Vibe Dahl Andersen tager altid sine gæster med til sit stamsted i Nordjylland: ”I de 30 år, jeg er kommet her, er jeg aldrig gået skuffet herfra”
Det er omtrent 30 år siden, at Vibe Dahl Andersen spiste på Brøndums Hotel for første gang. Siden er hun blevet ved med at vende tilbage til det berømte hotel fra 1859, som hun ser som en helhedsoplevelse, hvor historien bliver levendegjort.
”Jeg tror, at det var engang i 1990’erne i forbindelse med, at hele min familie holdt ferie heroppe. Min bror er kok, så det har nok været ham, der ledte vejen herind. Og så er jeg kommet her lige siden.
Dengang var det fiskerestauranten nede på havnen, Ruths i Gl. Skagen eller på Brøndums Hotel, at man spiste, hvis man var i Skagen. I hvert fald i mit univers.
Annonse
Efter jeg er flyttet hertil, er det selvfølgelig blevet mere og mere et stamsted, og jeg tror også, at det har potentiale til at blive det i endnu højere grad. Det er jo et af de steder i Skagen, der har åbent hele året.”
Hvad er det ved det her sted, der gør,at du bliver ved med at komme tilbage?
”Det gør jeg, fordi der er altid er en vis standard på Brøndums Hotel. Det, der er værd at bemærke på Brøndums, er det klassiske tjenerskab, som gør oplevelsen til noget særligt. Man føler sig velkommen, uanset om de kender en eller ej.
Der var en meget ikonisk tjener på et tidspunkt, som også var helt fantastisk og en del af oplevelsen. Det kan man også finde på nogle af Københavns smørrebrødsrestauranter, men her er der også bare hele historien og en særlig ånd.
Jeg synes, at Brøndums er en helhedsoplevelse. Her bliver historien levendegjort. Man kan gå ind på Skagens Museum lige ved siden af og se et Anna Ancher-maleri fra hotellet og så træde direkte ind i samme stue på Brøndums bagefter. Det rækker langt tilbage, og alligevel får man lov til at være her lige nu.
Det er lidt som et aktivt museum, fordi du må sidde i møblerne og ikke bare er statist i en kulisse. Man kan nærmest mærke de mennesker, der har haft sin gang her, og det er jo ikke hvem som helst. Det er Drachmann, Krøyer og Ancher og for den sags skyld også H.C. Andersen, der lever videre i vores historie, bl.a. gennem det her sted. Hele kunstnerkolonien, der kom udefra med noget nyt.
Annonse
Og sådan er det faktisk stadig i Skagen, og specielt i de her år, hvor en del unge mennesker flytter hertil og er med til at få nye ting til at ske i byen. Der er hele tiden den her vekselvirkning mellem noget gammelt og noget nyt i byen og på Brøndums.”
Hvor ofte kommer du her?
”Det kan svinge meget. Det er ofte forbundet med, at jeg har gæster udefra, som lige skal med herned og have en rødspætte. Ellers kan det være til en frokost i ny og næ, eller hvis familiemedlemmer holder fødselsdag.
Det er ikke, fordi jeg kommer her hver uge. Jeg har endnu ikke været her alene, men jeg kunne sagtens finde på at gå ind og spise en frokost eller drikke en kop te i Havestuen, hvis jeg lige var på farten.”
Vibe Dahl Andersen
Født i 1969, opvokset i Grønland og Nordjylland. Arbejder som koordinator på Kulturhus Kappelborg og freelancer som journalist og fotograf. Hun har boet i København det meste af sit voksenliv, men flyttede for godt 10 år siden til Sæby. Siden 2022 har hun boet i Skagen.
Har du også prøvet at bo på hotellet?
”Nej, det har jeg faktisk ikke. Det er også en fejl. Det er det virkelig.
Men før i tiden har jeg jo været her med familien, hvor vi har lejet et hus, og så er det ligesom der, vi har boet. Nu bor jeg i byen, og så sover jeg her jo heller ikke.”
Annonse
Er det et bestemt sted i restauranten, du foretrækker at sidde?
”Jeg vil gerne sidde inde i salen med det store vinduesparti, der ligger lige til højre, når man træder ind på hotellet. Der er et særligt lys derinde, og man kan også sidde og følge lidt med. Det er hjertet for mig.
