Michel Michaud: ”For mig er østers ikke luksus, men svarer næsten til, når danskerne spiser hotdogs”
Michel Michaud er en kokkelegende i dansk gastronomi, for han skabte en revolution i hakkebøffens højborg og bragte det franske cuisine til Danmark i 1970’erne. Her fortæller den 75-årige kok om sin gamle madklub med Prins Henrik, historien bag signaturkagen Gateau Marcel, og hvorfor han ikke kan fordrage at spise ost.
Hvad har været dit bedste måltid?
”Indmad hjemme hos Prins Henrik på Fredensborg Slot. I 1998 skabte jeg en madklub med nogle venner, fordi vi alle elskede at spise indmad. Jeg har spist så meget indmad, at jeg fik podagra (urinsyregigt, red.) af det. Madklubben udviklede sig til at have 12 medlemmer til sidst, heriblandt Prins Henrik, kokken Jean-Louis Lieffroy og en svensk konsul. Opgaverne gik på turnus, og vi mødtes to gange om året, hvilket altid var på Fredensborg Slot.
Vi spiste ting som lammenyrer, kalvenyrer, kalvelever og hjerne. Jeg har en sjov anekdote, som jeg næsten ikke ved, om jeg kan tillade mig at fortælle. Engang havde vi en middag i løbet af efteråret, og Prins Henrik havde skudt tre krondyr. Pludselig blev der serveret en tallerken med et lillebitte stykke i midten og noget garniture til. Vi spurgte alle sammen Prins Henrik: ’Hvad er det her for noget, vi spiser?’ Han svarede: ’Det er tissemanden fra et krondyr.’
Og så løftede han armen for at signalere, at de havde skudt krondyret, mens den havde erektion, så der var kød nok til alle. Sådan var Prins Henrik. Altid klar med en sjov bemærkning, og jeg faldt ofte ned af stolen af grin.”