Vi besøgte Nomas japanske pop-up og fik sake, lotusrod og muslinger til dessert
I foråret åbnede Noma for anden gang en en pop-up restaurant i Japan, denne gang på på Ace Hotel i Kyoto. Vi besøgte restauranten og spurgte Rene Redzepi, hvorfor pokker man vælger at flytte 105 personer og en hund fra København til Kyoto for i 10 uger at drive en restaurant, og hvad det er ved Japan, der får Noma til at vende tilbage.
I JAPAN FINDES ET unikt begreb for værtskab: omotenashi. Begrebet handler om filosofien bag japansk værtskab og gæstfrihed.
Det er en ’kunstart’, som man møder i butikker, restauranter og hoteller, der dækker oplevelsen af at blive taget sig umanerligt godt af fra start til slut. Når japanerne samtidig er så ufatteligt grundige og gør sig så stor umage, som de gør, så kan det føles, som om de identificerer dine behov, før du selv opdager dem.
Begrebet omotenashi siges at stamme fra teceremonien, som for en japaner ses som en unik oplevelse, et enkeltstående møde mellem vært og gæst, et møde, der aldrig kommer igen, og derfor er det værtens rolle at være så dedikeret, autentisk og oprigtig som muligt.
Den japanske teceremoni står for respekt, harmoni, ro og renhed. Det var munkene, der i 1300-tallet introducerede de kæmpende samuraier til matcha-teen, der skulle give krigerne øget energi og udholdenhed til kampene, men samtidig skulle ceremonien også give dem ro i sindet og øge fokus. Men matcha indeholder også temmelig meget koffein, derfor blev det tradition at servere lidt mad sammen med teen.