Sushi California Roll
Sushi-historie: California Roll’en er i virkeligheden opfundet i Canada
Den populære sushirulle blev født et godt stykke nord for Californien.
Foto: Getty Den populære California Roll blev oprindeligt opfundet af en japansk kok i Vancouver i Canada.
Man skulle tro, at den populære sushirulle California Roll er opfundet i den amerikanske delstat, hvorfra den har fået sit navn. Og hvis ikke dér, så i sushiens hjemland Japan.
Men i virkeligheden stammer den fra et helt tredje sted, nærmere bestemt Canada, hvor en japansk kok forgæves havde forsøgt at få Vancouvers indbyggere til at spise den japanske nationalret.
Da Hidekazo Tojo flyttede til Canada i 1971, var sushi ikke populært i det nordamerikanske land. I Vancouver på vestkysten var der kun fire japanske restauranter, og her blev der ikke serveret traditionel japansk sushi rullet i tang.
”Folk spiste kun tempura (friturestegt fisk og grøntsager, red.) og teriyaki (japansk marinade til kød og grøntsager, red.),” siger Hidekazo Tojo til CNN’s videokanal Great Big Story.
Derfor måtte Tojo, som i dag ejer restauranten ’Tojo’s’ i Vancouver, finde en måde at gøre den japanske nationalret mere spiselig for canadierne, og begyndte at rulle risene uden på tangen i stedet for indeni.
”Folk fra Japan svinede mig til. Det er en forkert idé, sagde de. Men folk kunne lide det,” fortæller Hidekazo Tojo.
LÆS OGSÅ: Nyd det, mens du kan: I 2050 kan det være slut med sushi
Oprindeligt døbte han rullen, der består af krabbekød, agurk og avokado, ’Inside Out Roll’, men fordi den var så populær blandt restaurantgæster fra Los Angeles, fik den navnet ’California Roll’. Rullen blev et af de mest populære stykker sushi på det nordamerikanske marked, og i en artikel i The Guardian fra 2006 er den blevet tilskrevet en stor del af æren for den japanske spises globale popularitet.
Flere andre japanske kokke har gennem tiden gjort krav på titlen som opfinder af den California Roll'en, men Hidekazo Tojo fastholder, at det var ham, der var den populære sushirulles oprindelige ophavsmand. I 2016 blev han desuden udnævnt til ambassadør for det japanske køkken af Japans landbrug-, fødevare- og fiskeriministerium – som én af bare 13 kokken uden for Japans grænser.
LÆS OGSÅ: Sådan spiser Andrea Pirlo for at holde sig på toppen som 37-årig
LÆS OGSÅ: Ny forskning: Salt gør dig ikke mere tørstig
LÆS OGSÅ: Opskriften på succes: Det spiser FCK-spillerne for at komme til tops
Se, hvad vi ellers skriver om: Fisk og Gastronomi