Noma vil skabe nyt liv i dit køkken
Fermentering er ikke forbeholdt bedstemødre, og det er heller ikke forhistorisk viden, der er gået tabt. Det er en grundlæggende del af Nomas berømte køkken, og nu vil René Redzepi og resten af hans stab gøre det tilgængeligt for alle og enhver. For smagens skyld.
Foto: Benjamin Lund Nielsen
Alle kokkene – og der er mange i denne slags køkken – står tæt. De arbejder rytmisk ved siden af hinanden med hver deres lille sag til aftenens servering. Hiphoppen pumper afsted i højttalerne, og der er overskud til at kigge op og hilse. Vi bliver ført hen til loungen, der ligner noget, som er taget ud af en bog om dansk arkitektur i 1960’erne. Lædersofaen er i lys cognac og går langs hele det store vinduesparti, der giver vue ud over haven og Christianshavns Vold.
Det, der før var en grå betonbygning, er blevet transformeret af verdensstjernearkitekten Bjarke Ingels til en tour de force i dansk design. Noma rykkede sidste år ind i de lyse lokaler fra den gamle adresse på Nordatlantens Brygge ved Københavns Havneløb. Her på Refshalevej, klos op ad Christiania, driver man verdens for tiden næstbedste restaurant ifølge den årlige The World’s 50 Best Restaurants-listen. Nummer 1 på listen er Mirazur, der holder til på den franske riviera.
Vinduespartiet i loungen går til loftet. Der er åbnet helt op, og man fornemmer insektlivet i alle planterne og blomsterne, som en flok gartnere går og plejer nænsomt.
René Redzepi kommer gående i uniformen – sorte chinos og blå T-shirt. Han får sig en snak med en af gartnerne, Kirsty, og får styr på, hvordan det står til med afgrøderne. Redzepi vender sig mod os.