På Sårt – aarhusiansk for sort – staves sovs også med å, og maden er lavet med varme hænder og hjertet på rette sted. Her er madlavning et håndværk, og der syltes, confiteres og fermenteres, så det er en sand lyst. Restauranten og delikatessen i Jægergårdsgade serverer økokød fra egen gård, bundgarnsfanget fisk og grøntsager fra venner og bekendte, og vinen er ren og saftig og kommer fra små bønder. Prisen er opgjort i dask, og for 350 af slagsen kan du få en ’Blandet landhandel’ bestående af kolde og varme retter fra kortet, så du kommer igennem alt det, som de selv synes, de kan finde ud af på Sårt. Og det er ikke så lidt.
Langhoff & Juul
Annonse
Måltidet er noget, man er fælles om på det økologiske spiseri i Guldsmedgade, der hylder hjemlig hygge, selv om du har valgt at spise ude. Her kommer maden på fad, så den kan deles ved langbordene, hvor du hellere end gerne må tale med sidemanden, for på Langhoff & Juul vil de gerne have, at gæsterne kommer hinanden ved. Du kan bestille brunch, der består af en masse fotogene småretter, tage en håndmad til frokost eller spise middag og drikke vin i de stemningsfulde omgivelser. I anledning af at Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017, er der også en ’Kulturmenu 2017’ på kortet med håndplukkede råvarer med smag af den østjyske natur.
Pondus
Pondus på Åboulevarden er en dansk økobistro med forkærlighed for det lokale. Indretningen er rustik og enkel med rå murstensvægge, og råvarerne og retterne er veltillavede og velsmagende uden så mange dikkedarer. Det samme er vinene, som er fra små producenter og nøje afstemt med menuen og den tilbagelænede atmosfære.
Møf
Sagen er bøf på Møf ved Vesterport, hvor de, som navnet antyder, serverer rigtig god mad i mellemklassen. Start med bobler fra Æblerov og røget torsk med salater fra Samsø og hyldeblomsteddike, og fortsæt med et ordentligt stykke kød og et godt glas rødvin. Der er råmælksoste eller chokoladekage til dessert. Behøver vi at sige, at den er, ja, møf?
Restaurant ET
Annonse
Det franske brasseri ligger ned til den senest genåbnede del af Aarhus Å og serverer en nyfortolkning af franske og danske klassikere samt traditionelle retter, der får lov til at være sig selv. Fordi de er mere end gode nok, som de er: østers, dampede blåmuslinger, snegle, marvpiber, foie gras, entrecote og – selvfølgelig – crème brûlée. Vinkortet er også fransk terroir, og du kan købe et par flasker med hjem til stalddørspriser og nyde godt af den savoir vivre, som følger med.
Hærværk
Det er sådan set meget enkelt på Hærværk. Råvarerne er naturlige og sæsonbetonede, leverandørerne er lokale og bæredygtige, og maden er 90-100 % økologisk. Og så er den god. ’En aften på Hærværk’ kan sammensættes efter smag og sult, og hvis du har svært ved at begrænse dig, kan du bestille en ’Jeg skal have det hele’. Det koster 1.210 kr. Vinen er næsten også dyrket i baghaven eller i hvert fald syd for Aarhus, hvor Lone Landmand (Vitus) og Søren Sørøver (Kvist) laver vin under navnet Kvist & Vitus. Vi vil have det hele.
Stjerneskud
Gastromé
Gastromé er en hyggelig aftenrestaurant i Latinerkvarteret, der serverer jordnær gastronomi, hvor landkøkkenet fra Vilhelmsborgskoven er hentet ind til Aarhus C. På Gastromé gør de ikke noget halvt, og derfor kan du lige så godt give den ’Fuld gas’ med tatar, kammuslinger, hummer og dobbelt op på dessert. Vil du have en souvenir med derfra, har Gastromé udgivet en coffee table-kogebog med mad fra restauranten, så du selv kan forsøge dig med højt køkken derhjemme.
Frederikshøj
Annonse
Wassim Hallal er manden med kokkehuen på gourmetrestauranten, der ligger i en fredet skov ved Mindeparken med udsigt over Aarhusbugten. Her kan du vælge mellem 6, 10 eller 14 Frederikshøj Livretter. Den sidste koster 3.000 kr. med vinmenu, kaffe og petitfour, men så er der også både champagne, snekrabbe, østers, jomfruhummer, foie gras, lam, kirsebær og en dessert, der optræder under navnet ’Opvask’ på menuen. Uvist om det er til de gæster, der ikke kan betale regningen. Er det sidst på måneden, har Frederikshøj også en deli i Grønnegade, hvor du kan købe klassisk smørrebrød og konditorkager til at tage med hjem eller spise ved en af de 20 siddepladser.
