Den aarhusianske mad-iværksætter David Milberg, også kendt som David Breadhead, sætter vind i de aarhusianske madsejl.
Først åbnede han bageriet DavidBreadHead, som senere fik sit eget kafferisteri, Jubi Coffee. Han har også den italienske restaurant Osteria 98, et lille sted der udelukkende tager walk-ins, og seneste skud på stammen er en bar nede af gaden, Bodega 66, som skal absorbere noget af køen fra de folk, der alligevel venter på plads på Osteria 98. Vin, øl, cocktails og småretter. Det lyder både lovende og livligt.
Annonse
Morgenmad på Aperó
Vinbaren og spisestedet Aperó på Gammel Mønt i København har udvidet åbningstiderne. Det betyder, at der alle ugens dage, med undtagelse af søndag, nu også bliver serveret morgenmad fra kl. 7.30 – lørdag dog først fra kl. 9.
Vælg fx mellem en surdejsbolle med pisket smør og ost (60 kr.), røræg med ristet brød (85 kr.), en avocadomad (85 kr.) og en croissant med gruyere og prosciutto cotto (75 kr.). Det er også muligt at spice morgenmaden lidt op med bl.a. mimosa og champagne.
Verdens bedste brød … i Feldballe!?
Nu kan man spise verdens bedste surdejsbrød i Feldballe på Djursland. Verdens bedste! I Feldballe!
Annonse
Så vidtrækkende er ambitionen i hvert fald hos det nye bageri Duo, der åbnede den 16. marts.
Bag Duo står Lasse Tronhjem (før La Cabra i Aarhus) og Simon Jensen (før Flere Fugle i København), og de bærer deres selvsikkerhed med en vis autoritet. Tronhjems surdejstryllerier hos La Cabra er af Forbes Magazine og Vogue blevet kåret som det bedste i Aarhus.
Jensen har erfaring fra Michelin-restauranten Domestic, pizzahajerne Surt og Bæst og altså det hypede Flere Fugle i det københavnske Nordvest-kvarter. Vi kipper med flaget for åbningen på Djursland.
Talk om fremtidens mad
Den 14. maj mødes Claus Meyer og Nikolaj Kirk på Bremen Teater til en talk om fremtidens mad, som bliver modereret af Martin Kongstad, der er kendt som madanmelder på Weekendavisen og fra podcasten ’Bearnaise er dyrenes konge’. Claus Meyer har brugt tre år på at udvikle plantefars, og Nikolaj Kirk mener, at vi står foran en gastronomisk revolution.
Så der er lagt op til en aften, der kan udvikle sig i alle retninger, men forventes at eksplodere i en fælles passion for mad. Billetterne koster mellem 350 og 375 kr.
Ottolenghi kommer til Danmark
Annonse
Den verdenskendte israelsk-britiske kok og restauratør Yotam Ottolenghi udgiver til efteråret den nye kogebog ’Comfort’, der følger tidligere succeser som bl.a. ’Enkelt’ og ’Smag’. Den nye kogebog er en hyldest til de forbindelser og traditioner, vi skaber gennem maden.
I kølvandet på sin nye udgivelse tager han på en europaturné, hvor han også har meldt sin ankomst på Det Ny Teater i København den 11. november. Her deler han ud af eksperttips og fortæller om sit gastronomiske univers, inspirationen bag ’Comfort’, personlige historier fra sin barndom, sine rejser og sit hjem, og hvordan han har omsat oplevelserne til comfort food-opskrifter.
Farvel til Maupa
Det var med tårnhøje ambitioner om at lave byens bedste pizza, da pastaværtshus-ejeren David Fischer i 2023 åbnede Maupa i St. Kongensgade i København. Der var fem pizzaer på kortet, og stilen var romersk med tynde og sprøde bunde. Stedet skilte sig også ud ved ikke at tilbyde takeaway med den begrundelse, at pizzaer skal spises rygende varme.
Pizzaeventyret varede dog ikke mere end en håndfuld måneder, før Fischer slukkede ovnen og lukkede butikken i det lille lokale, der tidligere har huset et Meyers Bageri. Man kan dog stadig besøge Fischer, det foregår dog, hvor det altid har gjort; på Victor Borges Plads på Østerbro.
Lumsk udskiftning
Med forretningsfrokoster en masse for skibsrederne hos A.P. Møller som nærmeste nabo og et klientel, der holder af, at tingene er, som de altid har været, er Lumskebugten et af de steder, der helst ikke skal forny sig for meget.
Dog har der netop været udskiftning bag gryderne, som Morten Buhl Jørgensen nu indtager som køkkenchef. Buhl Jørgensen kommer med erfaring fra Formel B-koncernen og Restaurant Møntergade i København.
Sæt vinen fri
FRI VIN er tilbage. Og hvad er det? Jo, spørger man folkene bag, er svaret: ”Væk med det snobbede og formfuldendte, ind med saftbomber og champagnemissiler. 100 vinbønder plus-minus med barkede hænder, ild i håret og brændenældemikstur ud af ørerne møder op på aftalt dag og skænker løs af deres vine.” Det lyder vildt, det lyder naturligt.
Det hele foregår pinsesøndag den 19. maj i Lokomotivværkstedet i København. Billetten koster 300 kr., smagningen varer fra 10-18, og festlighederne fortsætter frem til midnat.
