Malta er under heftig kulinarisk forandring. Vi har besøgt de 9 bedste spisesteder
Hvis din indre gastronomiske radar endnu ikke har fået placeret Malta som en synderlig interessant rejsedestination, så er det helt naturligt, for klippeøen midt i Middelhavet, der kun har halv størrelse af Bornholm, har indtil for få år siden vitterligt ikke haft meget at byde på. Men Malta er under heftig kulinarisk forandring og kan nu sole sig i skæret fra i alt fem michelinstjerner samt mange andre dejlige spisesteder.
Foto: PR & Alamy
Charterferie, EF-sprogkurser, gambling og skattely står nok højest på listen over ting, det lille ørige er kendt for herhjemme. Måske en tilfældig fodboldlandskamp også kan komme på listen? Men det er under alle omstændigheder meget sjældent, at du hører en gastronomisk klokke ringe hos folk, når der bliver sagt Malta.
Men ser du på øens geografiske placering med mere kulinariske øjne, kan du ikke lade være med at lægge mærke til, at vi er ganske tæt på i hvert fald to velkendte og smagsherlige grundkøkkener. Vi har Italien og Sicilien inden for rækkevidde mod nord, og det tilsvarende gør sig gældende med Nordafrika mod sydvest. Steder med tydelige og identitetsdefinerende madkulturer.
Michelin på Malta
Der er gennem utallige år strandet en masse smagsinspiration og brug af råvarer fra netop de køkkener, hvilket kun gør øen mere interessant at undersøge i dag. Det kan nemlig godt være, at de ikke kan dyrke alverdens fantastiske råvarer på øen selv, men med naboernes hjælp og den lette adgang til havets frugter er der basis for store gastronomiske oplevelser. Så store oplevelser, at selv Michelin har fået øjnene op og har dekoreret Malta med først tre x én stjerne i 2020, og nu yderligere to i 2021. Kort sagt blomstrer gastronomien for fuldt flor på den ellers konstant solafsvedne maltesiske jord.