Få styr på hjemmebaren

Sådan sammensætter du dit første barskab

Mash' barchef hjælper dig med at komme i gang.

Få styr på hjemmebaren
Offentliggjort

Hvor lidt skal der til, for at du kan kalde din hjemmebar for en bar?

Vi har spurgt Jonas Brandenborg Andersen, der er barchef på restauranten Mash Penthouse, der ligger på toppen af Tivoli i København.

Jonas, der blev nummer fem ved Diageo World Class i Miami, et verdensmesterskab for bartendere, har prøvet at begrænse sig og pege på de mest basale ting, som du bør have på lager, hvis du planlægger at invitere gæster på cocktails.

"Det er det, jeg kalder det spæde barskab. Hvis du vil have en hjemmebar på ekspertniveau, kommer du hurtigt op på 50-60 flasker, men jeg har holdt den her liste på de 13 mest nødvendige flasker, som du sagtens kan begynde med," siger Jonas Brandenborg Andersen, der har forsøgt at vælge nogle mærker, der for størstedelens vedkommende skulle kunne klares med en tur i Føtex.

Vodka er ikke det mest spændende i verden, men det er altid godt at have i barskabet til folk, der ikke kan lide smagen af spiritus. Det kan blandes med næsten alt og er uundværligt i en Moscow Mule, en Cosmopolitan eller en Bloody Mary.

Mange kan godt lide den søde smag af rom i cocktails. Du skal have en lys rom, så kan du for eksempel lave Daiquiri, Mojito og Cuba Libre. 3 års Havana Club eller Bacardi er fine mærker til prisen.

Og du skal have en mørk rom, så du kan lave Dark 'n' Stormy og Planter's Punch. Med både mørk og lys kan du lave Mai Tai. Brug en Gosling's, Pampero Especial eller mørk Havana Club.

En bourbon kan bruges til Whiskey Sour, Manhattan, Old Fashioned og 100-vis af andre drinks. Maker's Mark og Bulleit er gode mærker.

En god scotch er dejlig i cocktails. For eksempel i Manhattan-variationen Rob Roy, i Horse's Neck eller bare med danskvand som en highball. Start med en overkommelig single malt, som er relativt sød, for eksempel fra Glenmorangie, Glenkinchie eller Highland Park, den sidste er lidt kraftigere, det er et spørgsmål om smag og behag. Kan du lide røget whisky, vil du også kunne lide smagen i en drink. Men det er ikke alle, der kan, så overvej at købe en uden røgsmag til dine gæster.

Tequila er et sted, hvor det godt kan betale sig at bruge lidt flere penge, så du får en lavet på 100 procent agave. Spørg i en vinhandel efter en fornuftig cocktailtequila, for eksempel Ocho eller Calle 23. Anvendelse: Margarita, Paloma, El Diablo.

Du skal have en London dry gin. Bombay Sapphire, Tanqueray, eller måske en Geranium. Uden gin kan du ikke lave Gin Tonic, Dry Martini eller Tom Collins.

Appelsinlikør, for eksempel Grand Marnier, Cointreau, er en af de mest anvendelige likører i verden. Brug den i Cosmopolitan eller i versioner af Daiquiri og Manhattan.

Angostura bruges i små mængder. Det er meget koncentreret og skal ikke give drinken volumen, men bruges, ligesom du bruger krydderier i køkkenet. Den er næsten uundværlig i en Planter's Punch, en Manhattan eller en Rob Roy. Hvis du køber en flaske, varer den nok en livstid.

Campari er den letteste i bitteruniverset at arbejde med. Den er helt nødvendig i Negroni og Boulevardier, den er lækker som et dryp i en champagnedrink, i en tequila-negroni, sammen med mørk rom og ananasjuice, alene med appelsinsaft eller i en spritz.

Mørk vermouth skal der til i Manhattan, Negroni, Boulevardier. Og måske 50 andre drinks. Carpano er et godt mærke.

Hvid, tør vermouth fra Martini eller Noilly Prat er helt nødvendig i en Dry Martini og brugbar i masser af variationer med gin eller whisky.

OBS: Disse typer spiritus og vin er udvalgt hovedsagelig for deres cocktail-egenskaber. Hvis du vil udvide dit sortiment med nogle typer, du kan byde dine gæster rent, så anskaf for eksempel en god rom, for eksempel Zacapa, en god bourbon, for eksempel Woodford Reserve, en god cognac, en irsk whiskey, en god cognac og en god calvados.

TIPS til hjemmebaren:

1. Du bliver rigtig glad for at have en god, lang barske, en god shaker i 100 procent metal og en god strainer. Så er du klar til langt det meste. Teknikken til, hvordan du bruger dem, kan du nemt finde på nettet. Mange drinks skal ikke rystes, men bare omrøres, her kan du sagtens bruge en karaffel. Det er også vigtigt at have målebæger, så du kan følge opskrifter. En såkaldt jigger, lavet til cocktail-proportioner er nemmere at arbejde med end et decilitermål.

2. Man bruger mere is, end man tror. Brug ikke pose-is, terningerne er for små, de smelter for hurtigt, og man kan ikke bruge dem til at shake med. Brug gode, solide isterningbakker med isterninger af en vis størrelse, eller frys vand i en større container eller en plasticpose. Så kan du hakke den i stykker og opnå stykker, der er gode at shake med.

3. Hav frisk citrusfrugt i form af appelsin, citron, lime og eventuelt grape klar, når du inviterer over på drinks. Gamle citrusfrugter eller flasken i køleskabet er ikke lækkert.

4. Opbevar vermouth på køl, det er et vinprodukt og holder sig derfor ikke så godt, når det er åbnet. Resten af baren kan du bare have stående på en hylde, et sted, du synes, det ser pænt ud. Du behøver ikke at gemme dem af vejen i et særligt møbel. Flasker, som du bruger meget sjældent, har dog godt af at blive stillet ind i et skab, så de ikke får lys, men generelt holder spiritus sig ret godt.

5. Angostura, appelsinlikør eller rød vermouth kan også bruges i madlavningen til at pifte en ret op. Udforsk mulighederne.

LÆS OGSÅ: Mezcal: den hippeste drink lige nu

LÆS OGSÅ: Fremtidens alkohol kommer uden tømmermænd

LÆS OGSÅ: God og billig sprut: Bartendere vælger fem flasker under 150 kroner