Restaurant med chokerende billige priser åbner nu også i Odense

Hold dig opdateret på, hvad der sker på den danske gastronomiscene.

Restaurant med chokerende billige priser åbner nu også i Odense
Offentliggjort

Ambitiøs madfestival er tilbage

Der er dømt langbordsmiddage, mad i børnehøjde, kål som æresgæst, Smørrebrødets Dag, stor søndagsfrokost, belgiske Flandern som venskabsdestination og meget, meget mere, når den ambitiøse madfestival Copenhagen Cooking i august løber af stablen.

Det foregår over 10 dage fra den 16. august til den 25. august, og man bliver næsten forpustet – men heldigvis også både sulten og tørstig – når man ser det ambitiøse program. Find meget mere invitation, køb billetter og dan dig et overblik påcopenhagencooking.dk.

En bibel for surdejsbagere

Først var der én, så var der to, nu er der 10! Hart Bageri er en vækstcase, der bør kunne gøre selv ’Løvens Hule’ misundelig, men modsat tomme tv-kalorier er Hart Bageri historien om, at kvalitet rent faktisk betaler sig.

Surdejsbrødet hører til i den absolutte superliga i verden, kagerne kan også følge med (deres kardemommecroissant er en rejse værd), og bag det hele står både Noma-bagmænd og Richard Hart, der i sin tid kom med både bageevner og et efternavn at navngive hele molevitten med.

Selvsamme Richard Hart udgiver nu bogen ’Bread’, en bibel for surdejsbagere gamle som nye. Udkommer i november.

Bageri og pizzabar i Hanstholm

Tre gode venner har åbnet bageri og pizzabar ved fyret i Hanstholm. Navnet er Østlængen, og på hylderne finder man både surdejsbrød, croissanter og andet bagværk. Om aftenen skifter bageriet karakter og bliver til en pizzabar, hvor surdejspizzaer er omdrejningspunktet.

Man er glad for lokale råvarer – forvent eksempelvis pizza med limfjordsmusling og røget smør. Bag Østlængen står Hjalte, der er i gang med en kandidat på CBS, Julius, som læser til arkitekt, og Marius, der er uddannet fotojournalist fra DMJX.

I juli var Simon Basballe fra Lyst i Vejle gæstekok og-konsulent på Østlængen, og hvis ikke det borger for kvalitet, så ved vi snart ikke hvad. Se mere på Instagram@oestlaengen.

Vinderne af Sol over Gudhjem

Den bebudede sol over Gudhjem lod vente på sig, til gengæld var der regn og blæst, men det lagde ikke en dæmper på hverken publikum eller konkurrerende kokke under årets event på Bornholm.

Sol over Gudhjem har udviklet sig til Danmarks største kokkekonkurrence med 24 deltagende kokke og 5.000 gæster. Artur Kazaritski fra Kurhotel Skodsborg vandt hovedkonkurrencen, mens Mike Adelsten fra Alchemist og Rebecca Purcell fra Søllerød Kro vandt dessertkonkurrencen, som de stillede op i som Team 2.

Nyt pastasted på Nørrebro

Siden marts sidste år har den svært populære Nørrebro-ølbar Kølsters Tolv Haner manglet sit spisende naboorgan, da manden bag, Esben Kølster, drejede nøglen om på Blaaregn Taverna. Det var ikke muligt at få økonomien til at hænge sammen, lød det dengang.

Nu er Pastaria med samme ejer åbnet i lokalerne. Konceptet? ”Vi laver ikke bordserveringer, så vi kan have færre på arbejde. Menuen er også forsimplet. Jeg vil gerne have, at man kan komme ned og spise sig mæt for 100 kroner. Selvom det er økologisk og hjemmelavet. Det bliver så nok de veganske varianter, der ligger i det prisleje. Noget bliver nok lidt dyrere, de fyldte pastaer fx.”

Den københavnske gluten-appetit er umættelig. Adressen er Jesper Brochmands Gade 9 på Nørrebro. Og du kan læse mere om stedet her.

Helges Ost udvider

Der har været godt gammeldags travlt i butikken for Helges Ost på Værnedamsvej i København.

Takket være videoer, der er gået viralt på sociale medier, har man dagligt kunnet opleve kø til butikken, men nu er der ikke længere grund til at krydse byen for at stå i sådan én.

Østerbro har nemlig fået sin helt egen Helges Ost, efter butikken er knopskudt med en identisk forretning på Rosenvængets Allé 6.Specialbutikker længe leve.

Høstmarked i hele landet

Ved du, hvem der producerer økologiske råvarer i dit lokalområde? Hvis du ikke er helt sikker, eller bare gerne vil have udvidet din horisont, åbner økologiske landmænd dørene til Økologisk Høstmarked lørdag den 31. august og søndag den 1. september.

