For at begrænse madspildet. For at spare penge. For at få øjnene op for de gastronomiske variationsmuligheder. Der er mange gode grunde til at købe færre råvarer og tænke mere over, hvordan man får dem brugt.
Her er et forslag til, hvordan man strækker 9 af dem ud over en hel uge uden gentagelser på menukortet.
Forslaget henvender sig, skal det bemærkes, mere til en på en snæver studieøkonomi, som er træt af spaghetti med ketchup end til den pligtopfyldende Østerbro-borger, der altid indtager 600 gram frugt og grønt om dagen.
Desuden skal det siges, at det kun kan holde sig inden for de ni råvarer med en vis gastronomisk tilfredsstillelse, hvis du i forvejen har visse basale varer i sit køkken, såsom smør, krydderier, konserves og saucer.
Mængderne herunder gælder til en person og kan sådan cirka ganges op, hvis der er flere beboere i husstanden.
Her er dine indkøb:
1 hel kylling
1 pose gulerødder
Annonse
1 pose kartofler
1 bundt porrer
1 bakke æg
1 bakke tomater
1 surdejsbrød
1 pakke pasta
1 pakke bacon
Annonse
De kan gøres for 200-350 kroner – alt efter hvor højt du prioriterer, kvalitet, økologi og dyrevelfærd.
Langtidsholdbare basisting, du altid skal have: Ketchup, dijonsennep, olivenolie, soya, sød chilisauce, rasp, hvidvin til madlavning, bouillon, chilipeber
Godt altid at have i køleskabet: Smør, mælk, hvidløg, citroner, parmesan
Dag 1: ”Kyllingeschnitzel” med ovnkartofler og gulerødder med kapers:
Til at begynde med: Parter kyllingen i bryster, lår, vinger og skrog. Sæt skroget og vingerne i fryseren. Fjern skindet fra de to brystfileter, og gem det. Gem det ene bryst og de to lår i køleskabet. Det resterende lår skal du bruge i dag: Smør det med sennep og paprika. Panér i æg og rasp. Steg i smør. Server med ovnstegte kartofler (smelt fedtet fra kyllingens brystskind, og steg kartoflerne i det) og dampede gulerødder, som du vender i smørsovsen fra panden med en håndfuld kapers.
Skær lårene over i to i knæleddet. Brun overlår og underlår af i lidt olie. Tilsæt grove stykker af gulerod og porre, som du også svitser af. Tilsæt et glas hvidvin og en kvart liter bouillon, lad det hele simre under låg ved laveste varme i en halv times tid. Kog eventuelt suppen lidt ind og tilsæt en teske sennep. Spis med kartoffelmos.
Dag 3. Æggekage med porrer og bacon:
Steg baconstykker, til de er gyldne, tilsæt porrer i ringe, svits til de er bløde. Hæld æg på panden og sæt i ovnen, til æggekagen er luftig og lysebrun. Spis med sennep og ketchup.
Dag 4: Asiatisk hønsesalat:
Pocher kyllingebryst nummer 2 i en halv liter bouillon. Når det er kølet nok ned til, at du kan håndtere det, skærer du det i strimler og vender det med let dampede gulerodsstave og tændstiktynde, rå porrestrimler. Spice det op på asiatisk med soya, chilisovs og lidt citron.
Du har kogt en bouillon på kyllingens skrog og vinger. Svits tynde stykker af løg og porre i smør ved lav varme, uden at de tager farve. Tilsæt bouillonen og kog, indtil kartoflerne er helt møre. Blend det og smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt piskefløde, hvis du vil flotte dig. Spis med brød til.
Dag 6. Bruschetta med tomat og smilende æg:
Dit daggamle brød er fantastisk stegt på grillpanden. Gnid det først med hvidløg og pensl med olivenolie. Overhæld med tomater i tern, som du har ladet trække med salt i 15 minutter. Og hvorfor så ikke også et halveret smilende æg på toppen?
Dag 7. Pasta med skarp tomatsauce:
Du har stadig nogle tomater. Og du har tømmermænd. Svits et par fed hvidløg i olivenolie. Tilsæt chilipeber og grofthakkede tomater. Kog igennem 20 minutter. Blend og passer gennem en sigte. Vend sammen med din kogte pasta. Overriv med parmesan og server.