Men der er mange fede steder. Så det gør ikke så meget, hvis jeg bliver sat et andet sted. Det er jo også dejligt at sidde inde i Pejsestuen, især om vinteren. Eller i Den Blå Stue, som et berømt Anna Ancher-billede også viser.”
Hvad plejer du at bestille?
”Jeg ender tit med fiskefileten, hvis jeg er her til frokost, fordi jeg bare ikke rigtig får lavet det derhjemme. Men det kommer meget an på, hvem jeg er her sammen med.
Jeg har nogle veninder, der bor i København, som for det meste kommer om sommeren. Der skal vi altid herned og have en rejemad. Det er en overdådig rejemad. Man får en masse virkelig lækre rejer på et stykke franskbrød og så noget mayonnaise. Den er egentlig ret klassisk og virkelig Brøndums. Og så sidder vi som regel i gårdhaven, hvis vejret er til det.
Men ellers kan jeg også sagtens vælge det, der er på menuen lige den dag. På den måde er jeg ikke sådan sentimentalt gammeldags, hvad angår menukortet, og køkkenet er heller ikke kun klassikere. Der kommer også nye klassikere til.”
Skagen er jo en by, hvor der kommer mange udefra i ferieperioderne. Hvordan ændrer Brøndums Hotel sig i løbet af året?
”Hotellet ændrer karakter efter sæsonerne. I Kristi Himmelfartsferien er der masser af nordmænd, og så fylder de. Der er nogle uger hen over sommeren, hvor det er lidt sværere at få bord, og særligt i uge 29 gør Nordsjælland sit indtog, hvor der så nok ryger mere rosé og caviar over disken.
Det er jo det, der er det gode ved Skagen; man kan både få lidt gang i den, og så kan man også tænke, at åh, nu er det også dejligt, at de tager afsted igen. Jeg synes egentlig, at alle sæsonerne er fede.
Jeg kan virkelig godt lide at sidde i gårdhaven eller ude foran, når det er varmt, og jeg har gæster på besøg. Det er hyggeligt. Men jeg kan også godt lide bare at komme herned og lige spise en hyggelig hurtig frokost. Eller have børnene i familien med ned og drikke chokolade i vinterperioden.
Det er også variationen, der gør det fedt.”
Hvad synes du er essentielt for et godt stamsted?
”Det er et sted, hvor man føler sig tryg og bliver mødt på en måde, hvor det ikke er, som om man kommer ind til en lukket fest. Der er jo steder, der ser enormt hyggelige ud, men hvor man tænker, at det ikke helt ser ud til, at man selv passer ind.
På Brøndums står man ikke og flagrer, men bliver altid taget godt imod på en måde, hvor der stadig bliver holdt på nogle former, uden det bliver stift og kammer over.”
Er der et sted, du drømmer om at blive stamgæst?
”Jeg vil egentlig også sige, at jeg er stamgæst på Svinkløv Badehotel. Jeg er der i hvert fald en gang om året og sover der, da jeg kommer langvejsfra.
Ellers har jeg altid drømt om at have en fast café eller bar, hvor jeg går ned og læser den lokale avis og hilser på alle.
I gamle dage arbejdede jeg på Montmartre i København, og der var der den der særlige barstemning, hvor der altid var nogen, man kendte lidt, så det var dejligt trygt, og så kom der også altid nogle nye.
Det er jo lidt det samme her i virkeligheden. Der er nogle trygge rammer, og så er der ofte nogle nye, spændende mennesker.”
Hvordan har Brøndums Hotel udviklet sig i løbet af de cirka 30 år, du er kommet her?
”Det er et fredet hus, så der er nogle rammer, der altid vil være de samme. Det har selvfølgelig ændret sig lidt, alt efter hvem der har været direktør eller har stået i køkkenet. Men uanset hvad er sjælen den samme. Den forsvinder ikke.
Det er selvfølgelig også dejligt, at man får god mad, og i de 30 år, jeg er kommet her, er jeg aldrig gået skuffet herfra.
I rigtig mange år har det været den samme ejer, som har sat sit præg og haft en klar idé om, hvordan det skulle være. Nu er hotellet til salg, og jeg er lidt spændt på, hvad det bringer med sig.”
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.