange mindre end kød,” siger han.