Vi producerer masser af gode øl herhjemme. Her er otte danske bryggerier, du bør kende

Vi producerer masser af gode øl herhjemme. Her er otte danske bryggerier, du bør kende

I 2023 var der for første gang siden årtusindeskiftet færre bryggerier i Danmark end året før. Journalist og ølekspert Christian Andersen tegner et øjebliksbillede af den danske ølrevolutions opbremsning og guider til nogle af de bryggerier, du bør kende. For ro på ... der er trods alt stadig mere end 230 danske bryggerier.

Offentliggjort

Danmark har en lang og stolt tradition for ølbrygning, og næste år er det 25 år siden, at vi som det første land i verden efter USA tog craft beer alvorligt. Hvor Carlsberg tidligere havde domineret alt, begyndte mikrobryggerier at skyde frem rundtom i Danmark omkring årtusindeskiftet. Ligesom det førte til et boom i barer, importører, festivaler og forhandlere, hvilket fik ølelskere fra hele verden til at komme til Danmark for at drikke gode øl.

I 2000 var der 18 bryggerier, og foreningen Danske Ølentusiaster, der blev stiftet på Carlsens Kvarter i Odense i 1998, var med til at udbrede interessen for øl endnu mere. Til sammenligning var antallet af danske bryggerier oppe på 261 i 2022, ifølge Bryggeriforeningens optælling. Men nu står ølrevolutionen stille.

Craft beer-barer forsvinder. Der er færre forhandlere af godt øl. Medlemmerne af Danske Ølentusiaster står nu i kø for at melde sig ud. Og bryggerier lukker. I 2023 faldt antallet af bryggerier til 237, og det er første gang siden årtusindeskiftet, at der er færre danske bryggerier end året før. Bryggerierne er pressede af bl.a. høje priser på både malt, humle, flasker, dåser og energi.

Selv kolossen Mikkeller vakler. Siden Mikkel Borg Bjergsø grundlagde Mikkeller i 2006, har han været godfather of craft beer i Danmark og internationalt. Da Mikkeller Bar åbnede i 2010 på Vesterbro i København, var det en sensation, en international begivenhed for ølelskere. Køen var tæt på 100 meter lang for at komme ind i den hellige ølhal. Det var næsten lettere at møde en udlænding end en dansker i køen. Og på døren sad der i flere år et klistermærke, hvor der stod ”Carlsberg free zone”. I dag ejer Carlsberg 20 procent af Mikkeller.

Det gode øl er dog blevet folkeligt, sådan nogenlunde. I dag er der mange øldrikkere, som kender en IPA (india pale ale). Trappistøl, fadlagrede øl og imperial stout er almindelige i dag. Det var ikke tilfældet for 25 år siden.

Men øl er stadig en pariadrik.

Vinens panser

Det bedste eksempel er udvalget af øl på restauranterne, især de dyre restauranter. Det er tæt på umuligt for øllet, uanset hvor godt det er, at trænge igennem vinens panser.

Tidligere i år promoverede stjernekok Jakob Mielcke øllet på sin restaurant Mielcke & Hurtigkarl. Han havde slået sig sammen med det anerkendte Anchorage Brewing i Alaska. For 2.600 kroner kunne gæster smage øl og mad på højeste niveau. Jacob Mielcke havde lavet retter til de øl, som Anchorage Brewing kom med – ikke omvendt.

Der var en stemning af once in a lifetime over eventet, som kun blev afviklet én gang.

Det er der to gode grunde til: Der er ikke publikum til den slags, og der er kun få penge i det for restauranten. Den tjener sine penge på vinene.

Selvom den danske ølrevolution står stille, er der masser af godt øl i Danmark. Her er der otte danske bryggerier, hvor du altid kan få et godt glas.

