Opskrift: Sådan laver du 'Euromans efterårsgryde'

Frem med den store gryde! Dagene bliver mørkere, og det samme gør maden på bordet og vinen i glasset. Espen Uldal giver her sit bud på årstidens bedste simremad.

Efterårsferie
Offentliggjort

4 personer

Total:2 timer 40 minutter

Ingredienser

  • 1 kg. nakkefilet
  • 2 løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 3-4 gulerødder
  • ½ stor knoldselleri
  • 2 pastinakker
  • 3-4 laurbærblade
  • Timian
  • Rosmarin
  • 2 dåser flåede tomater eller tomatpassata
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • 4-5 cl. rødvin
  • Salt
  • Peber
  • Smør og olie til stegning

Kartoffelmos

  • 1 kg. kartofler
  • 3 spsk. smør i tern
  • 2-3 dl. sødmælk
  • Salt

Sådan gør du:

  1. Skær kødet i tern. Kom en god sjat olivenolie i en stor gryde sammen med en spiseske smør. Kør på højeste blus.
  2. Mens kødet bruner, skærer du løg, hvidløg, gulerødder, pastinak og knoldselleri i nogle solide tern på størrelse med kødstykkerne.
  3. Når kødet er brunet af og har fået noget farve, kommer du grøntsagerne i gryden.
  4. Tilsæt laurbærblade, rosmarin og timian. Husk at dit kød skal have fået farve, og der må gerne være lidt brunt i bunden af gryden – det er smag!
  5. Tilsæt rødvinen, når grøntsagerne har fået et par minutter, og lad alkoholen fordampe, mens du rører lidt rundt i gryden.
  6. Nu er det tid til at tilføje de flåede tomater eller tomatpassataen og grønsagsbouillonen.
  7. Rør stille og roligt rundt i gryden – gerne med en træske – til det hele begynder at koge en smule. Så skruer du ned på laveste blus og lægger et låg på. Nu skal retten stå og simre i godt to timer, hvorefter du kan servere den.

Kartoffelmos

  1. Mens din gryderet simrer, skræller du kartofler og hakker dem i tern. Et kvarter før du vil servere din simreret, smider du ternene i kogende vand i 12-14 minutter.
  2. Hæld vandet fra kartoflerne, og kom smør ned i gryden til kartoflerne, og mos derefter med en gaffel eller kartoffelmoser over helt svag varme som en gal. Tilsæt mælk, så meget du mener, der skal til.
  3. Smag til med salt.