Dårlig, færdiglavet pesto er der nok af. Vi har testet dem alle
Udvalget af færdiglavet pesto er enormt, men udvalget af gode produkter er desværre omvendt proportionalt. Det mest enkle af produkterne er både det suverænt dyreste og det suverænt bedste.
Hvis man smagte den blindt, ville man næppe kunne gætte, hvad det var, ud over at være noget oliehalløj af en art.
De Cecco Pesto alla Genovese
Annonse
Ene og alene en smag af syre og ellers ikke noget, bortset fra olie og fedme. Ikke god.
Gestus Pesto alla Genovese
Igen, igen, et olieprodukt, der primært smager surt og med en ubestemmelig smag af noget vissengrønt.
Håndlavet pesto
Produceret on location ved Genova af basilikum, parmesanost, pecorino, jomfruolivenolie, salt, pinjekerner og hvidløg. Slet og ret den ægte vare og suverænt testens bedste, også dyreste, men det giver mening. Så enkel, hvorfor så ikke bare lave den selv? Ja, netop, men skal man købe sig ud af det, så er det lille bæger fra Spaghetti Martelli på Østerbro i København svaret!
La Campagna Pesto alla Genovese
Annonse
Lidt syre og lidt sødme og ikke så meget mere. Man vil være meget bedre tjent med blot at vende sin pasta i olivenolie og så garnere med basilikumblade. Et virkelig ligegyldigt produkt.
Øgo Basilikum-pesto
Meget salt og syre, men faktisk med en markant smag af basilikum. Tålelig i en meget snæver vending!
Grøn Balance Økologisk Pesto
Ærkeklassisk smag, altså klassisk pesto-på-glas-smag, hvor økologisk det end måtte være. Ikke god.
First Price Grøn Pesto
Smager ikke af ret meget – der er så også 16 % vand i, men den udmærker sig faktisk ved ikke at være præget af syre. Mere ligegyldig og uskadelig end decideret ringe, selvom vi er meget langt fra den ægte vare. Den er dog langt bedre end det produkt, den deler førstepladsen med om at være billigst!
Annonse
Øgo Økologisk Basilikum Pesto, upast.
En dejlig grøn og frisk fremtoning og markant nøddesmag. Ikke så meget hvidløgssmag, men et okay produkt.
Irmas italiensk Grøn Pesto
Relativt syrligt, men man kan rent faktisk smage basilikummen. Ost, olie og hvidløg måtte godt smage mere igennem, men produktet går an.
Løgismose Pesto Verde
God konsistens, men meget præget af nøddeflager og alt i alt ikke så meget karakter. Ligner en hjemmelavet pesto, men man savner lidt noget knald på smagen.
Alce nero Pesto alla Genovese
Syrlig og med den for pesto på glas så ’klassiske’ vissengrønne smag af solsvedet græsplæne. Dyr og dårlig. Reklamerer med, at basilikummen er italiensk, hvilket vel ikke er overraskende for et italienskproduceret produkt!
Biffi Pesto
Frisk grøn farve, er faktisk lavet med basilikum fra egnen omkring Genova. Jeg savner lidt mere smag af hvidløg, men alt i alt et fornuftigt færdigprodukt, også selvom ikke alt på varedeklarationen tåler dagens lys!
Zelected Cremet Basilikum Pesto
Uh, den er led! Den har konsistens og farve som guacamole og er muligvis tænkt til sandwichbrug. Salt, syrlig, fed og mærkelig. Virkelig ubehagelig!
Irmas upast. Grøn Pesto
Flot grøn farve, og den smager relativt ’rigtigt’ omend lige salt nok. Måske også lidt tynd i det – der kunne godt have været mere ost/mere tørstof. Varedeklarationen viser, at råvarerne er i orden, ikke noget med cashewnødder etc. Men bambusfibre! Hvad f... skal man med det udover at erstatte for noget andet. Ikke perfekt, men ok i en snæver vending.
Irmas Grøn Pesto med basilikum
Smager nærmest ikke af noget, så den generer heller ikke nogen, men det er så igen ikke den helt store kvalitet i sig selv!
Irmas økologisk Grøn Pesto
Meget syrlig og meget lidt smag af det, pesto handler om, altså de klassiske grund-
ingredienser. Og selvom der er brun farin i(!), så er og bliver det en sur omgang. Et ringe produkt!
La Campagna Basilikumpesto
Danskproduceret og ikke at forveksle med glasproduktet andetsteds i testen. Pestoen er stort set identisk med Løgismoses, der da også står bag produktet … Lidt billigere end søsterproduktet, men tilsvarende ret smagsforladt.
Konklusion
Testen viser med al tydelighed, at pesto overhovedet ikke egner sig som helkonserves. Jo mere frisklavet og jo kortere holdbarhed, des bedre.
De ’bedre’ af de færdigkøbte udmærker sig ved ikke at smage af noget, mens flertallet smager fra slemt til værre. På nær testvinderen, der fremstår perfekt, gælder det for de bedste, at de kunne reddes helt ved at blive ’bygget videre på’ – mere ost, hvidløg etc. – men det er jo ligesom ikke meningen med et færdigprodukt!
Hovedproblemet for færdigpestoen er, at producenterne har lavet så mange krumspring for at erstatte de originale ingredienser med billigere alternativer. Jomfruolivenolien erstattes med solsikkeolie eller anden billig planteolie, pinjekernerne erstattes med cashewnødder eller div. frøsorter, parmesanosten erstattes af billige grana-typer etc. Yderligere strækkes mange af produkterne typisk med stivelsesprodukter så som kartoffelflager for at give fylde og tyngde.
Et af testens billigste, First Price, har ligefrem tilsat næsten 20 % vand, hvad der dog er temmelig uskyldigt i sammenligning med, hvad der ellers tilsættes af irrelevante ingredienser.
En del af produkterne er tilsat ganske ubetydelige mængder af eksempelvis jomfruolivenolie, pinjekerner og parmesanost alene for at kunne flashe det på etiketten og på varedeklarationen, men eksempelvis 3 % olivenolie i en pesto lavet på solsikkeolie har ingen reel effekt.
Er produktet lavet med tørret basilikum, er det yderligere med til at give en forkert smag, idet tørrede krydderurter ofte har en hel anden smag end friske, og det gælder især en sart krydderurt som basilikum.
Et andet generelt problem er syrligheden i færdigpestoen. Det skyldes tilsætning af surhedsregulerende midler af hensyn til holdbarheden, typisk citron- eller mælkesyre. Det er der nogle producenter, der forsøger at opveje ved at tilsætte sukker eller honning, der igen er en irrelevant ingrediens i pesto og yderligere en smagsforstyrrer.
For at gøre en lang historie kort så egner pesto sig ikke som konservesprodukt, og et bedrøveligt flertal af færdigprodukter er ganske tarvelige og minder smagsmæssigt meget lidt om rigtig pesto.
Den bedste pesto er et meget enkelt produkt, man enten selv skal lave eller købe frisklavet uden andre ingredienser end de originale og friske.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.