Sådan sammensætter du et middagsselskab på fransk manér
Middagsfænomenet 'dîners en ville' blandt samfundets spidser i Frankrig er helt særlige sammenkomster, hvor magteliten på tværs af politik, kultur, videnskab etc. mødes omkring middagsbordet. Selve måltidet spiller en sekundær rolle, mens der er ubrydelige regler for, hvordan selskabet sammensættes, og hvad der forventes af gæsten.
Citatet stammer fra den navnkundige franske diplomat og politiker Charles Maurice de Talleyrand-Périgords huskok og var dennes forsøg på at opsummere opskriften på politisk succes. Selvom det snart er 200 år siden, gælder den berømte koks ord for så vidt stadig.
For i gastronomiens internationale højborg (Frankrig, i fald læseren skulle være i tvivl) går den hurtigste vej til magten gennem middagsselskaberne – de såkaldte dîners en ville – uformelle omend nøje kodificerede kulinariske sid ned-sammenkomster, hvor rænker smedes, og rygter spredes, mens etablerede netværk styrkes, og nye venskabelige bånd knyttes i en både munter og uformel atmosfære.
Kongen af powerdining
Præsident Emmanuel Macron er et af de bedste eksempler på en person, hvis karriere er blevet katapulteret i gang på netop denne måde. For Macron er ganske som sin hustru, Brigitte, en hærdet dîneur, og det var netop til en af disse middage, at han første gang mødte sin forgænger, socialisternes præsident François Hollande, der gjorde ham til særlig rådgiver og siden en af landets yngste økonomiministre. Det samme gælder flere af Macrons egne nuværende ministre.