Kongen af svensk gastronomi: ”Det mærkeligste, jeg har spist, er panerede, friturestegte griseøjne”

Den tidligere fodboldspiller Björn Frantzén står bag Sveriges eneste trestjernede michelinrestaurant, og han bliver ved med at udvide foretagendet. Vi har stillet ham en række hurtige spørgsmål om, hvorfor Black Sabbath går godt til fine dining, friterede griseøjne, og hvad han har taget med fra fodbolden og ind i køkkenet.

Kongen af svensk gastronomi: ”Det mærkeligste, jeg har spist, er panerede, friturestegte griseøjne”
Offentliggjort

Frantzén er den eneste svenske restaurant med tre michelinstjerner, hvor vigtig er den position?

”Det er vigtigt, ikke mindst ud fra et forretningsmæssigt perspektiv. Frantzén er altid fuldt booket på trods af lavkonjunkturen, og det er her, stjernerne kommer ind i billedet. Når folk går ud og bruger penge på mad, vil de gerne være sikre på, at det bliver rigtig godt.”

Kan man træne sig op til at blive knivskarp i køkkenet, eller er det som med boldøje - enten har man det, eller også har man det ikke?

”Det er en kombination. Først og fremmest skal man bruge 10.000 timer eller mere. Men man kan være en dygtig kok og alligevel ikke være i stand til at sammensætte en tasting menu på en trestjernet restaurant. Det er der, boldfølelsen kommer ind, og det er nok under en procent, der har det i sig. Det er én ting at lave mad og en anden ting at skabe mad.”