Morten Kirk Johansen efterlader sig en af landets mest spektakulære restauranter

I dag, torsdag, blev det offentliggjort, at Morten Kirk Johansen er død, blot 47 år gammel. Det kan virke paradoksalt, at den diskrete og tilbageholdende mand, der absolut ikke ønskede opmærksomhed om sin person, samtidig er manden bag Danmarks mest spektakulære restaurant, Lyst i Vejle.

Morten Kirk Johansen efterlader sig en af landets mest spektakulære restauranter
Offentliggjort

I september sidste år inviterede Morten Kirk Johansen en lille gruppe af journalister, bl.a. undertegnede, til Vejle for at vise restaurant Lyst frem og for at præsentere en række af restaurantens små, lokale leverandører.

Jeg havde indtil da kun set Fjordenhus på billeder, men at se huset i virkeligheden var bjergtagende, som det lå der, lidt ude i Vejle Fjord, som en 28 meter høj, moderne katedral. Bygningen, der er Danmarks største moderne murstensbyggeri, er tegnet af Olafur Eliasson som hovedsæde for Kirk Kapital og med Morten Kirk Johansen som initiativtager.

Morten Kirks morfar opfandt Lego-klodsen så derfor var penge ikke det store problem, da det milliarddyre byggeprojekt helt bogstaveligt blev søsat i Vejle Fjord. Morten Kirk Johansens gren af familien lod sig købe ud af den øvrige ejerfamilie tilbage i 2007 efter nogle år, hvor Lego var direkte truet på sin eksistens, og hvor ejerne havde været nødt til at kaste store beløb af deres personlige formue ind i virksomheden. Siden kom Lego tilbage i storform, og værdien af virksomheden steg eksplosivt.

Morten Kirk Johansen, hans mor og to brødre etablerede efter frasalget af deres Lego-ejerskab Kirk Kapital, og tilbage i september blev vi modtaget på Morten Kirks kontor i Fjordenhus’ene ‘hjørnetårn’ – de to brødre residerede i to andre hjørnetårne. Det enorme rum med gigantisk loftshøjde mindede om hovedkvarteret for en superskurk i en James Bond-film – bortset fra at indretningen bar præg af en mand optaget af design, kunst og arkitektur. Ikke af verdensherredømme!

Morten Kirk Johansen var ikke selv til stede, men ham skulle vi møde senere på hans landsted, Højgård, uden for Vejle. Vi blev på forhånd orienteret om, at han var ved at komme sig efter et alvorligt kræftforløb og en hård kemokur – at vi skulle være forberedt på, at han var mærket af det, men at han så meget frem til vores møde.

I betragtning af hvor stille og tilbagetrukket Morten Kirk Johansen normalt ønskede at leve, så virkede det, som om det var vigtigt for ham at nå at få sit livsværk præsenteret, ikke mindst det LYST-bogprojekt, der på daværende tidspunkt endnu ikke var færdigt, men som blev færdigt i slutningen af sidste år. Det kan lyde, som var det sagt i bagklogskabens klare lys nu i dag, hvor han er død, men det tænkte man ikke desto mindre.

Morten Kirk Johansen var født med en plastikklods i hånden og dermed en guldske i munden. Og jo, den enorme velstand var tydelig i de ydre rammer i den vidunderligt beliggende landejendom uden for Vejle, men ikke i mødet med selve manden, der talte om glæden ved naturen, træerne på den store ejendom, de to vizla-hunde … Og vi smagte på vandet fra Fruenskilde, der løber gennem landskabet ved Højgård.

Indenfor i den i særklasse højloftede ejendom, der mest af alt mindede om en moderne vikingehøvdingegård, var der arrangeret et møde med nogle af leverandørerne til Lyst, hvor dogmet foreskriver, at intet på bordet må komme længere væk fra end ’100 miles’. Nærhed, bæredygtighed og kvalitet.

Senere samme aften tog køkkenchef Daniel McBurnie imod på restaurant Lyst, og jeg tror aldrig, jeg har spist på en restaurant, hvor de ydre rammer i samme grad har været en del af restaurantoplevelsen. Det vil være noget af en underdrivelse at kalde den 20 serveringer store menu på Lyst for enkel, men så alligevel, for selv om de færreste hjemmekokke vil kunne gøre McBurnie kunsten efter, så var det helt enkel og basal velsmag, der stod tilbage i erindringen og ikke følelsen af at have været med i en ’forestilling’, sådan som man ellers godt kan føle det, når der virkelig er tænkt – og måske fortænkt – over maden! En af serveringerne var slet og ret brød, smør (fra Lindved Mejeri) og et glas Krug-champagne.

Morten Kirk Johansen efterlader sig en af landets mest spektakulære restauranter. Han kunne have valgt at leve et ’banalt’ og uvirksomt milliardærliv i materiel overflod. Han valgte i stedet bl.a. at ville give sin hjemegn et massivt gastronomisk løft og at følge sin lyst til nogle af tilværelsens helt basale glæder – glæder, der ikke fordrer stor velstand, men alene fordrer legelyst, nysgerrighed og nydelse. Og Lyst.