”Enhver, der sætter pris på god mad ved, at det aldrig er udseendet, det kommer an på”
Circolo er ikke bare en italiensk restaurant, men en italiensk restaurant, der går all in på det toscanske bondekøkken, så glem alt om pizza og lasagne. Fem italienske kokke ’importeret’ fra Firenze styrer grill og gryder, mens Circolos indehaver, danske Philip Skovgaard, styrer restauranten. Når han ikke er på et af sine andre spisesteder i nabolaget – Mangia, Bevi Bevi eller Bar La Una.
København har jo ikke ’byer’ i byen, som for eksempel New York med Chinatown og Little Italy og så lidt alligevel, på en måde … Takket være parret Philip Skovgaard og Lea Parkins Benjaminsen.
De har i hvert fald gjort deres til at gøre en lille del af Vesterbro og Frederiksberg – fra Gl. Kongevej over Bagerstræde og Vesterbrogade til Oehlenschlægersgade til et lille Little Italy.
I disse fire gader, som ligger forholdsvis tæt, har parret sat fire restauranter i verden inden for de seneste 10 år.
Annonse
Deres ’førstefødte’ er den i Oehlenschlægersgade, Sfuso & Cicchetti, som kom til verden i 2012 som en lille vinhandel med store bag in box i litermål (sfuso) i en kælderbutik med lidt venetianske ’tapas’, cicchetti, der fik vokseværk og blev udvidet til en minirestaurant med salg af hjemmelavet pappardelle – 8 gæster kunne man betjene pr. aften.
I 2013 rykkede parret længere ned ad Oehlenschlægersgade og åbnede vinbaren Bevi Bevi, en af de første italienske vinbarer i byen med små italienske retter serveret family style.
I dag er stedet fortsat en vinbar med drinks og barmad.
Siden er ’børneflokken’ udvidet med Mangia i 2016, hvis køkken dyrker Piemonte og håndlavet pasta, og Bar La Una i 2020, som nok bedst beskrives som en gastropub med rustik italiensk og fyldig bondemad på kortet (salsiccia, porchetta, linser, pasta, skaldyr).
Det toscanske bondekøkken
Rustik italiensk bondemad er der også på kortet på Circolo, men her er det helt præcist det toscanske bondekøkken, man er gået all in på – og så må det være brunt i brunt, hvis retten ser sådan ud, når du får den i Toscana.
Det skal være autentisk 1:1 – og enhver, der sætter pris på god mad ved, at det aldrig er udseendet, det kommer an på!
Ofte er der toscanske specialiteter at finde på kortet som for eksempel fiskesuppen cacciucco eller soppressata, toscansk sylte, og zuppa di cannellini på regionens hvide cannellini-bønner, der blendes til en lind – og grå, men sindssygt velsmagende – suppe.
Ellers er det toscanske bondekøkken – og Circolo – kendetegnet ved at gøre flittig brug af trækulsgrillen; når den står på bistecca, costata eller cotoletta alla griglia – eller hel grillet fisk, som stort set bare er renset og istandgjort og derefter smidt på grillen. Helt simpelt.
Den meget brede båndpasta pappardelle er også typisk toscansk og ofte ledsaget af ragout på det vildt, som regionen er så rig på – det kan være vild-svin, råvildt, kanin, hare, fugle ...
Annonse
I Circolos køkken finder man fem italienske kokke, direkte ’importeret’ fra Toscana, så det er ikke underligt, at maden virker autentisk.
Men nok så autentisk italiensk, maden ser ud og smager, så er den så vidt muligt lavet på gode danske biodynamiske eller økologiske råvarer, og bl.a. er Circolos fantastiske trækulsgrillede kotelet fra fritgående grise af racen mangalitza – eller ungarsk uldgris, som den også kaldes – fra det økologiske landbrug Birthesminde i Vipperød ved Holbæk.
Drømmen om Italien
Men hvad er det med Philip Skovgaard og Italien?
Længes han bare, som så mange af os andre evigt til Italien og lever sine drømme ud ved at åbne alle disse italienske spisesteder i København?
Ja, selvfølgelig, men det er ikke hele historien.
