Børn ingen adgang: Nyt spisested på Vesterbro er kun for voksne

Vi holder dig opdateret på, hvad der sker på den danske restaurantscene.

Børn ingen adgang: Nyt spisested på Vesterbro er kun for voksne
Offentliggjort
2 Chiba.jpg

Kantonesisk i København

Chiba er en ny restaurant på Vesterbrogade i København, hvor kantonesisk madkultur er i fokus. Bag Chiba står Nickie Mydung, der i forvejen driver mini-imperiet bag District Tonkin (fire restauranter) og Buka (fem bagerier).

Chiba er et sted uden takeaway eller levering. Dumplings, dim sum og bao skal spises frisklavede direkte fra køkkenet, siger Mydung, der også forklarer navnet på restauranten med sit ophav; hun er en del af en søskendeflok på tre kvinder, hun er nummer to, og ”chi ba” betyder netop søster nummer to på vietnamesisk.

Mydung er dansk-vietnamesisk, men har i sine 20’ere boet i både Malaysia, Vietnam og Hongkong, hvor kærligheden til det kantonesiske køkken blev grundlagt. Som et kuriosum bør også nævnes, at børn ingen adgang har; Chiba er forbeholdt voksne.

Chiba, Vesterbrogade 56, 1620 København V.

@dear.chiba

1 Reservoir.jpg

Fusionsbiograf

Bar, køkken og biograf fusioneres under samme tag i Carlsberg Byens nye venue, Reservoir. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra folkene bag Reservoir, der har som ambition at skabe et rum, hvor grænserne mellem køkken, bar og biograf bliver udvisket.

Fokus er på god mad og den gode oplevelse, og om man benytter alle tre Reservoirs tilbud eller blot et enkelt, går man ikke så meget op i. Vi har endnu ikke besøgt Reservoir, da stedet først åbner i december 2024 (efter redaktionens afslutning). Venue manager bliver Jesper Volkdal, der har erfaring fra bl.a. Comwell, The Scandinavian og Mikkeller.

@reservoir_kbh

Tre små kinesere

En strålende nyhed for alle os, der besynger specialbutikker: Den Kinesiske Købmand, der i forvejen har to butikker i Nørre Voldgade og i Torvehallerne i København, er knopskudt med endnu en butik på Godthåbsvej på Frederiksberg.

Sulten efter kinesisk mad lader ikke til at blive stillet foreløbig, og det er en fryd at se, at der bliver lavet så meget kinesisk derhjemme i køkkenerne, at Den Kinesiske Købmand har udviklet sig til en lille kæde af butikker. Bor du ikke i København, så fortvivl ej, for Den Kinesiske Købmand har også en veldrevet webshop, der tilbyder levering fra dag til dag.

@dkkoebmand og denkinesiskekoebmand.dk

Irma genopstår som Alma

Den kreative klasse var tæt på kollektivt at kollapse, da Coop i januar 2023 meldte ud, at man agtede at lukke supermarkedsinstitutionen Irma. Coop har siden da sejlet rundt i en suppedas af nu skrinlagte koncepter og skriggrønne supermarkeder, der ikke just fordrer velsmag og velvære, men dem om det.

Den tidligere Irma-topchef Alfred Josefsen gav i november i år en tidlig julegave til de mange kunder, der siden lukningerne har været tvunget til andre indkøbsoplevelser, da han meldte ud, at et nyt supermarkedseventyr ved navn Alma er klar til at åbne allerede i februar 2025.

Fokus er udelukkende på fødevarer, intet andet. Alfred Josefsen ejer selv 20 % af Alma, mens ægteparret bag biotekfirmaet Nordic Bioscience, Claus og Bente Juel Christiansen, er hovedaktionærer og har skudt en stor sum penge i foretagendet.

11 Michelin Nordics.jpg

Michelin i Danmark

Så er der igen stjerneregn over Danmark. Den nordiske michelinuddeling kommer nemlig til at foregå i Anneberg Kulturpark i Odsherred i 2025 og i København i 2026.

Anneberg Kulturpark har med restaurant Mota sin egen michelinstjerne, som man fik i 2022. København har utallige, og Tivoli i hjertet af byen kommer til at lægge kulisse til 2026-uddelingen. Det bliver to shows uden lige, som desuden bliver fulgt op af aktiviteter både før og efter uddelingerne.