Det foregår over hele landet, og der er vidt forskellige aktiviteter og oplevelser på de enkelte gårde, hvor sensommeren byder ind med økologiske råvarer produceret uden brug af syntetiske pesticider.

Det hele er selvfølgelig gratis. Se programmet og find mere information på okologi.dk.

Stadil laver bobler uden alkohol

Christian Stadil, der ejer Hummel og en lang række andre virksomheder, er også en glad nyder af champagne. Så meget, at han også producerer sin egen, Le Non Moi, og nu er et alkoholfrit alternativ så føjet til familien.

Det sker i samarbejde med ARENSBAK, der er en højt besunget producent af alkoholfri proxy-vin stiftet af Christian Arensbak, sommelier Emilie Øst-Jacobsen og gastrofysiker Bram Kerkhof, der er udlært på henholdsvis Kong Hans Kælder og Noma.

Sammen med Stadil har de nu skabt to boblende flasker, en almindelig og en rosé, der begge har base fra grøn te og derefter er blevet tilsat smagsgivere i form af stikkelsbær, fersken og citrongræs eller hibiscus, hindbær og hyldebær.

Se mere på arensbak.com.

Noma og Heartland i nyt samarbejde

I takt med at Heartland Festival i juni måned løb af stablen på Egeskov Slot på Fyn, annoncerede man et samarbejde for dette efterår, som ikke bør gå nogens næse forbi.

Det er nemlig med ingen andre end Noma, der med mad, musik og talks sammen med Heartland Festival vil udviske grænserne for, hvornår en festival slutter, og en restaurant starter.

Programmet involverer bl.a. skuespillerne Jeremy Strong (’Succession’) og Lily Collins (’Emily in Paris’), men hvad der helt præcis kommer til at foregå, er endnu ikke helt klart.

Vi ved blot, at vi glæder os til at følge med fra midten af september og to måneder frem, hvor det hele foregår.

Nationalt ostedrama

Breaking! Danmark løber snart tør for Gammel Knas.

De mejerikåde danskere har snart spist sig igennem den samlede beholdning af Arla Unikas bestsellerost.

Langt de fleste caféer rundtom i landet har meldt udsolgt, og kun Arla Unikas mest loyale kunder har fået et lille parti Gammel Knas at sælge fra. Det er simpelthen et regulært ostedrama, der tager udspring i et opadgående knæk på efterspørgselskurven for Gammel Knas i sommeren 2023.

Det fortæller Arla Unikas direktør Sofie Biltoft-Riis til Euroman og Gastro:

”Vi syntes egentlig, vi havde produceret rigtig meget Gammel Knas. Men pludselig kunne vi se, at vi måtte trække i håndbremsen og stoppe med at sælge Gammel Knas, for der var ikke mere at sælge.”

Den stigende efterspørgsel kan formentlig kobles sammen med storbydanskernes nyfundne affektion for osteboller, der har fået karakter af ny nationalspise, og hvor Gammel Knas er det ukontroversielle ostevalg.

Men det næste halvandet til to år vil Gammel Knas altså være en uddøende race, en skattet vare, man kun kan fremskaffe direkte fra Arla Unika selv, hos ostebutikker som Helges Ost eller kaffesteder som La Cabra og Coffee Collective.

”Vi har ikke fuldstændig udsolgt, men vi har meget mindre Gammel Knas, end hvad markedet efterspørger. Den resterende mængde har vi fordelt blandt de gode, faste kunder, vi har,” siger Sofie Biltoft-Riis.

Arla Unika vil forsøge at sprede den resterende mængde Gammel Knas ud, så der ikke på noget tidspunkt bliver helt udsolgt. Men det kommer til at foregå i en begrænset mængde, som er tilgængelig fra nu og indtil 2026 – den tid, det tager for Gammel Knas at modne.

Et kilo Gammel Knas på Arla Unikas hjemmeside koster 332 kroner. Måske et investeringsobjekt?

Ølfestival rykker til Færøerne

Så er der godt nyt for alle øldrikkende færinger: Den 11.-12. oktober afholder det danske bryggeri Mikkeller for første gang nogensinde deres ølfestival Mikkeller

Beer Celebration på Færøerne.

Tidligere har Mikkeller Beer Celebration foregået i København, Boston og Tokyo, men Torshavn har en helt særlig plads i hjertet hos Mikkeller-stifter, Mikkel Borg Bjergsø, der allerede i 2017 åbnede Mikkeller Bar Torshavn med den lokale gastro-entreprenør Johannes Jensen.

Borg Bjergsø er desuden involveret i det lokale bryggeri Oy, der også er medarrangør af festivalen.

