Sådan producerer du din egen gin

De seneste 20 år har budt på flere gin-revolutioner, og danskerne er med helt fremme i avantgarden. En af grundene er, at gin smager forbandet godt. En anden, at det er let at brygge selv. Do try this at home!

Gin
Offentliggjort

”Gin er en gudedrik.”

Påstanden – religiøs, mytologisk eller bare let overdrevet for forståelsens skyld – kommer fra Anders Bilgram. Han er som ejer af Nordisk Brænderi med helt fremme i det, han selv betegner som lidt af en ’gin craze’. Et udtryk med reference til en periode i begyndelsen af 1800-tallet, da gin blev så populært, specielt i London, at man talte om det som en epidemi, og regeringen måtte indføre hårde sanktioner for at bremse indtagelsen af spiritus med enebær.

Den nutidige gin craze er måske ikke helt så omfattende, men der er alligevel tale om et ret spektakulært spring i indtagelsen af gin, og i perioder har det virket, som om hver uge bød på en ny variant af gin.

”Man kan måske sige, at der er gået lidt mode i det. Men på den anden side kan man også se det, som at gin endelig får den plads, den fortjener.”

I begyndelsen af maj afholdes – hvis coronakrisen tillader det – en gin-festival i København, som kan gå hen og blive Europas største. Her vil danske producenter få lov at vise, hvad de kan. Og det er ikke så lidt.

Sams Island Gin producerer en gin på orangemyrer – og den smager godt! Copenhagen Distillery fremtryller en lækker gin med laurbær. Njord og Geranium har for længst slået deres navne fast på de lækreste cocktailbarer, og selv brugte Anders Bilgram mere end et år på at finde den perfekte krydderblanding til sin signatur-gin ‘Northstar’, der blander smagsindtryk fra hele Norden, heriblandt grønlandspost (en stedsegrøn plante, red.), svenske multebær, islandske kvanfrø og vilde, danske hybenroser.

Introduktion til gin

Gin-produktion går helt tilbage til år 1269, hvor en belgisk forfatter beskriver, hvordan enebær bliver blandet med alkohol som medicin.

I 1585 bliver det hollandske destilleri Bols etableret i Amsterdam, og de går hurtigt i gang med at blande enebær og diverse eksotiske krydderier fra Indien med spiritus.

I begyndelsen af 1800-tallet opstår det, de fleste af os i dag kender som gin, under betegnelsen London Dry Gin, en usødet, klar gin med smag af enebær og andre smagsgivere.

Producer din egen gin

Du kan ganske let – og helt lovligt – kaste dig over ginproduktion i hjemmekøkkenet. Grundlæggende er det blot en kryddersnaps med enebær, og du kan bruge vodka som grundsprit eller en endnu mere neutral alkohol som fx Aalborg Basis.

Ingredienser

  • En fl. vodka (eller anden neutral alkolhol)
  • 2-3 tsk. enebær
  • Diverse botanicals (Forslag: appelsinskal – kun det gule, korianderfrø, kamillete, kardemommekapsler, agurk, ingefær, muskatnød)
  1. Bland alkohol med enebær og tørre ingredienser. Lad det stå i et par dage. Eventuel frugt kan tilsættes og trække med de sidste 24 timer.
  2. Filtrer, brug evt. et kaffefilter, men husk at skylle det først.
  3. Hæld din gin på flaske.

Din gin bliver ikke så klar som en købe-gin. Det skyldes, at rigtig gin destilleres, så ingen urenheder fra smagsgiverne kommer med. Men smagen kan komme meget tæt på og endda overgå den fra butikkerne.