Krydret, skarp eller knap så kras. Whisky-landskabet er komplekst og indeholder masser af udtryk og forvirrende fremmedord. Hvad skal man være opmærksom på, når man smager på whisky? Hvad betyder farven? Og skal den drikkes ’neat’, med lidt vand eller ’on the rocks’?
I denne måneds afsnit af Euromans videoserie ’Fredagsbaren’ handler det om whisky. Vores faste bartender Daniel Dam har været en tur forbi Gensyn Bar på Frederiksberg, hvor han har mødt whiskyeksperten Jonas Gram, der er Brand Ambassador ved The Macallan – et af Skotlands mest kendte destillerier, til en snak om de gyldne dråber.
Farve
Når skotsk whisky produceres, skal spiritussen lagres på egetræsfade i minimum tre år, før man må kalde det whisky. Oftest er fadene enten fra europæiske eller amerikanske egetræer, og de forskellige trætyper har en afgørende betydning for, hvordan whiskyens farve og smag bliver. Amerikansk eg giver en lysere farve, mens europæisk eg giver en mere mørk kulør.
Hos The Macallan bruges sherryfade af europæisk og amerikansk egetræ eller amerikanske bourbonfade. Europæisk egetræ er meget porøst og giver meget farve fra sig, og derfor vil whisky modnet udelukkende på europæisk egetræ være mørkere, end hvis den er modnet på amerikansk egetræ eller en blanding af de to. Farven i The Macallans whiskyer kommer udelukkende fra fadene og er uden tilsatte farvestoffer.
Duft og smag
Inden whiskyen drikkes, er der en ting eller to, man kan gøre for at optimere smagsoplevelsen. Først kan man med fordel dufte til whiskyen nede i glasset. Synes duften stærk, kan man dufte lige over glasset, hvor flere af whiskyens noter kommer frem.
Når whiskyen skal drikkes, skal den ikke nødvendigvis synkes med det samme, lige som når man drikker vin. Bliver whiskyen i munden i lidt tid, kommer alle aromaerne frem, og eftersmagen varer længere. Tilmed træder whiskyens forskellige noter – hos The Macallan ofte fx tørret frugt og varme krydderier fra de europæiske fade og vanilje og citrus fra de amerikanske fade – også tydeligere frem.
Vand, is eller ej
‘Neat’, med lidt vand eller ‘on the rocks’. Der findes en lang række forskellige meninger og myter om, hvordan whisky skal drikkes. Her er det vigtigt at bemærke, at der altså ikke findes noget rigtigt eller forkert. Vand og is påvirker whiskyen på hver sin måde, men ikke nødvendigvis i en dårlig retning.
Tilsætter man et par dråber vand i sin whisky, åbnes smagen op, og nogle af noterne fremhæves, mens andre neddæmpes. Drikker man whisky med is, bliver nuancerne dæmpet af nedkølingen, og smagen bliver mere blød og mild. Så er man ikke til skarp whisky, er dette en god måde at komme i gang på.
1 (fra venstre) : 12 års Sherry Oak er en af The Macallans mest klassiske whiskyer, der er lavet udelukkende på europæiske sherryfade. Smagen er kendetegnet af tørrede frugter og krydderier.
2 (fra venstre): Rare Cask er en særlig whisky, der ikke kan genskabes, fordi den er lavet på mere end 11 forskellige fadtyper. Smagen er kompleks og rundere på grund af dens højere alder.
3 (fra venstre): 12 års Double Cask er lagret på både europæiske og amerikanske sherryfade og indeholder noter af vanilje, honning og tørret frugt.
Bliv endnu klogere på whisky og se det nye afsnit af ’Fredagsbaren’ her:
Whisky-lingo
Det kan være en jungle at navigere i whiskyens fagsprog. Vi har samlet de vigtigste udtryk.
Der er ganske særlige regler for, hvornår en whisky må kaldes ’Single Malt Scotch Whisky’. ’Single’ angiver, at whiskyen kommer fra ét bestemt destilleri. ’Malt’ betyder, at der udelukkende bruges maltet byg til produktionen. ’Scotch’ indikerer, at whiskyen er skabt, modnet (på egetræsfade i mindst tre år), fyldt på flaske og mærket i Skotland.
Når der står Sherry Oak på flasken, har whiskyen lagret på sherryfade af europæisk eg.
Double Cask betyder, at whiskyen har ligget på to forskellige fade fx sherryfade af europæisk og amerikansk eg.
Alderen, der er angivet, er minimumsalderen på den whisky, der er i flasken. Så selv om der står 12 år på flasken, kan den sagtens indeholde whisky, der er ældre – men aldrig yngre.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.