Vinbistro åbner i Odense

Bortset fra en Instagram med inspirationsbilleder og en hjemmeside, der stadig er under konstruktion, er det ikke meget, vi ved om Amaro, der i august 2024 åbner i Odense.

Folkene bag kalder det en vinbistro, tonen er slået an til noget italiensk, og vi har da også snuset os frem til, at drivkraften bag hedder Kim Lei-Jensen.

Vi kipper med det azurblå vimpel og glæder os til at komme forbi. Følg med på @amaro.odense på Instagram.

Årets top-50 er klar

Den 5. juni blev kåringen af ’World’s 50 Best Restaurants’ afholdt i Las Vegas. Og hvis man går op i den slags, bør man vide, at danske Alchemist landede som nummer 8 (tilbage fra sidste års nummer 5) som den eneste danske restaurant på listen.

Disfrutar i Barcelona er nummer 1, mens Asador Extebarri er nummer 2 og Table by Bruno Verjus (læs interview med Bruno i Gastro 208) endte som nummer 3.

Se hele listen påtheworlds50best.com.

Bestseller får en toer

Det er ikke hver dag, at en kogebog bliver en bestseller. Men sådan skulle det gå for ’Osteria 16’-kogebogen med det karakteristiske gule omslag, der er nem at genkende og endnu nemmere at anvende.

’Nyt og navne’-redaktionen var for nylig til en middag, hvor en kvinde bebudede, at hun havde foræret bogen fra 2020 i værtsgave over 50 gange, og større tilkendegivelse får man vel næppe.

Nu kommer opfølgeren, der slet og ret hedder ’Osteria 16 no. 2’. Bogen rummer 80 opskrifter, der er udviklet af Osteria 16-indehaverne Morten Kaltoft og Emil Alsbo.

Verdens bedste bar rykker ind på Nimb

Den 7.-8. august rykker verdens bedste bar ind på Nimb i København. Det er baren Sips fra Barcelona, der i de to dage overtager Nimb Bar med lovning om avancerede cocktails til knap så avancerede priser.

Bag Sips står de to bartendere Simone Caporale og Marc Álvarez, der åbnede Sips i 2021, og blot to år efter indtog baren førstepladsen på ’The World’s 50 Best Bars’. På Nimb Bar tager Sips et udvalg af deres prisvindende cocktails med.

Se mere på nimb.dk.

Endnu en italiener i byen

Der er kommet endnu en italiener i København: Bar Amore. Bag den står Philip Skovgaard og Lea Parkins, der både danner par privat og professionelt som restauratørerne bag Mangia, Circolo, Bar la Una og Bevi Bevi.

”Det bliver lidt som Bevi Bevi for 12 år siden, lidt som dengang Mangia bare var en vinbar med barretter og lidt mad. Rå hygge,” lover Philip Skovgaard.

”Vinkortet er stort, men det er ikke en vinbar, hvor man andægtigt skal komme ind og drikke dyr vin. Det bliver et storbykort, lidt parisisk i snittet. Circolo er meget på sangiovese, Mangia er meget nebbiolo. Det her er mere everywhere. Hvad end der er lækkert.”

Bar Amore ligger på Gl. Kongevej 74D på Frederiksberg.

Portugisisk taverna åbner på Nørrebro

Det har været længe undervejs, men nu skulle den være god nok. I august åbner Búzio, noget så sjældent som en portugisisk taverna, på Refsnæsgade i København.

Og hvis der er bragt bare en tiendedel af den portugisiske solskin og levevis til Nørrebro, så lover det godt. Indretningen er forfriskende sydeuropæisk, selvfølgelig tilsat lidt nordeuropæisk stilsikkerhed, og der er vin på hylderne og småretter på kortet.

Vi glæder os! Læs mere om Taberna Búzio her og følg med på @buziotaberna.

Bouillon-terningerne er kastet i Odense

Man kan ikke tale om Restaurant Bouillon i København og Aarhus uden også at tale om priserne.

Det er chokerende billigt: cremet græskarsuppe til 19 kroner. Rørt tatar til 97 kroner. Andeconfit til 108 kroner.

Første skud på stammen var Frederiksberg, i april kom Aarhus så til, og nu åbner Bouillon så også i Odense i september.

Og dermed endnu to tykke streger under danskernes uendelige begejstring for mad, der er billig.

Café Sommersko genopstår

Ryd forsiden: Café Sommersko genopstår! Bag den står Sovino og Nils-Petter Bro, og sidstnævntes far var med til ikke bare at åbne den første Café Sommersko i Kronprinsensgade, men med den også kickstarte caférevolutionen i København og Danmark.

Lokalerne til den nye Sommersko kommer dog til at ligge i Palægade, men sjælen og ånden skal være den samme. Thomas Rode er hyret ind som konsulent på køkkenet.