Opskrift: Sådan laver du et bombastisk setup med østers og toppings

Efter de første par pivfriske østers finder du hurtigt ud af, om du er typen, der ikke kan få nok.

Opskrift: Sådan laver du et bombastisk setup med østers og toppings
Offentliggjort

Østers er noget helt særligt og bliver ofte indtaget ved særlige lejligheder. De små bløddyr har en på én gang dragende og frastødende indvirken på spiseren. De imponerer med deres flotte ydre, mens det bløde kød ofte bliver mødt med skepsis af nybegyndere. Al begyndelse er svær, og det handler bare om at komme i gang.

Mon ikke et bombastisk setup med et stort isfad med et (gerne to) dusin østers og et godt udvalg af toppings kan lokke selv den største østers-skeptiker til at give det lille bløddyr en chance?

Østers med vinaigrette og topping: Det skal der i til fire personer:

  • Det ønskede antal østers. Besøg din fiskehandler, og tag evt. et blandet udvalg af danske og udenlandske østers, så I kan smage forskellen

Peberrodsfløde

  • Et lille stykke frisk peberrod
  • 1 dl fløde
  • Ristede og afskallede hasselnødder, grovhakkede

Ponzuvinaigrette

  • 0,5 dl god soyasauce
  • 0,5 dl saft fra yuzu, hvis du kan få fingrene i den japanske citrusfrugt. Ellers brug lime eller citron
  • Et skvæt Mirin (sød risvin fra dit asiatiske supermarked). Ellers brug en smule honning
    Urt til pynt. Fx østersurt, korianderspirer, thaibasilikum eller hvad du nu kan lide

Rogn

  • Ørredrogn, stenbiderrogn, kaviar eller anden frisk rogn
  • En citron
  • Lidt salt
  • Klassisk mignonette
  • Et mellemstort skalotteløg, meget fint hakket
  • 0,5 dl rødvinseddike
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • Friskkværnet, sort peber
  • En smule sukker
  • Lidt citronsaft
200810_EUROMAN_JAN7821 copy.jpg

Sådan gør du

1. Riv din peberrod, og put den i fløden, smag til med salt. Lad det trække på køl i et par timer. Sigt fløden inden anretning.

2. Bland soyasauce og citrussaft til punzuvinaigretten. Smag den til med Mirin eller en smule honning.

3. Marinér rognen med lidt havsalt og citronsaft.

4. Bland skalotteløg og rødvins- og æblecidereddike til mignonetten. Smag til med sukker og citronsaft.

Tips

  • Pas godt på hænder og fingre, når du skal åbne skallerne. Brug et viskestykke til at skabe et plant underlag under den ujævne østers og for at få et solidt greb. Hvis du ikke er helt ny i at åbne østers, og du ikke har en østerskniv i skuffen, kan du godt være lidt kreativ i valg af udstyr. For eksempel kan en skruetrækker godt klare arbejdet, hvis teknikken er på plads.
  • Hvis du er nybegynder og en smule skeptisk over for den funky konsistens, så prøv at tilberede dine østers. Det smager dejligt gratineret og bagt i ovn eller pocheret i egen juice på grillen eller over bål.
Se, hvad vi ellers skriver om: Østers og Opskrifter

Skarp østers

Østers har altid været en eftertragtet spise i Danmark, og da den østersglade Kong Frederik II i 1587 indførte eneret over østersfiskeriet i Danmark og dødsstraf til den, som brød forbuddet, må man sige, at hypen nåede nye højder. I dag spiser vi primært to slags østers i Danmark: den europæiske østers (også kaldet limfjordsøsters eller flad østers) og den aflange, invasive stillehavsøsters. Limfjordsøstersen er truet af parasitter allermest af stillehavsøsters. Den er angiveligt kommet hertil fra Asien via fragtskibe. På trods af det sydklingende navn trives arten i køligere vande, hvor den danner dominerende rev, som udkonkurrerer andre arter. I de danske farvande har vi en utømmelig mængde stillehavsøsters, så det er bare med at samle og spise løs. Men saml dem kun i de køligste måneder, for i længere varme perioder sker der en ophobning af giftige alger.

En fræk østers

Rygterne siger, at det 18. århundredes største karl af en scorekonge, Casanova, hver eneste morgen slubrede 60 østers i sig for at blive klar til at gå ombord i sin overflod af kvinder. Tesen er, at østers på grund af et højt indhold af to aminosyrer virker som et såkaldt afrodisiak, der fremmer sexlysten. Det er dog aldrig blevet påvist af videnskaben.

Sund snotklat

Foruden at være en delikat spise, indeholder østers en lang række mineraler, som er gode for krop og sind. Kalk, fosfor, jern, kobber, selen og magnesium. Og så er østers faktisk en af de mest zinkholdige fødevarer med hele 84,4 milligram pr. 100 gram. Zink virker helende på huden, hjælper mod snot og snue, modvirker diabetes, styrker musklerne og giver bedre stofskifte. Slurp i gang!