Der er syv serveringer på julefrokostmenuen hos Jakob Spolum og Michelle Bøgelund Hemme i Odense, begyndende med kryddersild og lune, stegte sild og sidenhen bl.a. røget laks, stegt rødspættefilet og stegt gråand. Og det skulle ikke undre, om det er jagtglade Michelle, der selv har skudt ænderne.
Under alle omstændigheder har hun et kæmpe udvalg af hjemmelavede snapse at gå ombord i. Julefrokostmenuen koster 600 kr. pr. person.
Julefrokosterne på Søllerød Kro er med årene blevet en regulær institution, hvor man skal være hurtigt ude for at få bord. Der lægges ud den 26. november og så de tre første søndage i december, og som noget ret ekstraordinært er der også julefrokost 1. og 2. juledag, hvor mange nok vil være rigtig glade for, at andre tager slæbet.
Der er næsten 20 numre på buffeten – sild, rejer, gravad laks, rødspættefilet, blodpølse, medister, ribbensteg … Her og dér er der hilsner fra det Sønderjylland, køkkenchef Brian Mark Hansen stammer fra, bl.a. den sønderjyske hvidkål til ribbensstegen. Den michelinstjernefunderede julebuffet koster 895 kr. pr. person.
Restauranten på Frederiksminde, der til frokost går under navnet Ingrid, serverer Ingrids julebord de tre første søndage i julemåneden. Den står bl.a. på Ruths kryddersild, islandsk laks, anderillettes og flæskesteg. Det hele slutter på traditionel vis med risalamande og kirsebærsauce.
Frokosten koster 650 kr. pr. person, og man kan så passende, og helt gratis, gå en slå-mave-tur i de skønne omgivelser ved Præstø Fjord. Et egentlig juleophold med overnatning er også en mulighed, det begynder med gløgg og julekager og ender med morgenmad næste dag og en treretters middag senere.
Til frokost er Mapak et smørrebrødssted, mens stedet til aften kører dansk-fransk bistrostil. Julemenuerne på stedet lægger sig op ad aftenkortet og kommer i form af tre ’julepakker’. Den største til 895 kr. er en fireretters menu med smørstegt torsk, confiteret andelår, andebryst og kirsebærparfait, samt tilhørende vinmenu.
Denne pakke fås også i en mindre variation, hvor mellemretten er skåret væk.
Julefrokost på sydfynsk, første gang den 17. november og derpå de næste fire søndage i november og december. Der lægges ud med kroens ’sildevogn’ og tilhørende snapse, der er lavet særligt til Falsled Kro. Derefter følger det kolde bord med bl.a. hjemmerøget laks, som så følges af det lune ’fra pejsen’, bl.a. sydfynsk vildand, æbleflæsk og krydret julemedister.
Der afsluttes med ost og sødt. Alt serveres tallerkenvis og koster 1.195 kr. pr. person. Hvis man spiser sig i hegnet, så er det naturligvis muligt at overnatte på kroen.
Spisehuset Knud på havnen i Hundested har fra slut-november og hele december en julefrokostanretning, der lyder: Chef Sannes julesild med juleløg, julekapers og julecreme. Rimmet rødding i rødbede, peberrod og hummer mayonnaise. Dernæst sprødstegt fisk med citron og tatar sauce. Luns af krydret svinenakke med råstegt grønkål og sveske og til sidst ris ala mande med julekrydret bær eller udvalg af oste fra husets ostebord. Anretningen koster 250 kr. pr. person.
Til aften i december serveres en julemenu, der begynder med Grønlandsk rødding i rødbede, peberrod og hummer mayonnaise Husets hjemmebagte surdejsbrød og smør, dernæst hovedretten, Krydret svinenakke- skær selv. Syrlige vintersalater kål og æbler, kartofler og sauce med julesmag og til dessert, Ris ala mande med julekrydret bær eller udvalg af oste fra husets ostebord
Den lille hule er en af Københavns ærkeklassiske frokostrestauranter med oldschool smørrebrød af allerbedste skuffe – og selvfølgelig går julen ikke ubemærket hen over et sådant sted. Sankt Annæ har to bud på julefrokosten, ’Det lille julebord’ og ’Det store julebord’ til hhv. 645 og 875 kr.
Den store menu indeholder bl.a. hele fire slags sild og røget ål. Uanset hvilken af menuerne man vælger, så serveres det hele ved bordet – der er ikke tale om en buffet, hvilket slet ikke ville være muligt på det lille sted.
Århus-institutionen er rykket til ny adresse, men meget er uforandret, bl.a. restaurant Ets franskorienterede julemenu (skal forudbestilles), hvor danske råvarer og traditioner møder franske traditioner og det bedste fra fødevaremarkedet Rungis, uden for Paris.
Menuen i år byder bl.a. på saltet helleflynder, bøgerøget hjortekølle med syltede tranebær og stegt Fransk Berberie andebryst med smørstegte pastinakker m.m. Spis mellem tre og seks retter, fra 339 kr. til 549 kr. Vinmenuer er også en mulighed. Julemenuen kan bestilles både frokost og aften, fra den 13. november og frem til den 22. december.
Vel byens mest landligbeliggende restaurant og noget af en institution og på bedste vis en tidslomme. Julen på Ravelinen er allerede begyndt den 7. november og der køres løs med juleborde i tre forskellige størrelser til hhv. 408 kr., 488 kr. samt 548 kr.
Det er 7 til 11 serveringer, der kommer på fade til hele bordet ad flere omgange, helt klassisk, dansk julefrokostmad. Julefrokostanretninger serveres både til frokost og aften, og er man knap så sulten, så er der også en juleplatte med fem numre til 348 kr. Den fås udelukkende til frokost i dagtimerne.
En af de frokostinstitutioner, der i begyndelsen af årtusindet var med til at revitalisere den danske smørrebrødstradition, der dengang var kørt noget træt i det. Told & Snaps’ smørrebrød er af den klassiske skole, men helt uden de unoder, der i sin tid havde gjort genren outdatet.
Julemenuen til 588 kr. pr. person består af otte serveringer med mulighed for tilkøb af ost. Der er fem numre fra havet, to fra land – hønsesalat og ribbenssteg – og til sidst risalamande. Ud over de klassiske snapse er der i omegnen af 50-60 hjemmelavede snapse, bl.a. en af byens bedste porsesnapse.
Skagen er ikke bare rosévin på terrassen i uge 29, det er også julefrokost med et fransk touch. Der lægges ud ved ankomsten med brunkager og vin chaud. Senere er der så en treretters franskinspirereret julemenu i Ruths Brasserie og med i prisen på 1.575 kr. er såmænd også overnatning samt morgenmadsbuffet dagen derpå. Prisen er pr. person for to personer i dobbeltværelse.
Der er mulighed for at opgradere sig værelsesmæssigt, og der er adgang til Ruths wellness-faciliteter. Man må tage badetøflerne med hjem, men man skal lade badekåben blive tilbage!
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.