Køkkenchef på Brøndums Hotel: ”Det siger mig ikke det store at sidde og spise en stor bøf”

Mikkel Heuck er født og opvokset i Hirtshals og har arbejdet som køkkenchef på Brøndums Hotel i Skagen siden 2022. Han har en fortid på bl.a. Marchal på d'Angleterre og Kong Hans Kælder i København.

Køkkenchef på Brøndums Hotel: ”Det siger mig ikke det store at sidde og spise en stor bøf”
Offentliggjort

Hvad er din tilknytning til Nordjylland?

”Jeg har tilbragt det meste af mit liv i Nordjylland. Det er min hjemstavn og et sted, jeg slapper af. Jeg er født og opvokset i Hjørring og stod i lære på Restaurant Lilleheden i Hirtshals. Efter fire år i København kom jeg tilbage til Nordjylland i 2019, og så har jeg arbejdet her på Brøndums Hotel siden 2022.

Hvad er indbegrebet af Nordjylland?

”Ro. Jeg tror, at folk er meget mere afslappede her. Da jeg boede i København og kom hjem til Nordjylland på besøg, kan jeg huske, at jeg lagde jeg mærke til forskellen på de to steder, når jeg gik i seng. Her er der så stille, at du kan høre vinden. Det er også derfor, at det er et godt turiststed, tror jeg.

Der er jo mange sommerhuse, og mange københavnere kommer til Skagen hver sommer. Vi kan både høre og se det, lige så snart vi rammer nogle bestemte datoer fra omkring påsken og frem. Det er mit indtryk, at mange altid lige skal nå at have en frokost eller aften her på Brøndums Hotel eller på Ruths Hotel, når de er her.”

Hvad har præget dig fra Nordjylland?

”Jeg er en ret rolig type. Det, tror jeg, kommer fra det nordjyske. Jeg panikker ikke sådan lige. Jeg kan huske, at jeg som barn kom med ud til fiskekutterne og de lokale røgerier og fik fisk med hjem, så det har også præget mig en del.

Det siger mig ikke det store at sidde og spise en stor bøf, så hellere en helstegt rødspætte, som vi kører den her på Brøndums. Når den er karamelliseret rigtigt, er det noget af det bedste, man kan spise, synes jeg. Og det var også noget, jeg forbinder med min barndom.”

Hvad må man virkelig ikke gå glip af i Nordjylland?

”Skagen er helt sin egen med de små huse, og så synes jeg, at Grenen er et fantastisk sted. På hele vestkystlinjen er der meget råt, og hvis man går over på den anden side, bliver der mere roligt. Det er en ret fed kontrast, som man mærker meget tydeligt, når man står der på spidsen.

Og så er der selvfølgelig alle de små hyggelige byer som Lønstrup og Løkken, men Frederikshavn kan selvfølgelig også noget.

Hvordan har Nordjylland udviklet sig gastronomisk over de senere år?

”Der er poppet en del flere restauranter op, der vil noget mere, end der var før. Der er også kommet et par michelinstjerner til Nordjylland med Tri i Agger og Villa Vest i Lønstrup. Jeg tror, at man er blevet lidt bedre til at gå sine egne veje i stedet for bare at kigge på nabobyerne, så det hele ikke bare bliver trends, for det er jo superkedeligt.

Men mit indtryk er, at det går lidt langsommere end i de store byer. Jeg tror, at en af udfordringerne er, at området er så turistpræget – det koster lidt på nogle områder. I København er der jo altid mennesker.”

Hvilke gastronomiske egenarter forbinder man særligt med Nordjylland?

”Vi har ikke lige sådan noget som den fynske brunsviger. Til gengæld får du de bedste fisk og skaldyr heromkring, hvor de bliver fanget. Det står ikke til diskussion. Det præger selvfølgelig rigtig meget, og jeg vil vove at påstå, at de bedste restauranter heroppe også er dem, der gør brug af det.

Jeg bruger selv rigtig meget fisk og skaldyr, og det er jo klart, når jeg kan få det hver dag. Vi skal ikke vente til om torsdagen på, at der er kammuslinger. Jeg husker ikke, at jeg har fået en levende jomfruhummer ind ad døren i København, og det kan de godt være her, når jeg får dem. Jeg kan få rå skagensrejer, der er fanget for en time siden. Det er ret unikt, synes jeg.

Hvad var din seneste store gastronomiske oplevelse i Nordjylland?

”Første gang, jeg fik rå skagensrejer fra Jan fra Skagen Frisk, var jeg temmelig solgt. Jeg smagte dem en time efter, de var kommet ind med båden. Det var fuldstændig fantastisk. Bare selve råvaren. Den havde ikke været i fryseren og var helt spændstig. Kødet var næsten sprødt og så bare lige med en smule salt på … så kører det.

Ellers har jeg haft en god oplevelse på Svinkløv Badehotel, hvor jeg spiste frokost, og et af mine seneste restaurantbesøg var på Dejavú i Aalborg. Det var også en god aften.”

Hvor vil du anbefale, at man køber ind i Nordjylland?

”Jeg ville holde ind og købe grøntsager ved nogle af de forskellige små boder, man møder, når man kører igennem de små landsbyer. Stensgård Jordbær ud mod Løkken har fantastiske jordbær. Ellers bruger jeg ret meget Himmerland på kødet, og så Jan i Skagen, når det kommer til fisk.”