Danmark har i 2024 hele 31 michelinrestauranter fordelt fint over hele landet. Og mener man ikke, at der i forvejen er tilstrækkeligt med sultne, udenlandske øjne rettet mod Danmark som spisedestination, så sætter man med uddelingerne i 2025 og 2026 en tyk streg under ambitionen om at markedsføre Danmark som et af de hotteste steder at få stillet sulten i verden lige nu.

7 Noels A.jpg

Fester og gæster

Den sagnomspundne natklub Søpavillonen har haft stor succes med at drive restaurant Babylon, hvor gæster kan spise, inden natklubben indtages. Og nu får Søpavillonen selskab af en anden natklub, der også vil prøve kræfter med det kulinariske. Det er nemlig familien bag natklubben Sigurd på Nørrebro, der har åbnet Noels Restaurant og Vinbar.

Noels ligger i samme bygning, men restauranten er sit eget sted, og fokus er på små producenter og naturvin. Villads Koch-Søfeldt har titel af direktør, mens Noel Koch-Søfeldt er restaurantchef.

@restaurant.noels og noels.dk

NiklasAdrianVindelev_2024-10-15_SCAN_AlleTiders_72.jpg.jpg

Klimavenligt cafeteria

Halmtorvet i København har fået et nyt spisested. Det har fået det glimrende navn Alle Tiders, og hvis man skal sætte mærkat på det, placerer det sig et sted mellem cafeteria og bar. Der er heldagsåbent alle hverdage fra kl. 7.30, tirsdag lukker man kl. 22 og onsdag til fredag holder man åbent helt til midnat. Weekender er lukket.

Maden er ærlig, prisvenlig og ligefrem, og hovedrollen i menuen er en bakke med fem mindre serveringer, der nok skal stille sulten. Bag Alle Tiders står Malte og Maria Garde Meyenburg, førstnævnte kender man muligvis fra Politikens madspalter og kogebøgerne ’Vild Fisk’, ’Grøntsager’ og ’Næsten Vegetar’ samt for den klimavenlige kogebogsplatform ’Planetarisk’.

Alle Tiders, Onkel Dannys Plads 9, 1711 København V.

@alletiderscph og planetariskkogebog.dk

16 Sushi Anaba.jpg

Sushi Anaba flytter

Ligesom der er en tid, før og efter man har været i Japan, så er der også en tidsregning før og efter man har spist på Sushi Anaba. Og snart vil nostalgikere og lignende irriterende typer kunne trække “jeg spiste på det gamle Sushi Anaba, før de flyttede”-kortet – for det er nemlig lige præcis det, Sushi Anaba gør.

Den nye restaurant bliver placeret i Toldvagtsbygningen på spidsen af Redmolen, en bygning, som arkitekt Osvald Viggo Langballe tegnede i 1916, men som de seneste fem år har været pillet fra hinanden og opbevaret. Bygningen er nu ved at blive genopført og renoveret, og på Sushi Anabas Instagram kan man læse, at hver enkelt lille kalksten fra facaden har været nummeret og bliver opført påny fuldstændig som originalen.

Idéen bag Sushi Anaba forbliver præcis den samme: Menu, spisebar med plads til 14 og den intime atmosfære føres uændret videre. Og ja, Mads Battefeld styrer stadig slagets gang flankeret af assisterende køkkenchef Machu Kojima.

@sushi_anaba

18 Bearnaise.jpg

’Bearnaise er dyrenes konge’ genopstår

Jeps, det er sikkert og vist: Danmarks bedste podcast om mad, Martin Kongstads ’Bearnaise er dyrenes konge’, har nu endelig fundet et trygt og godt hjem. Det er selvfølgelig nærværende titel, Gastro, der fra nu af udgiver podcasten på alle platforme og til gratis lytning.

’Bearnaise er dyrenes konge’ blev skabt på det originale Radio24syv og har siden da levet forskellige steder, men med det nye ægteskab med Gastro skal der ikke længere tænkes i flyttetanker.

Du finder ’Bearnaise er dyrenes konge’, hvor du normalt hører dine podcasts. De første afsnit er allerede ude nu.

