Sådan vælger du champagne til nytår

MASH’ chefsommelier anbefaler 5 champagner til nytårsaften

Du kan nøjes med en enkelt af slagsen, eller du kan drikke dig igennem alle fem. Men champagne skal du da have.

Sådan vælger du champagne til nytår
Offentliggjort

Champagne og nytår hører sammen som cola og biografture.

Alligevel kan man måske komme i tvivl, om man virkelig skal betale pengene, som en rigtig champagne koster, i takt med at stadig flere velsmagende proseccoer, cavaer og mousserende rieslinger byder sig til i den danske handel.

Hjemme hos Jess Kildetoft, som til daglig er wine director og vinkortansvarlig for restauranterne i MASH-kæden, bliver der dog ikke rystet på hånden, når han hælder champagne i de langstilkede glas.

”I dag er der flere ambitiøse vinregioner, der banker på døren med seriøs mousserede vin. Men jeg synes stadig, Champagne er den eneste region, der kombinerer historie, håndværk og kvalitet med en stor variation af forskellige udtryk mellem de forskellige producenter og deres enkelte cruer og parceller,” siger Jess Kildeskov, der er uddannet Master Sommelier - en ud af kun 236 i verden, der har bestået prøven siden 1969.

Vine fra Champagne produceres i mange forskellige stilarter og på mange forskellige druer – syv forskellige druer er officielt kendt som champagnedruer, visse af dem bruges alene, andre som tilsætning til blandingschampagner – og derfor er det vigtigt, at man gør sig klart, hvad man skal bruge den til, inden man køber ind, siger Jess Kildetoft:

”De forskellige druer grænser fra det ekstremt syrlige og mineralske over det fede og røgede til søde og frugtige vine. De tørre og mineralske chardonnayer er vidunderlige med østers og skaldyr. Omvendt kan en moden årgangschampagne være vidunderlig til for eksempel fjerkræ og vildtfugle.”

Herunder giver Jess Kildetoft 5 bud på, hvilken champagne, du skal bruge til din nytårsaften. Du behøver naturligvis ikke nøjes med en:

Den friske

Champagne Pierre Péters, Cuvée de Réserve, Blanc de Blancs, 310 dkk hos Sigurd Müller Vinhandel. Kontakt leverandøren for at handle.

”Lavet på hundrede procent Chardonnay-druer fra Côte des Blancs. Stilistisk er den frisk med fin syre og en mineralitet, der næsten smager af havbund og østersskaller, men også af umodne æbler og citronskal. Den er tør, men ikke så stram, at det gør ondt. Meget harmonisk og perfekt som aperitif eller til østers.”

Den stramme

Champagne Jacquesson Cuvée 739, Extra Brut, 349 dkk hos Fine Wines.

”En voluminøs vin med base i 2011-årgangen, der oser af citron, grønne æbler, kalk og brioche, den lave dosering af sukker gør vinen til en ideel partner til charcuteri, syltede oliven og ristede mandler.”

Den spændstige

Champagne Savart L´Ouverture Premier Cru, Blancs de Noir, 429 dkk hos Kokkens Vinhus.

”Lavet på 100% Pinot Noir med duft af citronskal, skovjordbær og vilde hindbær. Vil gå godt til for eksempel hjemmelavet tatar med syltede skovsvampe eller pasta med friskrevet trøffel.”

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Nytårsmenu 2017: Opskrifter til den perfekte nytårsmenu

Den fyldige

Champagne Henri Giraud, Dame-Jane, Rosé, 575 dkk hos Kjær & Sommerfeldt.

”En rund vin med noter af modne røde bær, rosenblade og fad, en ideel madvin, der ville passe til en lille forret af bagt pighvar med puré af selleri og trøffel.”

Den ypperlige

2009 Champagne Dom Pérignon, fra 999 dkk.

”Dom Pérignon er et fantastisk hus med store traditioner. Hvis man er interesseret i at smage en anderledes Dom Pérignon, så er 2009 oplagt, da den varme sommer det år har skabt en åben og drikkeklar årgangschampagne. Dom Pérignons vine plejer at skulle lagres længere tid for at vise deres klasse, men 2009 smager bare super godt lige nu, der er ingen grund til at vente. Den er meget festlig. Hvis jeg skulle have fisk til hovedret, ville jeg drikke den til.”

LÆS OGSÅ: MASH' chefsommelier anbefaler fem fantastiske julevine under 500 kroner

LÆS OGSÅ: 22 julegaver til manden i dit køkken

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Velkomstdrinks til nytår og andre fester