Opskrift: Den dekadente hummerhotdog

Sådan laver du lobster rolls med friterede østers.

Lobster rolls
Offentliggjort

2 lobster rolls

Total:45 minutter

Ingredienser

  • 1 hummer eller 200 gram hummerkød
  • 6 østers
  • 2 brioche-hotdogbrød
  • 100 gram löjrom
  • 2 spsk creme fraiche 38 procent
  • 2 spsk mayonnaise (køb en god eller lav din egen)
  • 1 håndfuld dild
  • 2 økologiske citroner
  • 1 æg
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl panko-rasp
  • 5 dl smagsneutral olie, fx solsikke- eller rapsolie
  • Piment d’espelette
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Hvis du har købt hummerkød, springer du til punkt 5. Hvis du har købt en hel sprællevende hummer, så start med at gøre en ende på dens liv. Inden da, sætter du en stor gryde med vand til at koge.
  2. Læg din hummer på et skærebræt, find den største kniv, du har. Hold på hummeren med den hånd, der ikke holder kniven, og placer knivens spids på det kryds, hummeren har på hovedet. I en hurtig bevægelse stikker du knivens spids lodret gennem hummerens hoved og flækker hovedet på tværs.
  3. Hummeren er nu død, selvom der stadig er gang i de sidste nerver. Tilbered hummeren i det kogende vand i 4-6 minutter afhængigt af størrelsen. Smid derefter straks hummeren i isvand, for at stoppe kogningen og for at lave en hurtig nedkøling.
  4. Efter hummeren er nedkølet, kan du skille kødet fra skallerne. Bræk hovedet af og forsøg at få halestykket ud i et pænt, samlet stykke. For at få kødet ud af kløerne, kan det være en idé med en hammer.
  5. Skær kødet i mundrette stykker, de må ikke være for små. Vend kødet i creme fraiche, mayonnaise og hakket dild. Smag til med saften fra en citron, salt, friskkværnet sort peber og en smule piment d’espelette. Krydderiet kan undlades, men det gør virkelig en verden til forskel i smagen.
  6. Sæt den færdige hummersalat på køl, mens du tilbereder resten.
  7. Åben dine østers, skær dem helt fri af skallerne, og rens dem hurtigt ved at dyppe dem i koldt, letsaltet vand. På den måde fjerner du eventuelle skalrester og bevarer den naturlige smag af hav og salt.
  8. Vend østerserne i hvedemel, så de kun lige er dækket af et tyndt lag. Vend dem i let pisket æg og til sidst i panko-rasp.
  9. Varm olien op, 170 grader er en god standardtemperatur at fritere ved. Drop østerserne i olien én ad gangen, ellers bliver oliens temperatur sænket for hurtigt. Østerserne er færdige, når de er sprøde og gyldne. Drys med flagesalt.
  10. Lun brødet, anret hummersalaten heri og top af med rogn og friskkværnet sort peber. De friterede østers kan rigtigt godt lide tabasco, et par grillede citroner eller en urtemayonnaise.

Löjrom

Den orangerøde rogn stammer fra fisken heltling (eller siklöj, som den hedder på svensk) og er en specialitet, som med sin letrøgede og salte smag lige er niveauet højere end den danske stenbiderrogn. Vil du ikke betale de ekstra kroner, kan den erstattes med fx stenbiderrogn, som kan fås på frost året rundt og stadig har en hæderlig kvalitet.

Piment d’espelette

Dette krydderi kommer fra den baskiske by Espelette i den franske del af Baskerlandet og har nærmest kultstatus i gastronomiverdenen. Piment d’espelette er AOC/DOP-certificeret, hvilket betyder, at det er et beskyttet navn, som er underlagt strenge krav til oprindelse og kvalitet. Det er et middelstærkt chilikrydderi med en elegant og letrøget paprikasmag, som fremhæver smagen i retter uden at virke overdøvende.