Opskrift: Sydlandsk gilde i baghaven

Skru op for smagene, og gå efter råvarer, der ligger et par skridt væk fra den klassiske kartoffelsalat og det grillede kyllingebryst. Dæk op til spansk seafood feast med store armbevægelser. Og husk at købe mere end én pose isterninger til din sangria.

Opskrift: Sydlandsk gilde i baghaven
Offentliggjort

4 personer

Ingredienser

Blæksprutter

  • Blæksprutter 400- 500 g (små, hele baby­blæksprutter)
  • 5 dl smagsneutral olie
  • 4 fed hvidløg
  • 1 skalotteløg
  • Frisk salvie, rosmarin eller en anden krydderurt, du har ved hånden

Muslinger

  • 1 kg muslinger, fx. hjertemuslinger eller blå- muslinger
  • 100 g chorizo
  • 1 dåse cherrytomater
  • 1 dl hvidvin
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk sukker
  • Salt og peber

Padrons

  • 15-20 stk. padrons
  • Smagsneutral olie
  • 1 citron
  • Havsalt

Sangria

  • 1 flaske spansk rødvin
  • 5 dl friskpresset appelsinjuice
  • ½ dl Grand Marnier
  • 2 appelsiner
  • 1 citron
  • Akaciehonning
  • Masser af isterninger

Sådan gør du:

  1. Start med at rense dine babyblæksprutter godt i koldt vand. Varm olien langsomt op i en stor gryde, tilsæt hvidløg, et halveret skalotteløg og en håndfuld friske urter. Tilsæt blæksprutterne og confiter nu ved lav varme, indtil blæksprutterne er møre. Det tager omkring halvanden time. Sæt tomatsaucen til muslinger i gang i mellemtiden.
  2. Skær chorizopølsen i små tern, og steg hurtigt af ved høj varme, til de er let gyldne. Tilsæt hvidvinen, og reducer, til det halve er tilbage. Tilsæt nu cherrytomaterne, paprika og sukker. Kog saucen ind ved lav varme i 30-45 minutter.
  3. Rens muslingerne. Alt efter hvilken musling du har valgt – om det er blåmuslinger eller hjertemuslinger – er rensningsmetoden forskellig. Ved blåmuslinger skylles muslingerne i rindende vand og tjekkes for ’skæg’. Det ligner et gråligt skæg, som stikker ud af muslingen. Det kan let fjernes ved at hive til. Hvis muslingerne er åbne, bankes de let ned i bordet. Hvis muslingen lukker sig, er den god, hvis ikke, kasseres den. Muslinger, som er knust, kasseres også. Hvis du har købt hjertemuslinger, tjekker du først for knuste muslinger. De kasseres. Hjertemuslinger kan tit indeholde rigtig meget sand, så det er en god ide at lægge dem i koldt, letsaltet vand i en stor skål et par timer. Skift vandet løbende. De spytter sandet ud undervejs.
  4. Tip: Hvis du ikke er til muslinger, så skift dem ud med fisk. Grill hele søtunger, eller damp fileter af hvidfisk direkte i tomatsaucen.
  5. Når tomatsaucen er kogt tilpas ind, smages den til med salt og peber. De rensede muslinger tilsættes. Skru op for varmen, og tilbered muslingerne i saucen under låg i tre-fem minutter. Når alle muslingerne har åbnet sig, er de klar.
  6. Rens padrons. Varm en pande rigtigt godt op, og tilsæt en generøs mængde olie. Steg dine padrons, til de har fået en god kulør og er ’faldet sammen’, så er de møre og tilberedte. Tag dem af varmen, og server straks med rigeligt havsalt og citronsaft.
  7. Alt serveres samlet med godt brød og mere sangria.

Sådan tilbereder du artiskokker

  1. 2 artiskokker
  2. 1 citron
  3. Lidt peberkorn
  4. 1 laurbærblad

Chorizo

Spansk chorizo er en pølse lavet af hakket svinekød og fedt og er krydret med salt, masser af hvidløg og pimentón, som er en type røget paprika. Det er også paprikaen, der er med til at give chorizoen sin karakteristiske flotte røde farve.

En chorizo er enten kategoriseret som picante (stærk) eller som dulce (sød). Dette er alt afhængig af, hvilken type paprika der er brugt. Nogle siger, at en huskeregel er, at lange, tynde chorizopølser er søde, og korte chorizopølser er spicy. Men stol ikke blindt på dette. Ligesom så mange andre madvarer kan en chorizo varieres ud i det uendelige og er forskellig alt efter region.