Domestic
Domestic gør sig i finere nordisk madlavning og ligger i en baggård i Mejlgade. De går op i lokale råvarer, dyrevelfærd og bæredygtighed og får forsyninger fra omkringliggende gårde til maden, der sender en kærlig tanke til Noma. Du kan vælge mellem fire eller otte retter med vin- eller juicemenu. Måltidet indledes med en perlerække af appetitvækkere, og hvis du har plads til mere end en enkelt dessert, frister kategorien ’Sødt’ med brunede kartofler, brunsviger, skumfiduser, dehydreret pære og issandwich.
Substans
På Substans har du kun tre muligheder: den simple pakke, den knap så store pakke og den store pakke. Så kan du bruge tiden med snak i stedet for at nærstudere menukortet. Når alt kommer til alt, afhænger det jo af, hvor sulten du er, og hvor travlt du har. ”Det er jo trods alt bare mad og vin,” skriver restauranten på sin hjemmeside. Når det er sagt, er der al mulig grund til at blive hængende og nyde det afslappede gourmetmåltid og den madglæde, som restauranten serverer for sine gæster. Selvfølgelig af noget så nede på jorden-agtigt som lokale og økologiske råvarer. Selv vinen er uden filter.
Fast love
Nogle gange skal det gå lidt stærkt, men derfor skal det stadig være godt. Her er tre af de bedste fastfoodsteder i Aarhus:
Haute Friture
Den lille grillbar i Graven serverer ’grillmad på den fede måde’ og er verdensberømt i Aarhus for deres hotdogs. Vælg mellem Lecoqdog, Dogg1 eller en Hotduck, og sæt dig ud på bænken foran med en ingefærøl og udsigten til de forbipasserende, der hilser på hinanden. Du kan godt gå hen og blive lidt tørstig efter sådan en omgang, og hvis solen skinner, kan du som regel få lov til at bestille et glas vin eller en øl på Le Coq ved siden af.
OliNico
OliNico kalder sig selv gastrogrillbar og har specialiseret sig i den type mad, maven kalder på, når det er søndag, gråvejr, eller du har tømmermænd, og det godt må være lidt snasket, men stadig skal smage af noget. Merguez-pølser med harissa, fish’n’chips og moules frites er blandt de retter, du kan indtage på stedet eller tage med hjem under dynen. De får friske råvarer fra Paris hver uge, og det er på en måde som at være der selv.
Vaca
Vaca serverer mexicansk fingermad tilsat sæsonens friske danske råvarer. Menuen er dog umiskendeligt mexi: majskolber, tortilla, tacos, ensalada og con carne, som kan få festligt selskab af en margarita, tequila, mexicansk øl eller en iskaffe med agavesirup, kanel og kondenseret mælk. Det er meningen, at man skal dele, og alt kommer i fine små bakker, så du kan anrette, som du har lyst, når du kommer hjem.
Streetfood
Aarhus er også helt med på gademad, stående taffel og boder med retter og specialiteter fra nær og fjern.
Aarhus Street Food
Der er altid et langbord og godt vejr i den gamle garage ved Rutebilstationen, hvor boder med verdenskøkkener og navne som Tuk Tuk, Bánh Mi Bandits, Ølfred, Super Bao og Mormors Køkken serverer alt fra jerk chicken til boller i karry. Inspirationen kommer fra Borough Market i London, og der kommer hele tiden nye gadekøkkener til i porteføljen.
Aarhus Central Food Market
I oktober sidste år åbnede et nyt madmarked i hjertet af byen i det, der tidligere var Aarhus-Hallen, tegnet af C.F. Møller. Her er alskens delikatesser fra kaviar til trøfler, mad tilberedt af friske råvarer fra markedet og boder som Bangkoch, Grød, Kähler Smørrebrød, Mikkeller Bottle Shop, Landmad og Pomodoro by Brødrene Koch, Aarhus’ gastronomiske superbrødre, der også har haft en rolle i udviklingen af madmekkaet. Ikke noget med for mange kokke her.
