Opskrift: Cremet misoramen med hakket svin og udon-nudler

Ofte er det jo den mest simple mad, der er den bedste. Ramen er simpel mad. Og alle er vilde med ramen. Og ramen er jo bare nudler i en fond og så lidt topping. Meeen djævlen ligger som bekendt i detaljen, så jo mere simpel, maden er, des bedre kvalitet skal råvarerne være i og des mere omhyggeligt skal de tilberedes. Her får du opskriften på en simpel og velsmagende version med gris og miso.

Sådan laver du cremet misoramen med hakket svin og udon-nudler
Offentliggjort

4

Ingredienser

  • 20 g ingefær
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. olie
  • 250 g hakket svinekød
  • 2 spsk. sesamfrø 
  • 4 spsk. lys soja
  • ½ dl sake
  • 200 g gulerødder
  • 4 forårsløg
  • 800 g friske udon-nudler 
  • 1 bakke bønnespirer
  • 1-2 chilier

Misoramen 

  • 20 g ingefær
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk. chiliflager
  • 1¾ l hønsekødsuppe
  • 100 g lys miso
  • 2½ dl usødet sojadrik
  • 2 spsk. La-Yu-sesamolie med chili

Sådan gør du

  1. Skræl ingefær og hak fint. Pil hvidløgsfeddet, og hak også det fint. 
  2. Varm olie i en pande, og steg svinekødet ved høj varme, til det begynder at brune. 
  3. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg videre et par minutter. 
  4. Kom sesamfrø, soja og sake i, og lad væden koge ind. 
  5. Skræl gulerødderne, skær dem i tynde strimler. 
  6. Skyl forårsløgene, og snit dem fint. 
  7. Varm udon-nudler efter pakkens anvisning, og sigt vandet fra. 
  8. Anret nudlerne i 4 skåle sammen med skyllede, afdryppede bønnespirer, gulerødder og stegt gris. Hæld varm miso-ramen over, og pynt med forårsløg og hakket chili. 
  9. Skræl ingefær, og hak fint. 
  10. Pil hvidløgsfeddet, og hak også det fint. 
  11. Steg begge ved middelvarme i en gryde med olie. Hvidløget må ikke brune. 
  12. Tilsæt chiliflager og hønsekødsuppe, og varm det op. 
  13. Rør miso i, og tilsæt sojadrik og La-Yu- olie. 

Den lille ramen-ordbog

Ramen Japansk nudelsuppe, der varierer fra region til region i Japan. Den består af en suppe smagt til med miso, tang, soja eller tørret fisk eller en kombination af disse. Herudover nudler (for det meste hvedenudler) og diverse kød, fisk og/eller grøntsager og evt. æg. 

Dashi Grundelement i japanske supper som for eksempel miso-suppe. Der findes flere typer. Awase dashi er lavet af en kombination af kombu-tang og katsuobushi. Man kan også købe dashi-granulat, som bare skal opløses i vand. 

Tare Mørk, sød sojabaseret marinade, der bruges til marinering af kød. 

Udon Tykke hvedenudler, som fås både i frisk og tørret version. 

Soba Smalle boghvedenudler med dejlig nøddeagtig smag fra boghveden. 

Ramen-nudler Smalle hvedenudler, oprindelig af kinesisk ophav. Kan købes både friske og tørrede. 

La-yu Ristet sesamolie med chili.

Mirin Risvin, der bruges til madlavning. Mirin er sødere end sake. 

Sojasauce Der findes mange typer af sojasauce og i mange kvaliteter. Hav både lys og mørk soja på lager, og køb det i specialbutikker, så du kan få en bedre kvalitet end den i supermarkedet – der er en verden til forskel!

Kombu Tangtype, som bruges til dashi. Du kan også bruge dansk tang, for eksempel fingertang. Købes tørret og fås i mange forskellige kvaliteter. 

Miso Fermenteret pasta/tyk creme, oftest lavet på sojabønner og/eller andre gryn eller bælgfrugter som byg, rug, kikærter mm. Uundværlig ingrediens i det japanske køkken. Findes i mange forskellige varianter – start med at købe en lys og en mørk type. 

Katsuobushi Røget og fermenteret bonito-tun. Kan købes som flager eller i ét stykke, som man selv river. Giver enorm umami-smag til retter og ser smukt ud revet over varme retter, hvor varmen får flagerne til at stå og svaje. 

Chasu Fra den kinesiske char siu-gris, som oprindelig er en kantonesisk barbecue-gris lavet på for eksempel svinebryst. Den japanske version bruges ofte som fyld i ramen. 

Tofu En hvid curd lavet af koaguleret sojamælk. Fås i flere varianter. Silken-tofu er blød og cremet og kan kommes direkte i en suppe. Presset eller fast tofu er velegnet til at stege. 

Ramen-æg, ajitsuke tamago Smilende æg marineret i en sød og salt blanding af soja og mirin. Kog æggene i 6 minutter, pil dem, og læg dem i en marinade af 1 dl mørk sojasauce og 1 dl mirin. De skal marinere min. 24 timer. Marinaden kan genbruges til flere æg.