Opskrift: Sådan laver du en nem, men lækker risotto

Nu skal du ikke gå i panik. Det er ikke noget problem at lave en god risotto. Heller ikke når du har gæster. Du skal bare være flink til at røre.

Risotto
Offentliggjort

4 personer

Total:1 time 30 minutter

Ingredienser

  • 250 gram risottoris (Carnaroli eller Arborio)
  • 100 gram smør + en ekstra spsk. til senere
  • Olivenolie
  • 50 gram parmesan
  • 1½ - 2 liter varm fond/bouillon
  • ½ hakket rødløg
  • 1 tsk. safran
  • 1 glas hvidvin

Sådan gør du:

  1. Lav din fond: 1 liter oksebouillon hældes op i en gryde sammen med ¾ liter vand (så fonden ikke bliver for koncentreret senere). Kom også ½ løg i gryden sammen med 1 fed let knust hvidløg, 1 gulerod skåret i to stykker, 1 stilk bladselleri skåret i to stykker samt en kvist bladpersille. Få det hele til at simre på medium temperatur, og lad det simre i 15-20 minutter. Derefter lader du det stå på laveste blus, mens du går i gang med at lave din risotto.
  2. Kom smør på en varm pande (gerne en sauterpande, wokpande eller en gryde med stor bund) ved medium temperatur sammen med en god sjat olie, som forhindrer smørret i at brænde på. Tilsæt rødløg med det samme, inden smørret er smeltet. Rør i et par minutter, til løgene er blanke.
  3. Kom risen på panden, og rør den rundt i smør, olie og løg, indtil du kan høre risen ”klikke”. Det sker efter et par minutter. Husk at røre hele tiden.
  4. Tilsæt hvidvin, og kog den ned, så alkoholen fordamper, for vi skal kun bruge syren fra vinen. Det tager endnu to minutter.
  5. Tilsæt din fond lidt ad gangen, men begynd med 3-4 kopper under omrøring.
  6. Tilsæt safran, og rør fortsat.
  7. Tilsæt mere fond lidt ad gangen, så risene ikke tørrer ud. Denne proces tager mellem 18 til 20 minutter, og på den tid skal din risotto ende med at blive dejlig cremet, blød og flydende, så det er vigtigt, du bliver ved panden hele tiden. Det er ikke sikkert, du skal bruge al din fond, så hold øje med risottoens konsistens hele tiden.
  8. Når risottoen er ved at være færdig (og der er gået cirka 24-25 minutter, fra du begyndte), smager du til med salt og peber og slukker for varmen. Tilsæt den ekstra spiseskefuld smør og strø frisk-revet parmesan ud over retten. Lad den stå et par minutter uden at gøre noget.
  9. Efter et par minutter rører du kraftigt og hurtigt i risottoen, mens du gør klar til at servere den ved bordet. Det er denne måde at servere risotto på, som italienerne kalder "all'onda", der betyder "som en bølge."