5 Spis.jpg

Det bedste og det værste

Restaurantanmelder, tidligere chefredaktør for nærværende magasin og nu også forfatter. Få er som Jesper Uhrup Jensen velbevandrede i den danske madkultur, og den viden har han nu sat i spil i bogform. Resultatet er ’Spis’, en bog, der både hylder udviklingen blandt danske restauranter og dadler danskernes madvaner.

For mens vi er begunstiget af verdens bedste restauranter, Bocuse d’Or-sejre og michelinstjerner, så er faktum også, at der stadig bliver spist masser af dårlig mad og alt for meget nem takeaway. I det krydsfelt navigerer Uhrup Jensen sikkert, og hans velskrevne bog er et fint bidrag til den tveæggede fortælling om mad i Danmark. Bogen udkom 28. oktober.

Jesper Uhrup Jensen, ’Spis – 20 år med dansk madkultur (og manglen på samme)’, Forlaget 28B.

10 Bar Moro.jpg

Bar på Blegdamsvej

Jonas Franck er tidligere køkkenchef på steder som Restaurant Frank, Hotel Sanders og Cleo, og han har gennem en årrække været huskok i den ultrapopulære podcast ’Det sidste måltid’ med Lærke Kløvedal. Nu har han åbnet sit helt eget sted, Bar Moro, og placeringen er Blegdamsvej i København. Bar Moro er opkaldt efter en af Francks favoritter, moro-blodappelsinen.

Om stedet siger han til Gastro: ”For det første bliver det et heldagssted. Vores mål er at lave noget, der virkelig lever og har højt til loftet. Vi har ikke en håndfuld investorer i ryggen, så det bliver meget organisk og bliver virkelig bygget op fra bunden af. Det glæder jeg mig rigtig meget til, fordi det er sådan nogle steder, jeg godt kan lide at komme selv. Jeg kan godt lide Paris-viben, hvor man kan stå ude foran og svinge med et glas vin, og man føler sig velkommen, fordi tingene ikke er for polerede.”

Bar Moro, Blegdamsvej 36, 2200 København N.

@barmorocph

Hvad spiser Mølr?

Københavns Nordhavn har fået en ny spisebar – og denne gang en med rigtig god udsigt. Det er nemlig folkene bag restaurant Silo, der åbner Mølr (opkaldt efter det ikoniske stykke graffiti på bygningen, der lød ”Hvad drikker Mølr”).

Mølr ligger ligesom Silo på 17. etage og har 360 graders udsigt over byen og havnen. Menuen slår man sig ikke på, tænk caesar salad, pasta, burger og fish’n’chips, og restauratør Michael Rønnebæk-Rørth lover, at der altid er læ på en af etagens terrasser. Rønnebæk-Rørth driver også restaurant Plates på Christianshavn.

Billige Bouillon-bøger

De billige restauranter har gjort deres indtog. Og nu vil Bouillon, der kom først, tilsyneladende også have en bid af det lukrative og evigt sultne kogebogsmarked. Vejen dertil er kogebogen ’Bouillon – Opskrifter og historier’, der gennem 36 opskrifter klæder hjemmekokken på til at lave klassisk, parisisk bistromad.

Kogebogen kan købes på Bouillons egne restauranter i København, Aarhus og Odense. Prisen på kogebogen flugter med de lave prispunkter på restauranterne, og koster blot 99 kr.

@bouillon_restaurant

Verdens bedste kok bor i København

Man kan mene, hvad man vil om de mange nomineringer, priser, kåringer og award-shows, der konstant er rundt om i verden. Men uanset om man går op i hæder eller ej, så er der da grund til at bemærke, når vores egne kokke gør det godt ude i det store udland.

I november vandt Rasmus Munk fra Alchemist således førstepladsen som verdens bedste kok, intet mindre, ved The Best Chef Awards 2024. Arrangementet blev holdt i Dubai, hmm, sådan må det nu engang være. Stort tillykke herfra til den kulinariske konge ikke bare af Refshaleøen, men af hele verden. Eric Vildgaard fra Jordnær blev i øvrigt kåret som verdens tredjebedste kok, ligeledes tillykke herfra.

