Opskrift: Roulade med abrikoskompot og mandelflødeskum

Når bare man har godt syltetøj på lager og altid æg, sukker, mel og kartoffelmel i huset, er der ikke langt fra tanke til en hjemmebagt roulade.

Opskrift: Roulade med abrikoskompot og mandelflødeskum
Offentliggjort

6-8 personer

Ingredienser

  • 300 g tørrede abrikoser
  • 1½ dl kogende vand
  • 30 g sukker
  • 1 citron
  • 1 rouladebund (se nedenfor)
  • Sukker til drys
  • Hakkede mandler
  • Tørret morgenfrue
  • Citronverbena

Mandelflødeskum

  • 4 dl piskefløde
  • 4 spsk. amaretto

Rouladebund

  • 3 æg, str. M/L
  • 125 g sukker
  • 50 g kartoffelmel
  • 50 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 spsk. vand

Sådan gør du

  1. Lav først abrikoskompotten (som kan udskiftes med 400 g syltetøj efter eget valg). Kom abrikoserne i en gryde, hæld kogende vand over dem, og lad dem stå i blød i ca. 2 timer eller natten over.
  2. Tilsæt sukker, og bring forsigtigt abrikoserne i kog. Lad dem koge i ca. 30 minutter ved lav varme – rør i dem undervejs, så de ikke brænder på.
  3. Pres citronen for saft, og tilsæt den hen mod slutningen af kogetiden, og kog, til abrikoserne er møre og koger delvist ud. Mos lidt i kompotten med et piskeris, så den jævner sig, eller blend den med en stavblender. Lad kompotten køle af – den behøver ikke at være kold, når du bruger den.
  4. Til gengæld skal rouladebunden være varm og nybagt, når du smører abrikoskompotten ud over bunden med en paletkniv. Rul derpå den varme roulade sammen på den lange led – brug bagepapiret til at støtte og stramme med under rulleriet.
  5. Lad rouladen hvile og køle med samlingen nedad.
  6. Pynt rouladen med lidt mandelflødeskum samt hakkede mandler og tørret morgenfrue og frisk citronverbena (begge sidstnævnte kan dog undlades).
  7. Servér rouladen i gavmilde skiver med mandelflødeskum til.
  8. Inden servering pisker du fløden til et lækkert blødt flødeskum – tilsæt amaretto, når skummet former bløde toppe, og pisk videre i nogle sekunder, til skummet står selv, men stadig er blødt.
  9. Tænd ovnen på 225° varmluft. Kom æggene i en røreskål sammen med sukkeret, og pisk, til blandingen er helt hvid og cremet – det tager ca. 5 minutter. Sigt kartoffelmel, hvedemel og bagepulver sammen, og vend det forsigtigt i æggesnapsen. Rør 1 spsk. vand i dejen, forsigtigt, så den ikke taber pusten.
  10. Beklæd ovnens bradepande med bagepapir, og fordel rouladedejen i den – bred den pænt og ensartet ud i alle hjørner. Bag bunden i ca. 6 minutter, til den er gylden og gennembagt. Gå ingen steder; det går stærkt. Tag bradepanden ud af ovnen, og drys straks rouladebundens overflade med sukker. Læg et stykke bagepapir løst over og derpå en almindelig bageplade. Vend hele herligheden rundt, så rouladebunden falder ned på den kolde bageplade og det løse stykke bagepapir. Træk forsigtigt, men bestemt, det bagepapir, bunden er bagt på, af. Den varme rouladebund skal smøres straks med kompot (eller syltetøj).