Hvad skal vi have til middag – på en helt almindelig hverdagsaften, når det skal gå lidt nemt og hurtigt, men stadig (altid) gerne må være lækkert?Du får seks dejlige opskrifter her...
Kom hasselnødderne i en lille bradepande, og rist dem i ovnen ved 200 grader i 7-10 minutter. Hak de ristede nødder groft. Flæk brødet, og læg det på en bageplade beklædt med bagepapir. Rør gorgonzola sammen med flødeost, og smør cremen på brødene. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15 minutter. Skær ostebrødene ud i bidder, og top med en fennikelsalat og drys med nødderne.
½ fennikel
2 stængler bladselleri
2 spsk. hasselnøddeolie
1 spsk. æblecidereddike
Annonse
Salt
Peber
Skyl den halve fennikel og bladsellerien. Skær fenniklen i meget tynde strimler på et mandolinjern. Skær ligeledes bladselleri i tynde strimler, evt. med en tyndskræller. Bland med hasselnøddeolie, æblecidereddike, salt og peber.
Tip: I stedet for flute er ciabattabrød også gangbart.
__________
250 g filet af hvid fisk
6 ferske kammuslinger
Annonse
1 lime
1 agurk
1 chili
Frisk koriander
1 spsk. sesamfrø
Gå fisken efter for ben, og skær den i mundrette bidder. Skær hver kammusling i mindre stykker. Pres limen for saft, og vend fisk og kammusling med saften og fordel på et serveringsfad. Skyl agurken, skær kernerne fra, og skær den ellers i små tern eller brug et parisiennejern til at lave kugler med. Drys agurk over fisk og kammuslinger. Skyl chili og koriander, og hak begge dele. Rist sesamfrøene på en tør pande. Kom så en misodressing over anretningen og top med chili, korianderblade og sesamfrø.
1 lime
1 spsk. fintrevet ingefær
2 spsk. lys miso
1 spsk. sesamolie
1 spsk. lys soja
Pres limen for saft. Rør saften sammen med alle øvrige ingredienser.
Tip: Det er vigtigt, at fisken er pivfrisk, når den skal spises rå! God hvid fisk til ceviche kunne være fx pighvar, torsk eller lyssej. Fortynd evt. misodressingen med vand, hvis den bliver for tyk.Hvidvinsdampede vongole med pancetta
150 g pancetta
1 spsk. olivenolie
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
1 kg rensede vongole
Peber
1 glas tør hvidvin
1 chili
1 håndfuld bredbladet persille
Skær pancetta i tern, og steg dem sprøde i varm olie. Pil løg og hvidløg. Snit løgene og hak hvidløget fint. Kom begge ned til pancettaen og steg et par minutter. Tilsæt så muslinger, peber og hvidvin. Kom låg på, og lad muslingerne dampe i 5-7 minutter. Skyl og hak chilien. Skyl, slyng og hak persillen. Servér de varme muslinger i et dybt fad med drys af chili og persille og med grillet brød til.Flanksteak med syrlige svampe og gremolata
800 g flanksteak
Salt
Peber
1 spsk. olivenolie
2 rødløg
250 g svampe
½ dl balsamisk æbleeddike
2 tsk. sukker
Krydr kødet godt med salt og peber. Steg kødet i olie ved høj varme, 6-7 minutter pr. side. Pil løgene, og skær dem i både. Rens svampene, og skær dem i skiver. Tag kødet af varmen, og lad det hvile. Brun løg og svampe, hvor kødet blev stegt og krydr med salt og peber. Tilsæt eddike og sukker, når løgene begynder at tage farve. Lad væden koge ind til en sirup og smag til. Servér kødet i skiver (skåret på tværs af fibrene) med løg og svampe over. Drys med gremolata.
1 øko-citron
1 fed hvidløg
1 håndfuld blandede krydderurter
Skyl og riv citronen. Pil og knus hvidløg. Skyl, slyng og hak krydderurterne. Bland citronskal, hvidløg og krydderurter til en gremolata.
Tip: Anden god eddike end balsamisk æbleeddike kan naturligvis bruges. Gode krydderurter til gremolata kunne være en blanding af persille, løvstikke og oregano.Lun salat af gulerødder med harissa og ricotta
1 kg gulerødder
1 spsk. olivenolie
Salt
50 g valnøddekerner
125 g ricotta
1 håndfuld basilikum
Skrub gulerødderne, og vend dem i olie og lidt salt. Bred dem ud i en bradepande, og steg dem i ovnen ved 180 grader i 45 minutter. Grofthak valnødderne. Skyl, aftør og pluk basilikum. Flæk så de bagte gulerødder på langs, og anret dem på et fad. Smuldr ricotta over de lune gulerødder, dryp med harissadressing og top med valnødder og basilikum.
½ citron
1 spsk. harissapasta
3 spsk. olivenolie
Salt
Pres saften af den halve citron. Rør citronsaft med harissa og olie og smag til med salt.
Tip: Det ser skønt ud at bruge gulerødder i flere farver.Varm Mont d’Or med hvidløg og timian
1 Vacherin Mont d’Or
1 fed hvidløg
2 kviste timian
½ dl tør hvidvin
Skær slidser i osten med en skarp kniv. Pil og skær hvidløg i tynde skiver. Skyl og slyng timian, og flå bladene af kvistene. Prop hvidløg og timian i osteslidserne. Tjek, at træbakken omkring osten er samlet med klips (det er de normalt). Pak osten tæt ind i sølvpapir, men undlad at dække toppen til (dette er for at undgå, at osten løber ud af bunden, når den smelter). Det kan ikke undgås, at den lækker lidt, men så bliver det fanget af folien. Bag osten i ovnen ved 190 grader i 20-30 minutter. Sæt den varme ost på bordet i sin træbakke, så man selv tager af den, og servér brød til.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.