Cassata er egentlig en napolitansk sag, og betyder is eller kagemed kandiseret frugt. Denne version har dog rødder i det nordafrikanske køkken med både rosensirup og korender.
Flæk vaniljestangen, og skrab marven ud – gem den ’tomme’ stang.
Pisk æggeblommerne hvide og cremede med sukkeret og vaniljemarven.
Kog langsomt mælk og fløde op med vaniljestangen, og hæld den kogende blanding over ægge-sukkerblandingen under konstant omrøring. Kom det hele tilbage i gryden, og kog forsigtigt op under konstant omrøring. Så snart det begynder at vise tegn på at koge, hældes det tilbage i røreskålen.
Afkøl, og kør så til is på ismaskine.
Smag til med en anelse salt og evt. rosensirup.
Når isen er begyndt at creme og samle sig i ismaskinen tilsættes:
1 spsk. korender
1 spsk. hk. valnødder
1 spsk. hk. kandiseret appelsinskal
1 spsk. hk. kandiseret sukat el. pomerans
1 spsk. hk. mørk chokolade
Kør ’cassataen’ færdig, og kom den i fryseren i en beholder.
Tip! Denne is kan til nød også laves som parfait på 7,5 dl piskefløde, der letpiskes og blandes med 8 pasteuriserede æggeblommer, der forinden er pisket cremet med 150 g sukker og ca. halvdelen i forhold til ovenstående opskrift af hver tør, hakket ingrediens, når man har samlet ismassen, og den har fået ca. 1 times indfrysning.
Hvis isen er begyndt at fryse på dette tidspunkt, skal den bare blandes med de tørre ingredienser – og så kan indfrysningen fortsætte.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.