Midt i København produceres to ton svampe om ugen. Men er det en god idé at gro fødevarer i byerne?

Midt i København produceres to ton svampe om ugen. Men er det en god idé at gro fødevarer i byerne?

På Refshaleøen i København dyrker Bygaard to ton svampe om måneden. Supermarkeder har dem på hylderne, og toprestauranter serverer dem. Men er det overhovedet en god idé, at dyrkning af fødevarer foregår i byerne? Gastro har besøgt et sted, hvor svampene gror.

Offentliggjort

Porten til den gamle skibscontainer glider op, og indenfor er den fugtige luft tyk af damp, som blødt duvende lægger sig over de hylder, der strækker sig fra gulv til loft i containeren. Her dufter af jord og skovbund, og da den hvide damp lægger sig, bliver det tydeligt, hvad containeren rummer: Hylde efter hylde er fyldt med poser med mycelium, hvorfra stolt struttende kejserhatte vokser.

Det lyder industrielt, men det er langt fra nogen rå storskalaproduktion, vi kigger ind i. De seks pensionerede containere fyldt med spisesvampe udgør livsgrundlaget for Bygaard; en af Københavns få urbane fødevareproducenter, som siden 2022 har produceret svampe i et tidligere industriområde på Refshaleøen.