Cassata er egentlig en napolitansk sag, og betyder is eller kagemed kandiseret frugt. Denne version har dog rødder i det nordafrikanske køkken med både rosensirup og korender.
Flæk vaniljestangen, og skrab marven ud – gem den ’tomme’ stang.
Pisk æggeblommerne hvide og cremede med sukkeret og vaniljemarven.
Kog langsomt mælk og fløde op med vaniljestangen, og hæld den kogende blanding over ægge-sukkerblandingen under konstant omrøring. Kom det hele tilbage i gryden, og kog forsigtigt op under konstant omrøring. Så snart det begynder at vise tegn på at koge, hældes det tilbage i røreskålen.
Afkøl, og kør så til is på ismaskine.
Smag til med en anelse salt og evt. rosensirup.
Når isen er begyndt at creme og samle sig i ismaskinen tilsættes:
1 spsk. korender
1 spsk. hk. valnødder
1 spsk. hk. kandiseret appelsinskal
1 spsk. hk. kandiseret sukat el. pomerans
1 spsk. hk. mørk chokolade
Kør ’cassataen’ færdig, og kom den i fryseren i en beholder.
Tip! Denne is kan til nød også laves som parfait på 7,5 dl piskefløde, der letpiskes og blandes med 8 pasteuriserede æggeblommer, der forinden er pisket cremet med 150 g sukker og ca. halvdelen i forhold til ovenstående opskrift af hver tør, hakket ingrediens, når man har samlet ismassen, og den har fået ca. 1 times indfrysning.
Hvis isen er begyndt at fryse på dette tidspunkt, skal den bare blandes med de tørre ingredienser – og så kan indfrysningen fortsætte.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.