Meyers opskrift: Sådan laver du de perfekte julesmåkager
Her får du3 opskrifter på klassisk julebag fra Claus Meyer.
Jødekager
330 g mel
250 g smør
200 g sukker
2 æggeblommer
1 æggehvide
3 spsk. sukker
1 spsk. stødt kanel
50 g hakkede mandler
Smuldr mel og koldt smør, så det har konsistens som revet parmesan (benyt evt. en foodprocessor).
Tilsæt sukker og æggeblommer, og rør/ælt det sammen til en homogen dej uden at ælte for meget.
Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm.
Pak dejen ind i plastikfolie, og læg den i køleskabet i 2-3 timer eller endnu bedre i fryseren i 1 time eller mere.
Skær tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl skiverne med æggehvide.
Bland sukker, kanel og mandler og drys det på skiverne.
Bag kagerne ved 200 C, indtil de er let lysebrune (ca. 5 minutter).
Brunkager
200 g smør
150 g sirup
75 g g brun farin
125 g sukker
5 g stødte nelliker
5 g stødt allehånde
5 g stødt kanel
5 g potaske udrørt i 2 spsk. vand
Fintrevet appelsinskal fra ½ økologisk appelsin
400 g mel
Smelt smør, sirup, brun farin og sukker forsigtigt i en gryde, indtil det bliver håndvarmt.
Kom krydderierne ned i smørmassen og rør dem godt ud.
Rør melet i smørmassen sammen med potaskevandet, mandlerne og appelsinskalle - og rør/ælt det hele sammen til en homogen dej uden at ælte for meget.
Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm.
Pak dejen ind i plastikfolie, og læg den i køleskabet i 2-3 timer eller endnu bedre i fryseren i en time eller mere.
Skær tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag kagerne ved 200 C, indtil de er pænt brune uden at være for mørke (ca. 6 minutter).
Vanillekranse
300 g sukker
1 vanillestang (købe-vanillesukker er strengt forbudt!)
Smuldr mel og koldt smør, så det har konsistens som revet parmesan (brug evt. en foodprocessor).
Form små vanillekranse på bagepapiret.
Bag vanillekransene ved 190 C, indtil de er lysebrune (ca. 10 min).
__________
SE OGSÅ: Få opskriften på Meyers gløgg »
SE OGSÅ: 4 skønne juleklassikere fra Mette Blomsterberg »