Lille B er klar til en ny sæson
Sommerrestauranten Lille B, der er et gastronomisk samarbejde mellem folkene bag michelinrestauranten Formel B på Frederiksberg og Lillero på Høve Strand i Odsherred, åbner for en ny sæson i de idylliske omgivelser den 8. maj.
Køkkenet har en skiftende menu med fokus på lokale råvarer og fisk af højeste kvalitet. Rygtet siger, at du skal være hurtig, hvis du skal nå at have et bord under teltdugen i løbet af sæsonen, for det går stærkt med reservationerne. Sommersæsonen løber til og med den 1. september.
Lyst til Domæne
Andetsteds her i magasinet kan man erfare, at der er endog rigtig god grund til at sætte kursen mod Restaurant Domæne ved Herning. Og her kommer endnu en:
Den 24. april har køkkenchef Jens Vincent fra Domæne inviteret køkkenchef fra Restaurant Lyst i Vejle, Daniel McBurnie, forbi domen i Herning til enkelt aften, der lover gastronomisk udfoldelse i topklasse. Mere information på Domænes website.
Herligt i Helsingør
I midten af marts fik Helsingør en ny café. Navnet er Patio, og ved trykstart af dette magasin var dørene endnu ikke slået op. Vi har dog hørt, at der både er kaffe, kage, vin og småretter, og så kan det ikke gå helt galt.
En oplagt destination, hvis man vil andet og mere end streetfood ved det gamle værft.
Farvel til Depanneur
En depanneur er en form for kiosk/deli, man særligt finder i Quebec i Canada. København har haft sin egen udgave, der har ligget på først Griffenfeldsgade og siden Rantzausgade, men efter at have forsynet nabolaget med både bagels og fyraftensøl i en årrække, er Depanneur nu lukket som fysisk café.
Depanneur lever dog videre i form af en række drikkevarer, som folkene bag over årene har lanceret, bl.a. øllen Bajeur, egen vin og en stribe lemonader.
Ny bistro i tre etager
Den 1. marts blev Aarhus en bistro rigere. Endda en bistro i hele tre etager rigere. Navnet er Nomelle, og den ligger i Frederiksgade 29 og fra klokken 22 ændres omgivelserne fra bistro til bar.
Restauranten har sit udgangspunkt i lokale råvarer og tilbyder to menuer, hvor du kan vælge mellem tre (395 kr.) eller fire serveringer (475 kr.), og der er også mulighed for at vælge a la carte, hvor der bl.a. er kammuslinger, svampetoast og kylling.
8000 Bouillon
Man kan ikke tale om Restaurant Bouillon på Frederiksberg uden at tale om priserne. Det er chokerende billigt. Vi nævner i flæng: cremet græskarsuppe til 19 kroner. Rørt tatar til 97 kroner. Andeconfit til 108 kroner.
Siden åbningen i september sidste år har Bouillon haft 700 daglige gæster forbi, og nu kommer turen til Aarhus. Datoen er sat til den 5. april, adressen bliver Europaplads 2.
Bag Bouillon står den garvede restauratør Torben Klitbo, der bl.a. var medstifter og nu tidligere ejer af Cofoco. Inspirationen kommer fra Frankrig, hvor Bouillon-restauranter poppede op under industrialiseringen og blev der, arbejderne søgte hen for et billigt måltid.
Reffen byder foråret velkommen
Reffen, der er Nordeuropas største streetfood-marked, har netop taget hul på sin syvende sæson som en dejlig påmindelse om, at det er blevet forår. For på en solskinsdag, hvor man er i det mere uformelle hjørne, er stemningen på Refshaleøen ganske særlig.
De mørke måneder er blevet brugt på at rykke lidt rundt på markedets indretning, så der er kommet flere grønne oaser og smagsoplevelser fra nye køkkener, men udsigten over vandet forbliver selvfølgelig den samme.
Matt Orlando til Singapore
Tidligere Amass-chef og nu chokolade-innovatør (se Gastro 207) Matt Orlando har netop åbnet et nyt sted – i Singapore. Navnet er AIR CCCC, og han åbner sammen med Will Goldfarb, som nogle måske husker fra første sæson af ’Chef’s Table’.
Projektet, der har hjemme på et næsten 4.000 kvm stort campus, er mangefacetteret med både restaurant, kokkeskole, forskningsenhed og egen farm. AIR står for Awareness, Impact og Responsibility, og uden at have været der gætter vi på, at bæredygtighed står allerøverst på menuen.
Portvinsfestival på danmarksturné
Hvis du er glad for portvin, behøver du ikke at tage helt til Portugal. Du kan også bare lægge vejen forbi Vejle den 14. april, hvor Portvinsfestival.dk vender tilbage for femte gang. Der vil være ti udstillere i Spinderihallerne, hvor der er mulighed for at smage nogle af Portugals bedste portvine.
Denne årlige begivenhed, der er designet både til kendere og begyndere, blev lanceret i Odense for otte år siden, er nu blevet udvidet til at inkludere fem byer, som den besøger i løbet af året.
Udover Vejle gælder det Helsingør (4. maj), Aarhus (31. august), Odense (14. september) og Svendborg (5. oktober).
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.