ÅBEN

Dansk øls nye førsteelsker. Alt, hvad Philip Hulgaard rører ved, bliver en succes. Bryggeri, barer, festival, etc. Hans bryggeri og bar i Kødbyen i København blev talk of the town blandt ølfolket fra day one. Nu er han også blevet selvudnævnt talerør for en branche, som er i en nedadhældende blindgyde. Med sit Hollywood-smil får han folk til at købe sit øl. Kvaliteten står dog ikke mål med hans usårlige brand. De har mange varianter, men de er især gode til IPA. Hans første IPA Bryg 61 blev en øjeblikkelig succes og er i dag tæt på at være et ikon. Et godt tegn på hans Midas touch.

To Øl

Dette bryggeri er stiftet af Tore Gynther og Tobias Emil Jensen, der oprindeligt er Mikkellers lærlinge. Nu har de nærmest overgået deres mastermind i kvalitet. Deres imposante bryggeri på Vestsjælland imponerer med høj kvalitet. En meget bred portefølje af øl, men de lykkes med det meste. To Øl har rod i den udvidede IPA-skole, men det er lige så meget lagerøllet, især pilsner varianterne, som de satser på som det eneste craft beer brand i Danmark. Lagerøllet, den sværeste kategori af øl at brygge til spitzenklasse, er de meget kompetente til uden at ramme den øverste tone. De har investeret i særlige horisontale tanke til deres lagerøl med en årlig kapacitet på 1 million liter øl. Det er her deres succesfulde 45 Days-serie stammer fra, fx 45 Days Organic Pilsner, 45 Days IPL og 45 Days Italian Pilsner.

Penyllan og Observatoriet

Penyllan fra Tejn på Bornholm brygger sammen med Observatoriet i Skanderborg sure og syrlige øl, som på en god dag kan matche de vildgærede forbilleder fra Payottenland i Belgien, lambik- og gueuze-øllene. Det er balancerede øl. Ikke stærke og mærkelige øl med et vognlæs humle. Observatoriet og Penyllan er bannerførere for den stærkeste dagsorden i dansk øl: Sure og syrlige øl.

Gamma Brewing

Gamma er danmarksmestre i juiceøl. Deres juice IPA, som ligner, føles og smager som juice, er mærkeligt nok the shit hos store dele af ølfolket. Tidligere i ølrevoutionen var humlens fornemste rolle med sin bitterhed at skabe balance til sødmen fra malten. Nu er det humlens aromatiske komponenter, som er bryggernes fetich. Aromaer som fx ananas, passionsfrugt, grape, stjernefrugt og mango.

Fanø Bryghus

På Fanø er de til stærke øl. Deres brand er bryggeriet med Danmarks stærkeste øl. Det lyder lidt vulgært, men det lykkes dem at løfte opgaven. De er stærke, de fanniker. Red Wedding, en fadlagret imperial stout på 11 procent, er blevet deres flagship-øl. Høj nørdfaktor.

Amager Bryghus

Infantil artwork, modne øl. Højt bundniveau hos ølrevolutionens pionerer fra Amager. Selvom de brygger flere og flere lagerøl, er deres absolutte speciale IPA og imperial stout, som ingen i Danmark brygger bedre.

Bad Seed Brewing

Til højre for Lars Tyndskids marker i Storvorde, 20 kilometer vest for Aalborg, ligger en kandidat til Danmarks bedste bryggeri. Frederik Hector Schmidt, manden med dansk bryggerkunsts mest aristokratiske navn, er grundlæggeren. Hans tro væbner er Peter Vad Godtberg Jensen. De virker som glade amatører, men slutproduktet er ærefrygtindgydende. De har den største kærlighed for klassiske, germanske øltyper som bock, wienerøl, frankisk lagerøl og pilsner, men de tjener deres penge på alle IPA’erne.

Ebeltoft Gårdbryggeri

Det er svært at finde en øl af Ebeltofts mange varianter, som ikke er god. Der er få craft beer-øl, som er blevet en del af den danske ølkanon som fx Limfjordsporter fra Thisted Bryghus, Mørk Mosebryg fra Grauballe Bryghus og Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri. Ebeltoft bidrager med IPA’en Wildflower. Hold fokus på deres lagerøl, fx Dortmunder og NGP (North German Pilsner).