Opskrift:

Et helt særligt trick gør Thomas Hermans knuste kartofler ekstra sprøde og luftige

Knuste, ovnbagte kartofler i forskellige udgaver og varianter er et hit på Instagram og i diverse magasiner, hvilket nok ikke er helt tilfældigt. De smager nemlig forrygende godt og er herhjemme en stor succes omkring spisebordet.

Et helt særligt trick gør Thomas Hermans knuste kartofler ekstra sprøde og luftige
Offentliggjort

Ingredienser

Kartofler

  • 800 g mellemstore kartofler
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 kviste timian
  • 2 fed hvidløg
  • 100 g smør
  • Salt 
  • Friskkværnet peber
  • 1 bakke karse

Tatarsauce

  • 1 lille skalotteløg
  • 5 cornichoner
  • 2 spsk. kapers
  • ½ citron                         
  • 2 dl mayonnaise
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. hakket estragon
  • 2 spsk. hakket dild
  • Salt 
  • Friskkværnet peber

Kartofler

  1. Skrub kartoflerne grundigt under rindende vand med en grov svamp – behold skrællen på. Prik hver kartoffel et par gange med en gaffel. 
  2. Læg kartoflerne i en gryde vand med bagepulver og salt, og kog dem møre. Kom dem i en sigte, og lad dem dampe tørre. 
  3. Pluk bladene af timiankvistene, og hak dem fint. 
  4. Pil hvidløgsfeddene, og knus dem. 
  5. Smelt smørret i en gryde, tilsæt hakket timian og knust hvidløg, og lad det trække i 10 minutter.
  6. Kom bagepapir på en bageplade, læg kartoflerne herpå, og knus dem let med en gaffel, så de åbner sig. Pensl hver kartoffel med rigeligt timian- og rosmarinsmør, og krydr dem med salt og peber. Bag kartoflerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i 25 minutter, eller indtil de begynder at blive gyldne og sprøde.
  7. Anret de knuste kartofler på et fad, drys dem med karse, og servér dem med tatarsauce på siden.

Tatarsauce

  1. Pil skalotteløget, og hak det fint. 
  2. Hak også cornichoner og kapers fint. 
  3. Pres saften af den halve citron.
  4. Rør mayonnaise, cremefraiche og sennep grundigt sammen i en skål. 
  5. Tilsæt de hakkede skalotteløg, kapers og cornichoner samt urterne, og rør det hele godt sammen. 
  6. Smag til med lidt citronsaft, salt og peber. 
  7. Opbevar på køl til brug.

Det siger Thomas Herman om opskriften:

”I starten ville jeg ikke have opskriften med i bogen, eftersom der er masser af lignende inspiration på nettet. Men for nyligt spiste vi knuste kartofler hos nogle venner, hvor konsistensen var væsentligt bedre end på dem, jeg selv laver. Udover at de naturligvis smagte skønt, var de både sprøde og luftige på samme tid. Altså lidt som om kartoflerne var let sufflerede indeni.

Jeg spurgte nysgerrigt, om det var rent held, eller der var gjort noget specielt for at opnå dem fantastiske konsistens, og hemmeligheden var ganske simpel: De havde nemlig puttet bagepulver i kogevandet. Et enkelt, men effektivt trick."