Kødbyens Mad & Marked
Københavnske Kødbyens Mad & Marked har også fundet vej til ’Smilets by’, hvor det popper op forskellige steder i forbindelse med arrangementer som Aarhus Pride, Aarhus Jazz Festival, Street Food Festival og Jul i Friheden med godt til ganen fra hele verden.
Vi ses i baren
Er du træt af at drikke Aarhus-sæt, som består af en Ceres Top og en Arnbitter (bliver man egentlig det?), kan du forfine dit alkoholindtag på en af disse barer:
St. Pauls Apothek
Egentlig er det en mad- og cocktailbar. Men St. Pauls Apothek i Jægergårdsgade serverer så gode cocktails til maden, at vi ikke ryster på hånden, når vi alligevel tager den med på drinkskortet. Tro mod stedets ånd og historie har alle cocktails et apotekertvist og nej, det er ikke dig, der har drukket en champagnecocktail for meget. Det er Jørgen Leth, der læser højt på toilettet.
Gedulgt
Som navnet antyder, er Gedulgt en lidt hemmelig cocktailbar, der gemmer sig i en baggård i Fredensgade. Det rå lokale har tidligere huset produktionshallen for byens signaturdrik Arnbitter og er ivrigt frekventeret. Grupper på mere end seks rådes til at bestille en punch fra kortet, så de ikke skal vente for længe på at skåle med hinanden, fx en Death to Cuckoo’s Nest med pernod, absint, citron, agave og agurk.
Herr Bartels
Cocktailbaren, der ligger ned til åen, er en gammel og festlig kending, der skifter cocktailkort flere gange om året, så de rigtig kan folde sig ud. Prøv en Bijou, der har taget navn efter de juvelfarver, den er inspireret af: diamant, rubin og smaragd i form af gin, vermouth og chartreuse.
Den allersidste dans
Café Paradis
Du har drukket hvidvin på Drudenfuss, spillet smart på Englen og bordtennis på Shen Mao. Og nu skal der danses og drikkes flaskeøl, som var der ikke nogen i morgen. Stedet er natbaren Café Paradis – bedre kendt som Den Sidste. Her græder ingen over spildte drinks, og der er ikke andet end gode miner til slet spil. For du skulle jo nødig gå hjem gennem Aarhus alene. Café Paradis er alle bytures sidste stop, og selv om det er din første gang, bliver det garanteret ikke den sidste.
Kaffepause
La Cabra
Kafferisteri og bageri med prisvindende baristaer og bagerbrød –
og kage til. Der er både kolbe, dryp og espresso. Og knitrende vinyl på grammofonen i de særdeles pausevenlige og lyse kaffestuer,
hvor det er nemt at falde i staver.
Great Coffee
ok er kaffen den bedste i verden, men den ristes lokalt – lige her i Klostergade i Aarhus, hvor ejeren Søren nørder ned i mindste detalje og rister hver en bønne forskelligt, så du kan smage,
hvor den kommer fra.
Bülows Kaffebar
Kaffesøstrene på Frederiksbjerg er ikke hurtige, for de ”ligger uden for stresszonen,” som der står på hjemmesiden. Og der skal være tid til snak. Så hvis du har travlt, skal du tage kaffen to go. Uanset hvad er den god, så drik den langsomt.
Café Englen
Lige rundt om hjørnet ligger Paradiset, nærmere bestemt Paradisgade, og derfor gav navnet Englen fra 1984 ligesom sig selv. Forbilledet er de klassiske, centraleuropæiske litterære cafeer med spejle, zink, marmor og messing – og cafémad galore. Det var Englen, der introducerede brunchen i Aarhus, og ’Englebrunch’ er stadig et fænomen, for ikke at tale om alle de stævnemøder, der har fundet sted på cafeen gennem tiden. For aarhusianerne er Englen en
kærlighedshistorie.
Café Drudenfuss
Drudenfuss ligger lige over for Englen og har i over 25 år været fast hænge ud-sted i Aarhus med caféklassikere på kortet og den helt rette stemning. Den ligger på hjørnet af Studsgade og Graven, som er Midtbyens mødested og knudepunkt nummer ét, hvor der hilses, kindkysses og krammes.
Le Coq
Hvis du har læst i Aarhus, har du også spillet bordfodbold på Le Coq, den franske café, bar og restaurant i Graven, der har lagt bardisk til lidt af hvert. Parlez-vous aarhusiansk? Ja, det tror jeg nok.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.