Kend din pasta: Her er 11 pastatyper, du skal have styr på

Kend din pasta: Her er 11 pastatyper, du skal have styr på

For mange danskere er pasta stadig ensbetydende med spaghetti, skruer og til nøds lasagne, men for en italiener er pasta ensbetydende med hundredvis af typer. Og det er bestemt ikke ligegyldigt, om man bruger den ene eller den anden type.

Offentliggjort

I Gyldendals Store Kogebog fra 1986 handler kapitlet om pasta stort set kun om spaghetti og makaroni. Det nævnes så en passant, at der importeres andre typer fra Italien, og kapitlet i den reviderede udgave (oprindeligt udgivet i 1974) åbner med et foto af forskellige pastatyper, bl.a. tagliatelle og conchiglie.

At pasta ud over spaghetti stadig er en småeksotisk ting i en kogebog fra 1986 illustrerer ganske godt, at det først var i midten og slutningen af 1980’erne, at danskerne for alvor udvidede deres pastahorisont. Da Kokkenes Torvehal, forsøget på at skabe et (luksus)marked efter fransk forbillede, åbnede i 1987 i Københavns Indre by var en af en attraktionerne udbuddet af frisklavet pasta. Også Magasins fødevareafdeling, Mad & Vin, falbød frisklavet pasta, og der åbnede ligefrem specialforretninger, der udelukkende solgte frisklavet pasta, pasta fresca. I sidste halvdel af 80’erne åbnede så også restauranten Pasta Basta – med fokus på pasta og ikke bare varm pasta, men også med en buffet med kolde pastaanretninger!