Er du glad for god mad, må du ikke snyde dig selv for en tur til denne italienske region

Er du glad for god mad, må du ikke snyde dig selv for en tur til denne italienske region

Hvis nogen siger Parma, tænker du nok automatisk på parmaskinke og måske også på parmesanost. Byen Parma ligger i dalen omkring floden Po i det nordlige Italien, og Mira Arkin har set nærmere på nogle af de fødevarer, regionen omkring Parma – og hele Italien – er så kendt for. Og på en af områdets måske vigtigste ingredienser; tid.

Offentliggjort

Den er en af hovedbyerne i regionen Emilia-Romagna og ligger mellem Milano og Bologna. Byen er ikke en turistmagnet – mange tager måske til den større by Bologna i stedet eller et smut til Modena, hvor Ferrari har hovedsæde.

Men Parma – hjemby for Verdi og Toscanini – er et lille madmekka, for her i dalen er landbrugsjorden frugtbar, og der laves utrolige mængder af ost, parmaskinke, pasta og dåsetomater. Foruden vin og balsamico. Så bliver det nærmest ikke mere italiensk.

Men hvordan sikrer italienerne egentlig at deres berømte madprodukter bevarer deres høje kvalitet? Hvordan holder man den gastronomiske kulturarv i live i et mere og mere industrielt samfund?

Der er et underligt modsætningsforhold mellem den til tider kaotiske og lettere anarkistiske tilgang, som italienerne kan have til livet og regler udstukket af visse myndigheder (se bare, hvordan en romer parkerer) og så den store alvor, hvormed man producerer nogle af verdens bedste fødevarer.