Er man sulten på mere Rasmus Munk (hvem er ikke det?) og vil have lidt flere kalorier til hjernen, så find portrættet af ham i selveste The New Yorker fra september 2024.

@rasmusmunkalchemist

8 MAD.jpg

Fremtidens fødevarer

Efter en pause på syv år vender Mad Symposium tilbage til København. Mad Symposium samler 600 kokke, tjenere, sommeliere, bartendere, producenter, landmænd og forfattere fra hele verden til to dage, hvor udveksling af idéer gennem oplæg og talks er i centrum.

Mad Symposium bliver arrangeret af non-profit-organisationen Mad, der i 2011 blev stiftet af Noma og René Redzepi med henblik på at gøre verdens fødevaresystemer og de arbejdspladser, der arbejder med fødevarer, mere bæredygtige. Denne syvende udgave af Mad Symposium har temaet ”Build to Last”.

Mad Symposium, den 25.-26. maj 2025

madfeed.co

17 det sidste måltid.jpg

Endnu ikke det sidste måltid

I juni blev madanmelder og radiovært Lærke Kløvedals podcast ’Det sidste måltid’ efter fem år lagt i graven, da hun og Radio IIII i forbindelse med kanalens relancering ikke kunne nå frem til en tilfredsstillende aftale. Nu er den populære podcast imidlertid genopstået på DR Lyd.

Konceptet er lig det gamle; en gæst sammensætter sit sidste måltid, som bliver serveret af kokken Luna Hjerming (fra The Lab Kitchen). Imens læser Lærke Kløvedal gæstens nekrolog højt med udgangspunkt i den offentlige opfattelse af personen og den samtale, der skabes over måltidet. I den nye udgave har bl.a. Thomas Vinterberg, Mille Dinesen og Lars Lilholt indtil videre været gæster. Nye afsnit hver fredag.

15 Cafe Clever.jpg

Café Clever

Træt af hotdogs, Hariboslik og tankstationskaffe? Look no further: Danmarks største ladenetværk Clever lancerer nu noget, der bør få de traditionelle benzinstationer til at kigge sig godt for. Den 28. november gik de nemlig i luften med et nyt cafékoncept, der skal bredes ud over hele landet ved siden af deres lynladestationer.

På de nye caféer, der er designet af tegnestuen Cobe, er fokus på kvalitet og den gode smag. Kaffen kommer fra Prolog (og Clever får ristet sine egne bønner), Jalm&B leverer croissanter, relancerede spandauere og boller med ost, der er mejeriprodukter fra Naturmælk og Øllingegaard, Mikkel Friis Holm står for chokoladen og Postevand leverer gratis vand på stationerne.

Clever udfordrer også den franske hotdog med en toast, der består af landbrød fra Jalm&B, smør, sennep fra Svendborgs Sennepsfabrik og ”verdens bedste skinke” fra Spis Min Gris. Det kræver ikke meget at opdatere oplevelsen på de tankstationer, vi har i dag, men det ligner, at Clever tager syvmileskridt i en rigtig retning. Den første café bliver på Clevers største lynladestation ved Rødekro/Brunde ved E45, mens der senere i 2025 er planlagt caféer i Odense og Kolding.

clever.dk

4 Guinness 1.jpg

Oi mate!

Bedst som man tror, man forstår ungdommen, skifter de kurs og gør noget uventet. Se nu bare den seneste udvikling fra de smarte steder i byen, hvor de er begyndt at servere Guinness på fad. Euromans journalist Oliver Bodh Larsen rapporterer fra bl.a. den hippe restaurant og bar Gaarden og Gaden på Nørrebro, hvor salget af den kulsyrefattige irske stout stiger uge efter uge.

Tendensen kædes sammen med danskernes kærlighed til alt britisk i disse år; fodboldkultur, Cool Britannia og ikke mindst genopstandelsen af Oasis. På Instagram vælter det frem med briter, der anmelder Guinness og ikke mindst det cremede skum på toppen, ligesom selveste Financial Times har rapporteret om de unges nyvundne kærlighed for øllen.

Andelen af kvinder, der drikker Guinness, er i øvrigt steget med 24 % fra 2022 til 2023, fortæller Guinness selv. Således oplyst! Og vi skåler.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi og Restauranter