Giv dig selv et løft i køkkenet: Her er seks gode asiatiske kogebøger
Det er altid dejligt at spise ude, men det er også hyggeligt selv at give sig i kast med alt fra japansk okonomiyaki og vietnamesiske bahn mi-sandwich til kinesiske bao og koreansk kimchi. Vi har samlet seks inspirerende kogebøger.
Det er svært at tænke på det koreanske køkken uden også at sige kimchi, der ikke bare er mad, men også et nationalt klenodie.
I flere tusinde år har de mælkesyre-fermenterede grøntsager været svære at komme udenom til måltiderne, hvor de fungerer som tilbehør til de fleste retter.
Det er også kimchi, der spiller hovedrollen i denne kogebog, som byder på mange forskellige varianter. Bag bogen står de to søstre Byung-Hi og Byung-Soon Lim, som sammen med deres mor og moster driver restaurant Arirang i Stockholm, der var den første af sin slags i Skandinavien, da den åbnede tilbage i 1975.
Annonse
’Det koreanske køkken’, Byung-Hi og Byung-Soon Lim, Turbine, 249,95 kr.
Ifølge Dennis Yens Instagram-profil tænker han altid på nudler, og han sluprer også gerne højt, når han indtager dem. Derfor hedder hans kogebog om nudelretter og alt, der hører sig til, selvfølgelig også ’Slurp’.
Nudelretter bliver mere og mere populære og fås i mange afskygninger. De kan være alt fra en hurtig redningsplanke i hverdagen til en gastronomisk sensation. Spændet er enormt, og du bestemmer selv niveauet.
I kogebogen kommer Dennis Yen med tips til tilbehør, saucer og olier, der kan løfte enhver nudelret, og opskrifter på klassiske retter såvel som nyfortolkninger.
’Slurp – nudler og alt, der hører til’, Dennis Yen, Turbine, 249,95 kr.
Karin Lei tilbragte en stor del af sin barndom på sine taiwanesiske forældres restauranter i Sverige. Hendes madinteresse har altid været stor, og på sociale medier deler hun bl.a. kinesiske og taiwanesiske opskrifter, tips og tricks.
Annonse
Her i sin første kogebog har hun samlet mange af sine dim sum-favoritter. Hun deler også sin viden om dim sum-kulturen, kinesiske ingredienser og teer samt teknikker og tips til at lave det hele derhjemme.
Dim sum serveres traditionelt som delemad, hvor man smager flere retter, men retterne kan også severes enkeltvis med ris eller nudler.
’Dumplings & anden dimsum’, Karin Lei, Turbine, 249,95 kr.
I denne kogebog kommer du vidt omkring i det asiatiske køkken, når Louisa Lorang viser, hvordan du nemt i hverdagen får gang i gryderne, smæk på smagen og lækre måltider på bordet.
Der er både opskrifter på lette vietnamesiske supper med friske krydderurter, spicy karryretter og sprøde salater med kød og grønt. Der er også nemme og velsmagemde nudel- og risretter, vietnamesiske bahn mi-sandwich med marineret svinekød og snacks som wonton, gyoza og forårsruller.
Da Louisa Lorang har en travl dansk hverdag for øje, kommer hun også med smutveje til flere af de asiatiske klassikere.
’Asian Style – små & store retter’, Louisa Lorang, Lindhardt og Ringhof, 199,95 kr.
Annonse
Kondo Sasaki har arbejdet på en lang række velrenommerede restauranter som Restaurant Tsuyama i Tokyo, Kadeau, Restaurant Herman, Nimb og Pony.
Han er meget fascineret af det japanske køkken, som han har lært at kende i sin japanske kokkefars køkken og på utallige rejser til solens rige. Japansk mad er heldigvis ikke så kompliceret at lave, som mange måske tror.
I denne bog gør Kondo Sasaki det japanske køkken tilgængeligt både til hverdag og fest og deler sine yndlingsopskrifter på f.eks. tempuragrønt og madpandekagen okonomiyaki, mens han supplerer med oplysninger om råvarer, det japanske måltid og skik og brug.
’Kondos japanske køkken’, Kondo Sasaki, Muusmann Forlag, 300 kr.
Kiin Kiin er kendt for sin velsmagende nyfortolkning af det thailandske køkken og var den første danske restaurant med asiatisk mad til at få en michelinstjerne tilbage i 2008. En stjerne, der blev bevaret indtil sidste års uddeling.
Denne kogebog blev til under den første coronanedlukning i 2020, hvor alle landets restauranter holdt lukket, og Kiin Kiins personale dermed også blev hjemsendt. Tiden blev dog brugt produktivt.
For de 40 kokke gik i stedet for i gang med at samle deres 40 yndlingsopskrifter, som vi andre nu også kan give os i kast med derhjemme, samt deres bedste anekdoter fra køkkenet.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.