En del af historien om Philip Skovgaard og Italien handler også om, at han som 7-årig flyttede med sine forældre til Montalcino i Toscana og boede der i otte år, og det er jo netop meget formative år i et barns liv, og Philip fortæller selv, at han efter en måneds tid kunne klare sig på italiensk.
Philips forældre solgte fisk engros i Italien for Hanstholm Fisk, så Philip blev ikke bare ’italiensk’, men også indlemmet i fødevareverdenen via forældrenes beskæftigelse og har tit og ofte haft studiejob i restaurantbranchen, så vejen lå ligesom lige for i forhold til at blive restauratør.
Kærlighedsbarnet
Circolo er et kærlighedsbarn, forstået på den måde, at Philip Skovgaard hver dag gennem fem år på sin vej til arbejde med bankende hjerte – på den gode måde – er gået forbi adressen på Gammel Kongevej, mens restaurant Frokosten havde til huse der – og han drømte om at tage ’barnet’ til sig.
Annonse
Restaurantlokalet mindede nemlig Philip om en klassisk restaurant i Toscana; stort, firkantet rum i ’moderne’ ejendom – og Philip kunne se for sig, hvordan han kunne indrette lokalet, præcis som det ville se ud et sted i Toscana: lidt nøgent og enkelt med spejle som eneste udsmykning, bænke langs væggene, hvide duge på bordene osv.
Og hokus pokus sådan blev det, da Frokosten lukkede, og Philip og Lea overtog restauranten og døbte den Circolo.
Navnet skulle måske signalere, at ringen var sluttet, og ’børneflokken’ på fire var fuldendt?
Menuen på Circolo
Dagens menu (495 kr.) består selvfølgelig helt klassisk af antipasti, primi, secondi og dolce. Antipasti er i skrivende stund et par forskellige crostini samt grillet blæksprutte med citron, primi er en dagens vildtragout med pappardelle, secondi er grillet Gothenborg-kylling med tilbehør og endelig er dolce lig med citronsorbet.
Al la carte-kortet er delt op i de samme fire klassiske kategorier som menuen, og så kan man selv sammensætte sit måltid.
Antipasti er for eksempel minestra de verdure, grøntsagsuppe (95 kr.), salumi misti, klassisk italiensk charcuteri (125 kr.) eller de særlige friterede toscanske ’brødkugler’, coccoli, med lufttørret skinke til (100 kr.).
Blandt primi’erne finder man flere pastaretter (alle 175 kr.) samt en dagens ret (125 kr.), og så er der selvfølgelig retter fra grillen som havtaske med toscansk tomatsauce(175 kr.), kotelet på ben (195 kr.), dagens hele grillede fisk (315 kr.) eller costata, grillet oksebøf a 1,3 kg på ben (650 kr., helt klart en deleret!).
Og så gør man som i Italien; vælger sit tilbehør til sin primi, for retterne kommer typisk ikke med noget tilbehør, akkurat som tilfældet er i Italien.
Som tilbehør, contorni, kan vælges rosmarinristede kartofler, sauteret spinat og sortkål eller råmarinerede grøntsager, giardiniera (alle 55 kr.).
Annonse
Og så kan der sættes punktum med dolce i form af den klassiske toscanske tærte torta della nonna med ricotta, citron og pinjekerner (95 kr.), figensorbet (65 kr.) eller affogato, vaniljeis med espresso (65 kr.), hvis det ikke bare skal være et glas vin santo med cantuccini (95 kr.), de hårde ’småkager’, man dypper i vin, så man ikke knækker sine tænder på dem.
Eller en ostetallerken (150 kr.) før man selvfølgelig afslutter hele det dejlige måltid med kaffe og avec! Og så må vinkortet lige omtales helt kort; en stor del af vinene på Circolo er som maden biodynamisk, men der er også helt klassiske vine som for eksempel brunello – de otte års ophold i Montalcino har ikke helt undgået at påvirke restauratørens næse for god vin …
Restaurant Circolo har åbent til aften torsdag, fredag og lørdag, mens der søndag er åben for frokost.
PS: Det lader ikke til, at ringen er sluttet med Circolo – Philip og Lea barsler med et sted mere; Amici, der skal være takeaway, kokkeskole m.m.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.