Jonathan Berntsen: ”I Danmark er det blevet en dårlig trend, at mad skal tage 10 minutter at lave”
Jonathan Berntsen fra succesrestauranten The Samuel har både en Michelin-stjerne og et samarbejde med McDonald's på CV’et. Vi har talt med ham om alt fra at vælge mad til vinen til danskernes unødvendige travlhed i køkkenet og vejen til den komplette restaurant.
Hvad har været dit bedste måltid?
”I 2006 var jeg elev og hjalp min daværende køkkenchef Rasmus Grønbæk, som deltog i konkurrencen 'Nordic Challenge'. Der var en ret stor pengepræmie til vinderen, så han sagde, at hvis vi vandt, kunne jeg vælge hvilket som helst sted i verden, som jeg ville hen at spise. Skæbnen ville så, at vi vandt, og jeg valgte den trestjernede Michelin-restaurant Le Louis XV – Alain Ducasse, som ligger på L'Hôtel de Paris i Monaco.
Jeg har spist virkelig mange gode steder, men det er det måltid, der har gjort størst indtryk på mig. Det er en bundklassisk restaurant med tonsvis af tjenere, god service, store blomsteropsatser og guldundertallerkener. Det var storslået på alle parametre med kæmpe vægmalerier og store haveskildpaddeskjolde i hjørnerne. De har en af verdens største vinsamlinger, og så er maden fantastisk.
De har nogle signaturretter, som er så overdrevede på den fede måde. Der er en niçoise-inspireret ret, der hedder 'stockfish', som er tørret torskemave med tomatsauce og niçoise-oliven. De har også en ret med gelé af stenfisk, som er en consommé, der er lavet på bittesmå fisk og skalddyr og smagt til med masser af safran. Geléen ligger i små klumper sammen med nogle store røde rejer og kaviar på toppen.