Måske kender du ikke Agger for meget andet end værende indgangen til Thy eller fra et tv-program om nogle unge metal-hoveder, der blev sendt i slut-80’erne. Men på madfronten er der røre i de Sydthy’ske vande.
Agger Darling åbnede i 2018, hvor restauranten allerede dengang blev en lokal favorit. De gamle ejere måtte desværre lukke stedet for en stund, men det var kun indtil Michelin-kokken og tidligere kaptajn for kokkelandsholdet, Nicolas Min Jørgensen, overtog restauranten sammen med sin kæreste i starten af 2020.
Annonse
Første sæson er efter sigende gået strygende, og Agger har endelig fået sin darling tilbage. Køkkenet peger i den retning, som kokken føler for, men der er vægt på så vidt muligt at bruge lokale og sæsonbetonede råvarer. Agger Darling starter sæsonen op i foråret 2021 og er bestemt køreturen værd.
Bageren i boldklubben
Inde i betontribunen ved Østerbro Stadion, lige bag ved Parken, ligger BK Skjolds klublokaler. Og netop der ligger Københavns bedst bevarede bagerhemmelighed. Galst Bageri er Erik Galsts hjertebarn, hvor han fra tirsdag til fredag bager surdejsbrød, rugbrød og snurrer til de heldige østerbroborgere, der kender til hans hemmelige mesterstykke. Erik har arbejdet som revisor i 32 år, indtil han fik nok af tallene og lod bagerhobbyen blive et fuldtidsprojekt.
Det hele begyndte, da Erik Galsts søn skulle skifte fodboldklub til BK Skjold, hvor køkkenet dengang stod gabende tomt. Erik kom hurtigt i spidsen for en række fællesspisninger for klubbens medlemmer, hvor der nogle gange kom 180 spisende til middag. Corona satte en stopper for fællesspisningerne, men skubbede for alvor gang i Eriks bagerprojekt i boldklubben.
I skrivende stund bager han i omegnen af 80 brød om dagen, og der er som regel udsolgt, når han lukker klokken 18. Dog tror vi bare, at det er et spørgsmål om tid, før resten af de brødsultne københavnere får nys om byens nye surdejstempel, og køen så vil gå hele vejen til Øster Allé.
Surdej og bajer
Annonse
Carlsberg Byen er en skør blanding af gammelt og nyt. Nyopførte glasmonstre står side om side med gamle murstensbyggerier med 1900’et-eller-andet skrevet i guldskrift på de aldrende vægge. Der bliver stadig brygget øl på livet løs derude, men i langt mindre skala end før i tiden. På Jacobsen-bryggeriet, der er Carlsbergs ’husbryggeri’, eksperimenterer en lille gruppe dedikerede ølnørder i de oldgamle krypter, og de kan også godt lide at kombinere det nye med det gamle.
I foråret 2020 inviterede de nemlig Giuseppe Oliva fra nabo-pizzeriaet SURT til at udvikle en ny øl sammen med dem. Øl brygget på surdejskultur fra pizzaer. Det lyder underligt, og det er det egentlig også. Men det smager himmelsk. Øllen har tæt på ingen bitterhed, men har en syrlig sprød friskhed med et hint af nelliker og citrus. Og så er den økologisk, ligesom SURT-pizzaerne er det.
SURT ØL #1, som den første øl hedder, kan smages på udvalgte restauranter som Carls ØL & Spisehus og Torvehallerne i Vejle. Efter sigende begynder SURT og Jacobsen arbejdet på næste batch, SURT ØL #2, i starten af 2021, og denne er sat til at ramme spisestederne i marts.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.