Drop den gængse kødsovs: Sådan laver du den rigtige italienske bolognese

I Bologna må de leve med, at hele verden tror, det var i Italiens kulinariske hovedstad, at spaghetti bolognese blev opfundet. I virkeligheden eksisterer retten slet ikke i Italien.

Drop den gængse kødsovs: Sådan laver du den rigtige italienske bolognese
Offentliggjort

En af de absolut første ting, der blev mig helt klart, da jeg for mange år siden gæstede Bologna første gang, var, at der ikke er noget i den by, der hedder spaghetti bolognese.

Denne vulgære ret, bestående af en overdreven kvantitet af kød, endda oksekød, hældt ud over den helt forkerte form for (gerne sønderkogt!) pasta, kan få bolognesere til at skære forpinte ansigter og gibbe efter vejret. Og så for at gøre ondt værre tilsættes endda tomater eller tomatpuré.

Formentlig er der ingen ret, der er længere væk fra den ædle måde, hvorpå man opfatter denne ret i Bologna og hele den velhavende Emilia-Romagna-region, selvom borgere og kokke her i Italiens kulinariske hovedstad dog indrømmer, at retten på en finurlig måde delvist kan oprinde fra den norditalienske by og region.

Men det gælder for det meste af Italien, at hvis man kan finde retten spaghetti bolognese på et menukort, så er man havnet i en turistfælde og skal hurtigst muligt se at komme ud af den pågældende restaurant.